Bijzondere plaatsen

Fietsparadijzen Veluwe en Flevoland op twee wielen

Gepubliceerd: 1 februari 2024  |  Door: Paul Huysmans  |  Onderox editie: 238

NUNSPEET (NL) – De ochtendnevel hangt nog laag boven de bomen wanneer ik mijn fiets uit de stalling van mijn hotel in Nunspeet haal. De fietsbanden knisperen over de grindweg terwijl ik de weg naar het Veluwemeer zoek. Vandaag staat een fietsavontuur op de Veluwe op de planning en ik kan niet wachten om de geheimen van dit betoverende stuk Nederland te ontrafelen.

Nunspeet ligt aan de rand van de Veluwe en straalt een rustige charme uit. Kleine winkels met lokale lekkernijen en gezellige terrassen vormen het hart van het dorp.

NIET OVERDREVEN
Met mijn fietskaart in de hand en de zon die langzaam doorbreekt, fiets ik de bossen in. Het fietspad slingert door dichte bossen met de bomen als wachters aan weerszijden van het fietspad. Het geluid van zingende vogels en het ritselen van de bladeren vullen de lucht. De Veluwe is bekend om zijn uitgestrekte bossen en ik merk al snel dat dit geen overdrijving is. Na enkele kilometers bereik ik een open plek, omringd door paarse heide. Het contrast tussen de groene bomen en de paarse bloemen is prachtig. De Veluwe staat bekend om zijn bloeiende heidevelden en ik heb het geluk ze in volle pracht te aanschouwen. Ik neem even de tijd om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken.

VERSCHOLEN DORP
Mijn volgende stop is het Verscholen Dorp, een historische plek diep verscholen in de bossen van de Veluwe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende dit gebied als schuilplaats voor onderduikers, en de overblijfselen van de hutten vertellen een bijzonder verhaal. Terwijl ik mijn fiets over de paden stuur, voel ik de geschiedenis tot leven komen. Het is bijna alsof de bomen fluisteren over de moedige mensen die hier ooit hun toevlucht zochten.

NEDERLANDSE ROYALTY
Zo bereik ik Paleis Het Loo in Apeldoorn, oorspronkelijk gebouwd in de 17e eeuw. Het diende als zomerresidentie voor de Oranjes en geeft je een inkijk in de rijke historie van de Nederlandse royalty. Met jaarlijks 350.000 bezoekers is dit museumpaleis met zijn prachtige vertrekken en tuinen een van de meest bezochte attracties in Nederland. De gerestaureerde kamers, zoals de balzaal, eetkamer en de slaapkamers van koning-stadhouder Willem III en koningin Mary II, geven een beeld van de weelde en elegantie van vervlogen tijden. De interieurs met zijn kostbare meubels en kunstwerken vertellen het verhaal van het leven aan het hof. Ik wandel verder naar de Koninklijke Stallen en Koetshuizen. Hier krijg je een kijkje achter de schermen van het koninklijke vervoer door de eeuwen heen. De prachtig gerestaureerde koetsen vertellen elk hun verhaal. De paleistuinen van Het Loo zijn een oase van rust en schoonheid. Het formele ontwerp met symmetrische bloemperken, vijvers en beelden creëert een schilderachtig decor. Tijdens deze zomermaanden komen de tuinen tot leven met een bijzondere bloemenpracht, terwijl fonteinen en waterpartijen verfrissing creëren.

UITBLAZEN BIJ HET MEER
Na een ochtend vol natuur en geschiedenis fiets ik naar het Veluwemeer. Het water strekt zich uit zo ver het oog reikt en ik besluit even uit te blazen aan de oever. De zachte bries van het meer brengt verkoeling en ik laat mijn gedachten afdwalen terwijl ik uitkijk over het glinsterende water. De Veluwe biedt niet alleen weelderige bossen en heidevelden, maar ook rustgevende waterlandschappen die het perfecte contrast vormen. Een volgend hoogtepunt van mijn fietsavontuur is het Bezoekerscentrum Nunspeet, gelegen midden in het Veluwse bos. Ik ontdek dat de Veluwe niet alleen een plek is voor recreatie, maar ook een broedplaats voor diverse planten en dieren. Het belang van het behoud van dit ecosysteem wordt hier duidelijk uiteengezet. Terwijl de zon naar het westen zakt, keer ik terug naar mijn hotel. Fietsen door dit landschap heeft mijn waardering voor de Nederlandse natuur alleen maar versterkt, en met een voldaan gevoel kijk ik terug op een dag vol ontdekkingen.

