Bijzondere plaatsen

Mallorca, het mediterrane paradijs

Gepubliceerd: 28 september 2023  |  Door: Paul Huysmans  |  Onderox editie: 234

PORTOCOLOM/DESSEL – Mallorca staat voor zee, zon en strand. Tot daar het cliché. Wie meer verlangt dan een klassieke strandvakantie, heeft op het Spaanse eiland alle mogelijkheden om op ontdekking te gaan. Vastgoedbedrijf Dockx uit Dessel runt met Portomar Apartments sinds twee jaar een hotel aan de oostkust van Mallorca. Sindsdien is de familie Dockx kind aan huis op het eiland. Hen vroegen we om zijn tips te delen.

De Kempense bouwonderneming kocht een aantal jaren geleden een leegstaand hotelcomplex op Mallorca. Na een grondige renovatie heropende het in juni 2021 de deuren. Naast een 80-tal appartementen telt het een zwembad, twee restaurants, een bar, wellness, enz. Dockx besloot om de uitbating van Portomar Apartments in eigen handen te nemen, wat maakt dat ze sindsdien al vele keren op het eiland verbleven en dat zeer goed leerde kennen.

VERBORGEN STRAND

Waar bevindt zich het mooiste strand van Mallorca?
“Cala Tuent ligt in het noordwesten, waar de stranden verder uit mekaar liggen. Het strand is slechts 100m lang en omringd door bergen en een deel van een antiek olijvenveld. Je waant je in een mediterraan paradijs. Er zijn geen faciliteiten op het strand, zelfs geen toiletten. Het vraagt een lange autorit en daardoor is het meteen ook een van de rustigste stranden van Mallorca.”

In welke regio moeten we met de e-bike gaan fietsen? En waar moeten we zijn met de koersfiets?
“Beide in Escorca, de mooiste en minst bewoonde regio van Mallorca. De route MA-10 is de mooiste kustroute op Mallorca. Eigenlijk gaat het om een autoroute, maar je kan die ook perfect fietsen mits je over de nodige conditie beschikt. De MA-10 is een 112 kilometer lange bergachtige route van Pollença in het noorden, door de bergen naar Andratx in het westen. De route is de mooiste tocht van het eiland en geldt tegelijk ook als één van de mooiste van Europa. Het hoogste punt ligt ongeveer 870 meter boven zeeniveau, waar de MA-10 Sierra de Massanella doorkruist. Er bevinden zich veel mooie plekken om te gaan wandelen en er zijn enkele spectaculaire zijwegen. De oostkust, de kant dus van Portomar, is vlakker en minder uitdagend, maar dus veel beter geschikt en aangenamer voor de vrijetijdsfietser. Bij ons in de buurt heeft voormalig wielerprof Danilo Hondo een fietsenzaak waar hij ook fietsen verhuurt. Hij heeft een heel aantal fietsroutes gemaakt, niet alleen bij ons in de buurt maar ook langere routes die naar de andere kant van het eiland gaan.”

WANDELWALHALLA

Is Mallorca geschikt om te gaan wandelen? Waar heb je de mooiste wandelingen?
“Mallorca is bij uitstek geschikt om te wandelen, zowel voor de geoefende als minder getrainde wandelaar. Onze favoriete wandelregio is het kustgebied tussen Banyalbufar en Sa Calobra, aan de westkust. Voor een meerdaags wandelavontuur bevelen we graag de langeafstandsroute GR 221 aan. Die loopt van kaap Formentera in het noorden min of meer over de as van het gebergte Serra de Tramuntana naar de zuidwestpunt, waar hij eindigt op het Drakeneiland Dragonera. Voor de hele trektocht moet je 6 tot 7 dagen uittrekken. De bergen van Tramuntana, die opduiken in het midden van de Middellandse Zee, zijn prachtig, in het bijzonder Formentor’s Cap. Je kunt op Mallorca het hele jaar door wandelen, met uitzondering van juli en augustus wanneer het te heet is. In januari, februari en begin maart heb je de kans op zware regenbuien. Dus kom je uit op eind maart en april, de mooiste bloeimaand, en oktober en november. Mei en september is het drukker op de wandelpaden.”

