Bijzondere plaatsen

Lekker vlak trappen in Noord-Limburg

Gepubliceerd: 1 juli 2020  |  Door: Paul Huysmans  |  Onderox editie: 200

VENLO (NL) – De Nederlandse provincie Limburg associeer je met een heuvelachtig landschap. Denk aan steden als Valkenburg en Maastricht, en aan de Amstel Gold Race. Meer noordelijker ligt – wat had je gedacht – Noord-Limburg. En kijk, hier is het landschap vlak en dus prima om te fietsen. Met het Lekkertrappen Hotelarrangement krijg je hier trouwens volop de gelegenheid toe.

“De regio Noord-Limburg situeert zich aan beide oevers van de Maas”, verduidelijkt Raimonda Teisman van Visit Noord-Limburg, de plaatselijke toeristische dienst. “Aan de oostelijke kant met de gemeenten Mook & Middelaar, Gennep, Bergen, Venlo en Beesel en aan de westelijke kant Peel & Maas, Horst aan de Maas en Venray.”

TREKPLEISTERS

De streek is misschien beter bekend van grote trekpleisters als attractiepark Toverland, Aardbeienland en Mind Mysterie in Horst aan de Maas. Het historische dorpje Arcen herbergt op zijn grondgebied Brouwerij Hertog Jan, Graanbranderij De IJsvogel en De Kasteeltuinen. Meer noordelijk ligt het Nationaal Park Maas- duinen met het Reindersmeer en het Leuker- meer. “Dat Leukermeer is the place to be voor watersportliefhebbers met een mooie jachthaven en een directe verbinding naar de Maas”, aldus nog de toerismedame. “Dit geldt ook voor de noordelijkste gelegen Mookerplas met het dorpje Plasmolen.”

In Mook & Middelaar vind je de St. Jansberg en de Mookerheide met het Jachtslot Mookerheide. Een walhalla voor wandelaars. Om te winkelen ben je in de stad Venlo op de juiste plaats. De Maasboulevard biedt naast de moderne winkels ook gezellige terrasjes aan de jachthaven. Wanneer je toch in Venlo bent, mag een bezoek aan Steyl zeker niet ontbreken. Dit kloosterdorp kent een rijke geschiedenis. Kloosters, kloostertuinen met een echte Lourdesgrot en de botanische tuin zijn slechts een paar interessante plekken om te bezoeken. Kasteel De Keverberg in Kessel vormt een bezienswaardigheid op zich.

RUST EN RUIMTE

“In Noord-Limburg ben je van alle gemakken voorzien en is er tegelijk zoveel rust en ruimte”, vat Reimonda Teisman de troeven van de streek samen. “Door de vele natuurgebieden lijkt het soms alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Daarbij komt de Bourgondische gastvrijheid van de Limburgers, samen met de voorliefde voor lekkernijen zoals de Limburgse vlaai, de asperges, de blauwe bes en de aardbeien. Op de fiets of te voet ontdek je steeds weer nieuwe, bijzondere plekjes. In onze streek vind je veel diversiteit in het landschap: stuifduinen, water, bossen, heide, weilanden en heuvels. Het is een perfect landschap voor lange fietstochten omdat het niet zoals in Zuid-Limburg heuvel- achtig is. Het meest bijzondere is dat de Maas altijd dichtbij is: of je nu in de stad bent of in één van de vele dorpen.”

DE MAASDUINEN

Eén van de twintig Nederlandse Nationale Parken vind je in het noordoosten van Limburg. Het Nationaal Park De Maasduinen ligt geprangd tussen de Maas en de Duitse grens. Het gebied dankt zijn naam aan de opvallende stuifzandruggen, paraboolduinen die zijn ontstaan tegen het einde van de laatste ijstijd. Fietsen kan je langs en door het Nationaal Park en er lopen ook vele wandelwegen. Er zijn drie ontvangstlocaties, waar je wegwijs wordt gemaakt in het gebied.

TOERISME

“Naast de bezoekerscentra bij de Nationale Parken staan in het gebied 65 informatiepunten en heeft ieder groter dorp een VVV, waar de toerist informatie vindt over de regio”, weet Reimonda. Wat haar favoriete fietsterrassen zijn? “Brasserie Alt Arcen met een prachtig panoramaterras aan de Maas in het pittoreske dorpje Arcen. Beachclub Leukermeer biedt een mooi uitzicht over de jachthaven en het Leukermeer, en ligt op loopafstand van het mooiste stukje van Nationaal Park De Maasduinen en het Reindersmeer. Bij Wijn & Golfterrein Kapelkeshof hoort een echte Noord-Limburgse wijngaard en proef je de wijnen van het landgoed.”

ZUURVLEES

Wil je naast Limburgse vlaai een ander streekgerecht proeven, bestel dan in een brasserie zoervleisj (zuurvlees). Het lijkt wat op stoofvlees en hoewel het wordt bereid met vlees dat is gemarineerd in azijn, smaakt het zoet. Dat komt door de toevoeging van peperkoek en stroop. Het wordt in Nederlands Limburg en het Duitse Rijngebied gegeten bij friet of aardappelpuree.

Een lokaal biertje erbij? Dan bestel je er eentje van Brouwerij Hertog Jan. Het assortiment is breed en te ontdekken in de brouwerijwinkel: van een pilsener tot een lentebock en van een weizener tot een tripel. Als gevolg van het coronavirus kunnen rondleidingen in de brouwerij voorlopig enkel op zaterdag en zondag, en in kleinere groepjes na reservaties.

“In Noord-Limburg is hard gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog”, weet Reimonda Teisman nog. “Operatie Veritable was één van de belangrijkste veldslagen. Naar aanleiding van 75 jaar bevrijding vinden op verschillende plaatsen herdenkingen en tentoonstellingen plaats.” In Ysselsteyn ligt trouwens de enige Duitse oorlogsbegraafplaats in Nederland. 31.000 gesneuvelde soldaten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog vonden er hun laatste rustplaats.

SMAAKT NAAR MEER? 

Met Lekkertrappen en HappyWeekends kan je deze zomer op hotelarrangement in Noord-Limburg. Meer info en reservatie. www.lekkertrappen.be/op-hotel/

Meer info over de regio vind je op www.visitnoordlimburg.nl

 

Meer lezen van Paul Huysmans
Meer lezen over
reizenfietsen

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.