NAAR FLEVOLAND
Niet toevallig koos ik Nunspeet als uitvalsbasis voor deze fietstrip. Vlakbij ligt Harderwijk en via een doorsteek ben je in Flevoland, een totaal ander landschap. Die doorsteek is een brug die meteen ook de scheiding vormt tussen twee enorme meren: het Wolderwijd en het Veluwemeer. Het waait flink en beschutting is er niet, dus is het flink trappen tegen de westenwind in.

TULPEILAND
Ik bereik het stadje Zeewolde en draai het Tulpeiland op. Behalve de klapstoeltjes in de vorm van een tulp en een groot infobord is er van tulpen nu geen sprake. In het voorjaar bloeien op dit kunstmatig schiereiland in het Wolderwijd duizenden tulpen. Wanneer je de site vanuit de lucht zou bekijken, zie je het silhouet van een tulp. Het kunstmatige bouwwerk is een ode aan de tulpentelers in de regio.

ZEE VAN KLEUREN
Als jongste provincie van Nederland is Flevoland uitgegroeid als een belangrijk gebied voor de tulpenteelt. De vruchtbare bodem van de polders, aangelegd op voormalige delen van de Zuiderzee, biedt ideale omstandigheden voor de groei van tulpen. Elk voorjaar transformeren uitgestrekte velden in een zee van kleuren, variërend van levendig rood tot zacht geel en alles daartussenin. De tulpenteelt in Flevoland is niet alleen een visueel spektakel, maar ook een economisch belangrijke activiteit. Tulpenkwekers in de regio leveren bloemen aan zowel de nationale markt als aan internationale afnemers. Het Tulp Festival in de Noordoostpolder, een deel van Flevoland, trekt jaarlijks duizenden bezoekers die komen genieten van de prachtige bloeiende tulpenvelden.

VROEGER ZEE
Het stuk land waar ik nu rustig fiets, was tot midden vorige eeuw de Zuiderzee en het is fascinerend om te bedenken hoe menselijke vindingrijkheid de natuur heeft weten te temmen en te transformeren. Ik zet koers richting Biddinghuizen, waar mijn hotel voor de volgende nacht ligt. Flevoland staat bekend om zijn uitstekende fietsinfrastructuur en regio rond Biddinghuizen is geen uitzondering. De paden zijn goed onderhouden en bieden een onbelemmerde doorgang door het weidse landschap. Mijn bed voor de nacht staat klaar in een keurig hotel bij een golfterrein dat verder omgeven is door een zonnepanelenpark. Hernieuwbare energie krijgt hier alle aandacht, zo mag verder blijken uit de tientallen windmolens die ik eerder op de dag voorbij fietste.

FRISSE DUIK
Een nieuwe dag en opnieuw is de zon van de partij. Terwijl ik langs de oevers van het Veluwemeer, word ik getrakteerd op een adembenemend uitzicht. Het kalme water strekt zich uit tot aan de horizon, waar de lucht naadloos overgaat in het blauwe meer. Zeilboten glijden zacht over het wateroppervlak, terwijl vogels hoog boven me zweven. Het Veluwemeer biedt niet alleen een vredig schouwspel, maar nodigt ook uit tot een verfrissende duik op warme dagen.

HANZESTAD ELBURG
Mijn route leidt me verder naar Elburg, een schilderachtig stadje aan de rand van het Veluwemeer. De oude stadsmuren en smalle straten ademen een middeleeuwse sfeer. Ik parkeer mijn fiets en wandel onder een oude stadspoort door. Elburg voelt als een stap terug in de tijd en ik geniet van de authentieke sfeer die hier heerst. En zo ben ik opnieuw in De Veluwe beland. Mijn fietsavontuur heeft me niet alleen fysiek in beweging gebracht maar ook mijn geest verrijkt met de diversiteit van het Nederlandse landschap. Op het terras van De Elburger bestel ik een salade en laat die vergezellen van een frisse pils. Proost!

LEKKERTRAPPEN FIETSFEEST: VAN DE VELUWE NAAR FLEVOLAND
Lekkertrappen en reisorganisatie Happy Weekends slaan opnieuw de handen in mekaar. Voor een 'Lekkertrappen Fietsfeest' dat plaatsvindt van 22 tot 25 juni 2024. Dit arrangement is exclusief te reserveren bij reisorganisatie Happy Weekends. Info en reservatie: www.happyweekends.be/weekends/lekkertrappen-fietsfeest-van-de-veluwe-naar-flevoland.

Happy Weekends
Geelsebaan 3, Retie
Tel. +32 (0)14 75 71 16
info@happyweekends.be
www.happyweekends.be

Meer lezen van Paul Huysmans
Meer lezen over
reizenvakantietoerisme

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.