Bijzondere plaatsen

Wandelen en keramiek in het Westerwald

Gepubliceerd: 31 augustus 2023  |  Door: Paul Huysmans  |  Onderox editie: 233

HOHR-GRENZHAUSEN – Enkele keren al kreeg ik het Duitse Westerwald getipt als mooie wandelregio. Maar de streek ten oosten van de stad Koblenz was alsnog onbekend gebied. Wanneer ik afgelopen juli enkele dagen vrij had, sprong ik de wagen in en trok op ontdekking. Het verdict? De term ‘wandelparadijs’ is speciaal voor deze streek uitgevonden. Bovendien belandde ik zonder het te weten in het mekka van de Duitse keramiek.

Vanuit de Kempen reken je op een drietal uur rijden en dan sta je plots in een heel andere wereld: heel veel bossen, een glooiend landschap, dorpen met vakwerkhuizen en perfect afgepijlde wandelwegen met verschillende moeilijkheidsniveaus.

PREMIUM WANDERWEG
We hebben een stip gezet op het onoogelijke dorp Sessenbach om de simpele reden dat daar een familiehotel met café-restaurant is. Tijdens de wandelingen zullen we ontdekken dat hier niet ieder dorp eten- en drankvoorzieningen heeft. Beter nog: de meeste dorpen stellen het zonder Gaststätte of Biergarten. Je doet er dus goed aan om dit op voorhand te checken. Of voldoende eten en drinken mee te nemen voor onderweg. Wandelknooppunten zijn er niet, maar wel zeer goed afgepijlde rondwandelingen. De bekendste is de Wäller Tour Brexbachschluchtweg van ruim 16 km, die het predikaat van Premium Wanderweg draagt. De route wordt aangeduid als anspruchsvoll, inspannend dus. Omdat de temperatuur richting de 30 graden gaat, kiezen we voor een ingekorte versie van 13 km.

CIJFERS EN LETTERS
De wandelingen worden aangeduid met letters en cijfers op een rode achtergrond. We volgend de RB4, waarbij de lettters staan voor Ransbach-Baumbach, een grotere stad een beetje verder. Gelukkig bieden bossen tijdens een groot deel van de wandeling beschutting tegen de vlammende zonnestralen. Op het einde volgen we een riviertje waarvan het koele water extra verfrissing brengt. Onze eerste kennismaking met wandelregio Westerwald krijgt een meer dan voldoende.

KLEIPUTTEN
Wanneer we bij onze heenrit de snelweg verlieten, zagen we grote stenen potten en beelden langs de weg staan. Die moeten de argeloze bezoeker vertellen dat de streek wat met keramiek heeft. Enig opzoekwerk leert dat er in Höhr-Grenzhausen een heus keramiekmuseum bestaat. Nele van Wieringen is een Nederlandse die al 5 jaar het museum leidt. “We presenteren hier de fascinerende geschiedenis van het werken met klei”, vertelt ze in vlekkeloos Nederlands. “De streek is bekend voor zijn vele kleiputten, waarmee prachtige voorwerpen worden gemaakt. De meeste voorwerpen die we hier tentoonstellen, zijn gemaakt met klei uit het Westerwald. Veel bekende kunstenaars zoals Johannes Vermeer, Claude Monet en Henry Van de Velde waren enthousiast over steengoed uit het Westerwald.” Via een trap naar beneden komen we in het eigenlijke museum. De collectie gaat van traditionele Duitse bierpullen tot verfijnde sculpturen uit het Verre Oosten. In een aparte ruimte staan draaitafels klaar voor workshops.

KERAMIEKWANDELING
De industriële keramiekateliers en pottenbakkerijen hebben op een enkele na de deuren gesloten. Die grootschalige nijverheid is naar andere streken verdwenen. De kleine ateliers van veelal kunstenaars zijn gebleven. In het centrum van het stadsdeel Grenzhausen hebben ze onder de naam Stelen Rundweg een keramiekwandeling gemaakt langs verschillende sculpturen in het straatbeeld en langs verschillende keramiekateliers. De meeste van die ateliers kan je vrijblijvend bezoeken.

PRODUCTIE LEVENDIG HOUDEN
In Berndorf gaan we langs bij Judith Radl. Ze is de avond voordien teruggekeerd van een beurs en bezig met het uitpakken van haar tassen, schotels en andere handgemaakte, vooral mooie creaties. Judith woonde en werkte 10 jaar in Amsterdam en spreekt vanuit die periode goed Nederlands. “Kom gerust door”, wenkt ze wanneer ze ziet dat we aarzelend haar erf betreden. “Ik maak geglazuurde voorwerpen.” Rondom zien we koffietassen, theepotten, vazen en bloembakjes. Haar atelier is ondergebracht in een vroegere fabriek en ze deelt de ruimte met een schilder en beeldhouwer. “Samen met collega’s houden we de keramiekproductie in de streek levendig. Die is hier ontstaan door de vele kleiwinningen. De klei die hier werd gevonden, is heel geschikt om keramiek te maken.” In het Keramiekmuseum hadden we trouwens een kaart zien hangen met de kleigroeves in het Westerwald.