KEI VAN EEN KATHEDRAAL

Welk historisch gebouw of gebouwen moeten we zeker bezoeken?
“De kathedraal van Palma, La Seu, is een iconisch gebouw: indrukwekkend en uniek qua vorm en materialen. De bouw dateert uit de 13de eeuw en het schip is 44m hoog, wat ervoor zorgt dat de kathedraal tot een van de de hoogste van Europa behoort. Tussen 1903 en 1915 vond een verbouwing plaats door de Spaanse architect Anthoni Gaudi, bekend van de Sagrada Familia in Barcelona. De authentieke straatjes met prachtige gebouwen van Palma zijn supergezellig om er ineens bij te nemen.”

Het binnenland kent nog authentieke dorpen? Welk dorp mogen we zeker niet overslaan?
“Onze medewerkers in het hotel zijn veelal geboren en getogen op het eiland en kennen enkele onontdekte plaatsen die het bezoeken waard zijn: Ruberts, Cas Canar, Jornets, Orient. Deia en Valdemossa zijn toeristischer maar ook erg mooie en authentieke dorpen.”

Niks beter dan een lekkere koffie in de ochtend. In welk typisch café moeten we die gaan drinken?
“Zonder twijfel Ca’n Joan de S’Aigo, een typisch café in Palma waar je ook ‘ensaimadas’ kunt eten, een zacht en zoet broodje in de vorm van een slakkenhuis. De zaak bestaat al meer dan 300 jaar en het interieur straalt nostalgie uit.”

WIJN EN OLIJFOLIE PROEVEN

Bij welke wijnmaker moeten we zeker wijn gaan drinken? En waar proeven we de lekkerste olijfolie?
“Wijn verbouwen gebeurt op Mallorca al vele eeuwen. Onze zaakvoerder Marc is een echte wijnliefhebber en tipt Bodega Ava Vi. Het is een klein, familiaal bedrijf met 7 hectare in het centrum van Mallorca, op een paar kilomter van Binissalem. Ze organiseren er ook bezoeken, gekoppeld aan een proeverij. Son Catiu is de grootste producent van extra vierge olijfolie met oorsprongsbenaming ‘Oli de Mallorca’. De oliewinning gebeurt op een mechanische wijze – gemalen, geslagen en gecentrifugeerd – bij temperaturen van maximum 27 graden Celsius, zonder een chemische behandeling. In de oliën die ze verkopen, zit alleen olijvensap zonder enige toevoegingen, een volledig natuurlijk en gezond product. De olieproductie is grotendeels afkomstig van olijvenboerderijen over het hele eiland. De rest van de olie halen ze uit hun eigen olijfgaarden.”

Mallorca is omgeven door water. Welke excursie op het water moeten we beslist doen?
“De mooiste route van Port de Sóller naar Sa Calobra en de Torrent de Pareis-kloof gaat over het water. Tijdens de boottocht (1 uur heen en terug) geniet je vanaf het water van de indrukwekkende westkust en het spectaculaire panorama van de Tramuntana. Ook de oostkust is een supermooi deel van Mallorca. Hier kan je zelf een boot huren en alle baaien afvaren.”

AVONDJE STAPPEN

We willen een avond gaan stappen. Waar zitten we goed voor een feestje tot in de vroege uren?
“De meeste clubs en discotheken op Mallorca vind je aan de zuidkust, namelijk in El Arenal, Playa de Palma, Palma de Mallorca en Malaguf. Deze laatste richt zich voornamelijk op de Engelse toeristen, terwijl El Arenal en Playa de Palma vooral Duitse en Nederlandse feestgangers aantrekken. Als je de drukke toeristische gebieden het liefste mijdt maar toch lekker wil gaan stappen, dan is de hoofdstad Palma de Mallorca de plaats waar je moet zijn. Er zijn in de stad tal van toffe kroegen, discotheken en andere uitgaansgelegenheden. De meeste liggen in het historisch centrum van de stad of bij de haven.”


JUBILEUMREIS LEKKERSTAPPEN NAAR MALLORCA 
De jubileumreis 'Lekkerstappen naar Mallorca' is exclusief te boeken bij reisorganisatie Happy Weekends. Info en reservatie: www.happyweekends.be/weekends/jubileumreis-lekkerstappen-naar-mallorca. Periode: 8 tot 15 of 15 tot 22 april 2024.

Happy Weekends
Geelsebaan 3, Retie
Tel. +32 (0)14 75 71 16
info@happyweekends.be
www.happyweekends.be

Meer lezen van Paul Huysmans
Meer lezen over
reizenvakantietoerisme

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.