Bijzondere plaatsen

“Hup! Allemaal kraanvogels vouwen!”

Gepubliceerd: 28 maart 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 240

DESSEL/MOL — In Japan heerst een traditie dat wie 1.000 kraanvogels vouwt een wens zal zien uitkomen. Geprikkeld door het idee gaan heel wat Kempenaren de komende weken aan het vouwen en aan het wensen. Eind april worden alle kraanvogels samengebracht in één opstelling in bezoekerscentrum Tabloo in Dessel.

Tabloo, het bezoekerscentrum in Dessel dat werkt rond radioactiviteit, heeft haar nieuwe jaarthema gelanceerd: ‘geef vleugels aan de toekomst’. Het thema wordt gekoppeld aan een Japans geloof: als je 1.000 kraanvogels vouwt, komt er een wens van je uit. En dus wil het de komende weken zoveel mogelijk wensen ‘omgevouwen’ zien tot kraanvogels. “We willen graag dat mensen hun wens opschrijven voor iemand die over 100 jaar leeft. Je achterkleinkinderen zullen dan zo oud zijn als jij nu bent”, legt Geert Sannen van Tabloo uit. “Wat zou ik iemand toewensen die ik niet ken en die nog geboren moet worden? Over die vraag willen we iedereen laten nadenken. Die lange termijn zorgt ervoor dat je heel andere wensen krijgt. Bijvoorbeeld over welke planeet we willen nalaten. En dan kan je zelf de oefening maken: wat kan ik daar zelf nu al aan doen? Want beslissingen die we nu nemen, hebben wel degelijk invloed op de toekomst. Er is een mooi gezegde dat we toeschrijven aan de native Americans: we erven de aarde niet van onze ouders, we hebben haar in bruikleen van onze kinderen.”

EEN ROLLENDE SNEEUWBAL
Annelies De Gryse (42) en Birgit Vandevelde (37) reageerden op een oproep die Tabloo lanceerde in hun zoektocht naar vrijwilligers. Zij vouwden zelf in het verleden al respectievelijk 1.000 en 2.000 kraanvogels. Annelies en Birgit toonden intussen aan andere vrijwilligers hoe ze de kraanvogels moeten vouwen en hoe ze dat op hun beurt kunnen uitleggen aan anderen. “En zo hopen we dat de sneeuwbal aan het rollen gaat.” In scholen en woonzorgcentra in de buurt zullen die extra vrijwilligers de komende tijd workshops begeleiden en in de gemeentehuizen en bibliotheken van Dessel en Mol, en in Tabloo zelf, komen er ‘vouwplekken’ waar je materiaal en instructies vindt, maar waar je ook je wens kan opschrijven. “Want als je het vouwen niet ziet zitten, volstaat dat ook”, zegt Birgit. “Het vouwen doen wij dan wel. Iedereen kan meedoen op zijn eigen manier. Uiteraard zijn ook de wensen en de kraanvogels van andere Kempenaren heel erg welkom. Je hoeft niet in Dessel of Mol te wonen.” Alle kraanvogels worden verzameld in Tabloo. Daar komt een grote kraanvogel die zal bestaan uit al die kleine kraanvogeltjes en zal vanaf 28 april een expo van een Portugees kunstencollectief te bezoeken zijn rond het thema. Op alle vouwplekken komen ook inzamelboxen te staan waar je de kraanvogels en de wensen in kan stoppen. Journalist Dirk Draulans schreef voor de gelegenheid een verhaal over kraanvogels. Daarin formuleert hij de toekomstwens dat kraanvogels opnieuw veelvuldig aanwezig zouden zijn in de Kempen. Dat was vroeger al zo en het zou betekenen dat er opnieuw voldoende ruimte en natuur zou zijn in onze regio. Nu passeren de dieren hier enkel nog kort in hun trek van en naar het zuiden. Het verhaal zal ook integraal op de vouwplekken te lezen zijn. “Het is niet onbelangrijk om een keer op lange termijn te denken”, stelt Annelies. “Hoe verder je in de toekomst kijkt, hoe groter je wens wordt. Voor onze planeet en voor elkaar zorgen… Het is niet slecht om daar eens bij stil te staan.”

FIJNE MOTORIEK
Maar is dat eigenlijk eenvoudig, zo’n kraanvogel vouwen? “Nee, dat is niet zo simpel”, gaat Annelies verder. “Het helpt als je fijne motoriek op punt staat. Maar met de gedetailleerde instructies moet het de meeste mensen wel lukken. Je kan het ook op YouTube vinden want het is één van de bekendste origamifiguurtjes. Ik schat dat een beginner er zo’n tien minuten over doet.” Eind april moet de installatie met kraanvogels klaar zijn. “Tegen dan hopen we er toch een paar duizend te hebben”, glimlacht Birgit. “Misschien is 10.000 wel haalbaar. Dat zou tof zijn. Maar het gaat niet om het aantal, al is het wel zo dat hoe meer we er hebben, hoe indrukwekkender het effect gaat zijn. Het is bovenal een verbindend project. Iets wat de lokale gemeenschap samen doet. En het staat los van leeftijd, geloof of interesses. Het is ook heel tof dat verschillende generaties hieraan samenwerken. Heel wat vrijwilligers die elkaar kennen van het massaspektakel Wettewa in Dessel gaan nu bijvoorbeeld terug samen aan de slag.”

NET ZOALS EEN KAARSJE
En intussen zijn ook Annelies en Birgit opnieuw volop aan het vouwen. “Ik heb geen seconde getwijfeld toen ik de oproep las”, zegt Annelies. “Ik heb echt iets met kraanvogels. Ik gebruik ze al langer als iets symbolisch, als ik iemand sterkte of geluk toewens bijvoorbeeld. Een vogeltje vouwen in plaats van een kaarsje branden, dat doe ik ook. De intentie is dezelfde. Ik heb er zelfs zoveel gevouwen dat mijn nagel na verloop van tijd bovenaan begon af te slijten. Hopelijk valt dat deze keer mee.” “De komende weken gaan hoe dan ook weer goed gevuld zijn”, stelt Birgit afsluitend. “Ik heb al zitten vouwen tijdens de zwemles van mijn zoontje. En ook mijn collega’s op het werk zijn al begonnen met wensen schrijven. Laat al die kraanvogels maar komen!”

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
maatschappij

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.