Bijzondere plaatsen

Poiels kerstdorp: "Zelf kerstversiering maken is het allerleukst"

Gepubliceerd: 14 december 2023  |  Door: Stef Geeraerts  |  Onderox editie: 237

GEEL — Nu de dagen kouder worden, maken de buurtbewoners van Poiel zich klaar voor een nieuwe editie van het Poiels kerstdorp, met intussen al acht verschillende kerststallen. Herman Schelles ontvangt onze reporter tijdens de voorbereidingen. “Het is een uit de hand gelopen grap.”

Herman, hoe is het Poiels dorp juist ontstaan?
Herman Schelles: “Het kerstdorp is in 2002 ontstaan door een grap van een buurvrouw. Ze schreef ons in voor kersttoeren, een wedstrijd van de regionale televisie, waarbij we de mooiste kerststal van onze streek moesten creëren. Toen we hoorden dat er een filmploeg kwam, zijn we in sneltempo gestart met de bouw van onze eerste kerststal.”

Hoe ging het verder?
“Wel, tijdens die eerste editie werd al snel duidelijk dat er vooral veel wandelaars langs onze kerststal passeerden. Er kwamen zoveel mensen naar het resultaat kijken, waardoor het niet altijd mogelijk was om ze gelijktijdig te ontvangen. Er zijn avonden waarbij we tot 400 mensen ontvangen, daarom besloten we om elk jaar een stal bij te bouwen. Op dit moment hebben we in totaal acht verschillende kerststallen met de mogelijkheid om iets te drinken of zelfs te eten. Het is dus echt een uit de hand gelopen grap.” (lacht)

Jullie komen goed overeen met de hele buurt?
“Het is prettig wonen in onze straat. Ik vermoed dat het komt omdat veel buurtbewoners tot dezelfde leeftijdscategorie behoren. We bouwen niet alleen het kerstdorp, maar organiseren ook regelmatig gezamenlijke activiteiten. Zo organiseren we regelmatig een busreis en plannen we regelmatig kaartavonden of fietstochtjes.”

Hoe gaan de voorbereidingen in zijn werk?
“Een paar keer per jaar komen we samen met een klein team om ideeën uit te wisselen voor de nieuwe editie. In totaal zijn we een jaar bezig met de voorbereidingen. Begin oktober starten we al met de opbouw van het kerstdorp. Alle materialen zijn voor 80 procent recycleerbaar. We hebben zelfs al vakantiehuisjes gekregen van onze bezoekers die we ombouwen tot kerststallen. Het is verrassend hoeveel bezoekers spontaan hun materialen aanbieden.”

Het kerstdorp is van mijlen en ver bekend in de buurt?
“Het is zelfs al gebeurd dat we bezoek kregen van Engelsen. We kenden de eigenaar van een lokaal hotel in de buurt, waar truckchauffeurs moesten overnachten. De hoteleigenaar bracht hen hierheen voor een gezellige avond. Ze hadden muziek bij zich en genoten hier van de drankjes en het eten. Het jaar nadien zijn ze terug tot bij ons gekomen met een nog grotere groep. Het durft zelfs gebeuren dat er hier bussen vanuit Antwerpen afzakken naar ons kerstdorp, dat hadden we nooit verwacht. Enkele jaren geleden zocht een pasgetrouwd koppel een geschikte locatie om, voor ze naar hun trouwfeest gingen, iets te drinken. Dat zijn momenten die me altijd bijblijven.”

Vanwaar halen jullie je inspiratie?
“We gebruiken ons gezond verstand en halen af en toe inspiratie bij andere kerstdorpen, winkel- en tuincentra, maar maken wel alles zelf. In totaal beschik ik over een twintigtal beelden met zo’n tweehonderd meter aan lichtslang. Wanneer ik aan een nieuw ontwerp begin, teken ik eerst de beelden uit. Daarna plooi ik het ijzer en hang ik er lampjes omheen. Tot nu toe heb ik nog nooit iets kanten-klaar gekocht. Zelf kerstversiering maken is het allerleukst.”

Je mag jezelf dus gerust een ‘handige harry’ noemen?
“Ik ben metser van beroep en heb altijd huizen gebouwd. Dat zit bij ons in de familie, want eigenlijk kunnen we dat allemaal. Ik heb nog drie broers en één zus die dat ook kunnen. Het was al van kleins af duidelijk dat ik metser wilde worden.”

Wat is de grootste uitdaging als je een ontwerp uittekent?
“Tijdens het uittekenen van een nieuw ontwerp is het belangrijk ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk materiaal verspilt. Daarna berekenen we wat we allemaal nodig hebben. We beginnen met de opbouw in een atelier, maar moeten er ook altijd voor zorgen dat we onze creatie zonder schade naar de locatie kunnen verplaatsen. Alles past precies in elkaar.”

Hoe moeilijk is het om elke keer opnieuw creatief te zijn?
“Alles veranderen, lukt niet. Maar we proberen regelmatig kleine aanpassingen te doen. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een bos, dat we dit jaar hebben omgetoverd tot het huis van Hans en Grietje. We stockeren ook de stallen, zodat we ze later eventueel opnieuw kunnen gebruiken.”

Wat maakt het kerstdorp zo bijzonder?
“Als je hier voorbij rijdt, hangt er een gezellige sfeer. Je ziet in Geel 25 kerststallen, maar die in ons kerstdorp is één van de grootste. We beschikken over dertig levende dieren en dit jaar krijgen verschillende stallen een ander thema waaronder de klassieke kerststal met beelden, Hans en Grietje, en een stal in het winterlandschap.”

MEER INFO
www.facebook.com/PoielsKerstdorp

Meer lezen van Stef Geeraerts
Meer lezen over
kerstmis

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.