Bijzondere plaatsen

Al 20 jaar Schoon Jong Volk in Turnhout

Gepubliceerd: 29 februari 2024  |  Door: Tom Claessen  |  Onderox editie: 239

TURNHOUT — De Kempen loopt vol met schoon jong volk, maar enkel Turnhout rolt er de rode loper voor uit. Schoon Jong Volk Turnhout zijn de Young Ambassadors van filmfestival Mooov. De jongeren zijn gebeten door film en organiseren één keer per maand een filmavond in jeugdhuis De Wollewei. Tijdens het Mooov-festival zelf verzorgen ze de jongerenavond: een gratis filmavond waarop het programma specifiek wordt afgestemd op de jeugd, inclusief afterparty. “We bestaan twintig jaar en dat laten we niet zomaar voorbij gaan”, meent Noor Saad.

Ik kende de scouts, Chiro en KSA, maar van Schoon Jong Volk had ik nog niet gehoord. Een jongerenvereniging rond film? Wat doen jullie daar zoal?
Noor Saad: “Schoon Jong Volk is een toffe bende jongeren die van film houden. Elke maand organiseren we in jeugdhuis De Wollewei een filmavond voor de jeugd uit Turnhout en omstreken. Maar het draait hier echt niet alleen rond film. We doen ook gewoon andere leuke dingen. En na onze vergaderingen, waarin we praktische afspraken maken voor onze activiteiten, zetten we een stapje in de wereld. Na de filmavond houden we ook de bar open in De Wollewei.” Noor Verachtert: “In de zomer organiseren we ook onze eigen openlucht filmvoorstelling en zorgen we voor de hapjes en de drankjes in de bar bij de openlucht-cinema ‘Mooov wijkt af’.”

En die naam Schoon Jong Volk, wat is daar het verhaal achter?
Marie-Line Lormans: “Dat weten we eigenlijk niet. Die naam is twintig jaar geleden gekozen, maar het verhaal erachter kennen we helaas niet meer. We denken er trouwens aan om de naam te veranderen. Het klinkt wel tof, maar heeft totaal niets te maken met de dingen waar we mee bezig zijn. ’t Zou daarom kunnen dat we dit jaar een naam kiezen die meer de link maakt met onze filmgerelateerde activiteiten.”

Over welk soort film gaat het dan vooral?
Marie-Line: “De films die we vertonen komen altijd uit de wereldcinema en arthouse-scene. Arthouse films zijn minder bekende films met een artistiek karakter. Met wereldcinema-films proberen we los te komen van de traditionele Europese of Angelsaksische films die je in het reguliere circuit kan zien. Ik kijk ook wel eens naar een Hollywood-blockbuster, hoor. Maar door Schoon Jong Volk heb ik vooral de liefde voor arthouse ontdekt.” Noor S.: “Voor onze maandelijkse filmavond en de jongerenavond van het Mooov-festival zorgen we er wel voor dat de films toegankelijk genoeg zijn. Die eerste kennismaking met alternatieve film mag immers niet vervreemdend zijn. En in het voorprogramma spelen we ook altijd een aantal kortfilms. Vorig jaar waren daar zelfs films bij die door Turnhoutse jongeren gemaakt waren.”

Hoe kwamen jullie bij Schoon Jong Volk terecht?
Noor S.: “Dat is voor ieder van ons verschillend. Ik kwam er zelf mee in contact via mijn papa die vrijwilliger is bij Mooov. Zo kwam ik een paar keer mee helpen tijdens het filmfestival. Toen ik over Schoon Jong Volk hoorde, ben ik lid geworden.” Marie-Line: “Mijn vader is filmjournalist. En zo ben ik dus ook via mijn papa in contact gekomen met Mooov. Een paar jaar geleden was ik tijdens het Mooov-festival ook lid van de jongerenjury. Dat is een groep van vijf jongeren tussen 16 en 20 jaar die tijdens het festival alle competitiefilms samen bekijken en aan het einde de prijs van de jongerenjury uitreiken. Tien dagen lang zat ik toen de hele tijd met vrienden in de cinema. Dat was zo leuk dat we ook na het festival nog contact wilden houden. Daarom zijn we toen ook lid geworden van Schoon Jong Volk.”

De jongerenjury?
Marie-Line: “Elk jaar doet Mooov via de scholen een oproep voor kandidaten. En daarvoor stellen zich toch altijd wel een paar jongeren uit de Turnhoutse middelbare scholen kandidaat. Ook in Brugge gebeurt dat trouwens. De groep in Turnhout en in Brugge vormen samen een onafhankelijke jury, maar wij van Schoon Jong Volk begeleiden hen daarin. Super-leerrijk, maar vooral mega-leuk.”

Als jullie in jullie vrije tijd zoveel met film bezig zijn, hebben jullie je studies dan ook in het teken van film gezet?
Marie-Line: “Ja, toch wel. Film is goed onder mijn huid gekropen. Ik heb eerst iets anders gestudeerd, maar volg nu ook filmstudies.” Noor S.: “Ik zit momenteel nog in mijn laatste jaar secundair onderwijs en moet de volgende maanden een studierichting kiezen. Wat het uiteindelijk zal worden, weet ik nog niet. Maar film is zeker ook nog één van de mogelijke opties.” Noor V.: “Ook bij mij heeft film mijn studiekeuze bepaald. Ik studeer sinds september regie aan het RITCS in Brussel. En Schoon Jong Volk heeft me geholpen om door mijn toelatingsproef te geraken. Hier leerde ik minder bekende films kennen en ben ik anders naar film gaan kijken. Die kennis kwam van pas bij het toelatingsexamen.”

Meer lezen van Tom Claessen
Meer lezen over
film

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.