Bijzondere plaatsen

Ludo Koninckx: zeventiger doorkruist het land voor de beste bands

Gepubliceerd: 27 november 2023  |  Door: Dominique Piedfort  |  Onderox editie: 236

BEERSE — ‘Forever young’, zong Bob Dylan. Misschien gaat die vlieger wel op voor Ludo Koninckx (74) uit Beerse. Niet alleen stemt hij elke dag af op Studio Brussel, tot nader order nog altijd een jongerenzender, ‘s avonds gaat hij de deur uit voor een optreden van een band die hem boeit. Elke dag? Ja, bijna wel.

Beersenaren leerden jou kennen als bankbediende, later werd je cafébaas. Was je altijd al een muziekliefhebber?
Ludo Koninckx: “Vroeger moest je kiezen tussen The Beatles en The Rolling Stones. Ik was een fan van The Stones. Een collega op de bank hield van hardrock en metal, die voedde me daar wat in op. Later werd ik cafébaas, toen was er geen tijd voor optredens. Ik begon daarna te werken voor het cateringbedrijf Bevers. Zo kwam ik op Rock Werchter of Pukkelpop. Ik ben dan een keer met een tentje naar Graspop getrokken, toen was ik al een zestiger. Maar dat zei me niet zoveel. Ik heb ooit in Dessel met mijn tentje bij een boerderij gestaan. Daar kon je wat eten en jezelf wassen. Dat beviel me beter. Na een tijd kreeg ik dan de smaak te pakken. Ik kreeg e-mails van bekende concertzalen zoals de AB in Brussel of de Roma en Trix in Antwerpen. Stond daar iets tussen dat me aansprak? Dan dook ik in mijn agenda en legde ik die data vast. Dat zijn nu optredens van verschillende muziekstijlen, maar ik houd nog altijd het meest van rock en metal. Mijn favoriete groep blijft Metallica. In mei trok ik voor de band nog naar Amsterdam. Ik zag daar hun twee optredens. Dat was een hoogtepunt.”

Muziekliefhebbers op leeftijd blijven vaak hangen in de tijd. Vijftigplussers troepen samen voor een concert van The Cure, maar laten jong talent meestal passeren. Dat is bij jou helemaal anders.
“Bij mij thuis staat altijd Studio Brussel op. Ik luister graag naar De Nieuwe Lichting. Als ik dat oké vind, dan ga ik er naartoe. Ik heb hier nog een lijstje liggen van de concerten die ik vanaf eind mei heb bezocht, dat is toch een behoorlijke lijst. Kijk bijvoorbeeld eens naar oktober: 4, 5 én 6 oktober was ik bij een concert. Je mag zeggen dat het meer dan een passie is. Ik ga dat nu wel een beetje afbouwen. Ik heb intussen een nieuwe vriendin. In die relatie wil ik investeren. Al heb ik nog wel tickets liggen tot eind mei volgend jaar.” (lacht)

Pittige agenda, schrijft iemand op Facebook. Maar gaan de reacties niet verder? Zo van: zou je hier geen abonnement nemen?
“Niet echt, bij Trix stond er wel een mooie vrouw achter de toog die mij leerde kennen. Dan hoefde ik niet te zeggen wat ik wilde drinken. Die wist dat gewoon. Bij een concert drink je toch altijd wat. Daarom neem ik ook altijd het openbaar vervoer richting Antwerpen of Brussel. En als ik naar de Singer in Rijkevorsel trek, dan pak ik de fiets.”

Trek je dan naar de Singer voor de fijne jazzconcerten?
“Nee, jazz interesseert me niet. De meeste andere stijlen wel. Als een vriend mij een band tipt waar ik nog nooit van heb gehoord, dan ga ik daar naartoe. Zo zat ik op 10 november bij Bill & The Burners in café Den Engel in Antwerpen. Regelmatig zit ik hier in Beerse in café Beatnik. Daar krijg ik ook vaak tips. Of ik ontdek bands via de radio. Mayorga leerde ik kennen dankzij De Nieuwe Lichting op Studio Brussel. Deze zomer stonden zij al op Werchter. En soms ga ik naar een optreden omdat ik graag op die plek kom, zoals het openluchttheater in het Rivierenhof in Deurne. Daar heb ik bijvoorbeeld Merol en Portland gezien.”

Je hebt niet het profiel van iemand die bijna 75 is. Of komt er soms toch een nare opmerking?
“Nee, ik stond onlangs in café Beatnik voor het optreden van The Kids. Er werd een foto genomen waarbij iemand opmerkte dat ik bijna 75 was. Toen reageerde iemand toch wat verbaasd. Ik werd ooit geopereerd aan mijn achillespees. Ik moest een tijdje in een rolstoel zitten. Mijn kleinzoon heeft me toen naar het Rivierenhof gebracht. In een rolstoel heb ik toen ook concerten in de Roma en in Trix bijgewoond. Ach, als ik maar op een optreden kan geraken.”

Geen zin om met de passie nog meer te doen? Rockjournalist op leeftijd worden bijvoorbeeld?
“Naar optredens gaan, is niet mijn enige hobby. Ik ben lid van de Beerse Wielertoeristen en fiets vaak. En in de tennisclub De Dageraad tap ik als de senioren moeten spelen. Ik vind het wel spijtig dat ik niet al die concerten heb bijgehouden. Dat staat allemaal wel op Facebook. Misschien moet ik die optredens toch eens in een mooie lijst gieten.”

Staat er nog een concert op je verlanglijst, The Stones?
“Die heb ik vorig jaar in Brussel gezien. Toen vond ik het wat te duur. Maar nu ik het nieuwe album heb gehoord, wil ik voor hen toch nog eens een inspanning doen. Of het een dure hobby is? Ik ga ook naar optredens waar een ticket 15 euro kost. Maar als je dan nog wat drinkt of iets gaat eten, dat telt toch op.”

Nog een wat stoute slotvraag. Hoor je nog goed?
“Zeker. En ik heb nog nooit oordopjes gedragen. Ooit viel ik zelfs in slaap tegen een geluidsbox in discotheek High Street in Hoogstraten, maar dat had niets met het concert te maken.” (lacht)

Meer lezen van Dominique Piedfort
Meer lezen over
muziek

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.