POTTENBAKKER
Onder hetzelfde dak als het Keramiekmuseum Westerwald huist de toeristische dienst van het Kannenbäckerland. “Wat die vreemde naam betekent?”, vraag ik aan toeristisch medewerker Markus Ströher. Wanneer hij Kannenbäcker vertaalt in pottenbakker, wordt natuurlijk veel duidelijk. “Met talrijke initiatieven profileren we ons als keramiekbestemming binnen het grotere geheel van het Westerwald”, verduidelijkt hij. “Jaarlijks is er een grote keramiekmarkt, zijn er gemeenschappelijk opendeurdagen bij de keramiekateliers en geregeld organiseren we geleide wandelingen. En natuurlijk komen de bezoekers hier om te wandelen.”

NOG EEN WANDELING
De toerismeman heeft wandeltips in overvloed. We pikken er eentje uit en dat is een deel van de Iserbachschleife. In zijn totaliteit is de rondwandeling 21 km lang maar je kunt die ook in een noordelijke en zuidelijke versie wandelen. Wij kiezen voor de zuidelijke lus, goed voor 12 km. Het kwik gaat opnieuw naar de 30 graden en deze afstand zal ruimschoots volstaan. Vanuit de startplaats Anhausen gaat het eerst vrij vlak over een plateau en dan duiken we het bos in. Oef, schaduw. Na een 3-tal km passeren we langs de kerkruïne Hausenborn en dalen we steil af naar het stadje Isenburg. Om het stadje uit te komen moeten we weer steil naar boven, maar eerst zoeken we de koelte op in de Sint-Katarinakerk en even later staan we bij de burchtruïne Isenburg.

PRACHTIG PANORAMA
Het resultaat van de langere klim is een prachtig panorama over het Iserbachdal. Verspreid liggen enkele dorpen die als witte vlekken afsteken tegen het groen van de omgeving. We komen toe bij horecazaak Thalhausener Mühle, die langs een doorgangsweg ligt maar verder volledig in het bos. De koele pint op het terras is meer dan welkom. Hier verlaten we de grote wandeling en steken terug door naar Anhausen, 3 km lang en vrij makkelijk. De hele tijd hebben we gewandeld aan de hand van de bordjes onderweg en dat is perfect verlopen. De Deutsche Gründlichkeit is duidelijk ook van toepassing op het markeren van wandelingen. De Iserbachschleife is een zogenaamde Wäller Tour, een gecertificeerde, afwisselende en natuurrijke wandelweg. In totaal bestaan er 10 zulke wandelingen die worden gepromoot onder de merknaam Wäller Tour van Westerwald Touristik.

EXOTISCHE VLINDERTUIN
Tijd voor wat ontspanning en een opmerkelijk bezoek. Het pronkstuk in het gehucht Sayn, dat deel uitmaakt van de stad Bendorf, is Schloss Sayn met een prachtig park in Engelse stijl. Daarin bevindt zich een exotische vlindertuin. Die is op zich niet zo groot, maar absoluut het bezoeken waard. In twee paviljoenen, in 1987 opgericht door vorst Alexander en vorstin Gabriela Sayn-Wittgenstein-Sayn, fladderen honderden prachtige vlinders uit Afrika, Zuid-Ameria en Azië rond tussen planten, bloemen, bruggetjes en waterpartijen. Ze zetten zich op de neergelegde bananen en sinaasappelen om te eten en rusten uit op de vele planten. En natuurlijk moest het gebeuren: plots landt een vlinder op de kale knikker van ondergetekende. Ook verschillende soorten vogels fladderen hier rond en je moet oppassen dat je niet op een schildpad trapt. Voor een stukje regenwoud moet je dus niet langer het vliegtuig in, maar naar het Westerwald. Vanuit Sayn vertrekt een Traumpfad-wandeling van 15 km, maar die is voor morgen. Eerst een goede maaltijd in het hotel en een nacht uitpuffen.

www.kannenbaeckerland.de
www.westerwald.info
www.keramik-stadt.de

MEER INFO
www.happyweekends.be

Meer lezen van Paul Huysmans
Meer lezen over
reizenvakantietoerisme

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.