Bijzondere plaatsen

Spelende kinderen brachten De Reuzetuin weer tot leven

Gepubliceerd: 31 augustus 2023  |  Door: Tom Claessen  |  Onderox editie: 233

ARENDONK — Een leegstaand burgerhuis in de Hovestraat, in de dorpskern van Arendonk, wordt vanaf dit najaar omgebouwd tot een thuis voor mensen met een beperking. Samen met Talander wil De Reuzetuin het pand en de tuin, na jaren van verwaarlozing, nieuw leven inblazen. De ruime, biologisch beheerde tuin speelt hierin een cruciale rol. “De tuin is een oase van groen en rust tussen een groot aantal woonhuizen en appartementen. Die ruimte biedt tal van mogelijkheden voor de nieuwe bewoners, de omwonenden en inwoners van Arendonk om elkaar te ontmoeten”, zeggen Evi Marechal en Vincent Bruyndoncx van vzw De Reuzetuin.

Het project dat jullie nu opstarten zal één van de vele werven zijn in het centrum van Arendonk. Maar bij jullie geen appartementsblokken met meerdere bouwlagen. Vanwaar jullie keuze voor dit project?
Vincent Bruyndoncx: “Toen het huis een paar jaar geleden leeg kwam te staan, werden wij uit verschillende hoeken gecontacteerd met de vraag naar onze plannen voor het huis en de tuin. Maar voor ons was het van in het begin duidelijk dat financieel rendement niet de drijfveer kon zijn voor de nieuwe bestemming. Het was vooral belangrijk dat het huis en de tuin een sociale bestemming zouden krijgen. Naast de voorstellen vanuit de vastgoedsector kwamen we ook in contact met Talander. Zij waren op zoek naar een plek voor hun ouder wordende bewoners die door de afstand van hun huidige locatie tot de dorpskern van Arendonk te veel geïsoleerd leven. In een eerste fase gaan we het woonhuis opknappen, energetisch in orde brengen en toegankelijk maken voor mensen met een beperking. Het uitzicht en de buitenschil van de woning blijven zo goed als onveranderd. Na renovatie zal er dan plaats zijn voor een begeleidersgezin en twee bewoners met een beperking. In een volgende fase willen we ook nog vijf kleinschalige zorgflats voorzien.” Evi Marechal: “Dit is een ideale locatie voor deze mensen. Via de kerkweggetjes naast en achter de tuin kunnen ze snel en veilig naar de markt of een koffiehuisje. Zo is het idee beginnen groeien. Daarnaast was er ook een vraag van een moeder uit de buurt om op woensdagmiddag kinderen uit de buurt in de tuin te laten spelen. Ook dat leek ons wel wat. Op die manier is een groep van meer dan dertig vrijwilligers ontstaan die nu tal van activiteiten organiseert in de tuin. En ook de naam ‘De Reuzetuin’ heeft zijn oorsprong in deze spelnamiddagen.”

Die link begrijp ik niet zo goed. Vertel…
Evi: “De naam heeft zijn oorsprong in het sprookje ‘De Zelfzuchtige Reus’ van Oscar Wilde. Daarin komt een reus na lange afwezigheid weer thuis en ziet kinderen spelen in zijn tuin. Hij wordt boos, jaagt hen weg en bouwt een hoge muur rond zijn tuin, maar merkt dan dat er geen vruchten meer groeien aan de bomen en dat het altijd winter is in zijn tuin. Hij beseft dat dat komt doordat er geen kinderen meer spelen en stelt zijn tuin weer open. Vanaf dan is zijn tuin weer de mooiste van het hele dorp. Wij zagen een link met het verhaal van onze vereniging. Ook onze tuin was jaren verwaarloosd, maar door de spelnamiddagen toe te laten is onze organisatie gegroeid en is er een basis gelegd voor de toekomst voor deze site. Vandaar: De Reuzetuin.”

Het gaat om een (t)huis, maar de naam focust wel volledig op de tuin. Is die tuin dan zo belangrijk voor jullie?
Vincent: “Ja, echt wel. Net omdat deze tuin ervoor gaat zorgen dat onze toekomstige bewoners niet geïsoleerd zullen leven in het huis. De tuin biedt werk- en rustmogelijkheden voor zowel de bewoners als de mensen uit de buurt. En er is plaats voor spelende kinderen of events zoals tentoonstellingen, muzikale optredens, tai chi lessen en de jaarlijkse bio- en herfstmarkt. Die activiteiten zullen zorgen voor verbinding tussen onze bewoners, de mensen uit de buurt en de rest van de Arendonkenaars. De Reuzetuin is niet langer een dood leegstand pand in de dorpskern. Rond onze tuin is ondertussen een hele community ontstaan die ook het project van De Reuzetuin mee draagt.” Evi: “Tegelijk willen we De Reuzetuin ook zoveel mogelijk openstellen met respect voor de privacy van onze bewoners en een boodschap van duurzaamheid uitdragen. We laten bezoekers proeven van biologisch tuinbeheer, lokale en fairtradeproducten, een jazz-optreden of andere minder populaire cultuur. Zo willen we een opstapmogelijkheid bieden voor nieuwe initiatieven. Onze tuin staat open voor alle initiatieven die passen in ons project en die geen hinder opleveren voor onze bewoners en buren.”

Wanneer beginnen de verbouwingswerken?
Evi: Eind september sluiten we het werkingsjaar weer af met onze bio- en herfstmarkt. Dit jaar hebben we een veertigtal Kempische standhouders met duurzame, lokale of handgemaakte producten, onze bar met lokale en fairtradedrankjes, originele foodtrucks en akoestische muziek. In oktober kunnen dan hopelijk de werken starten zodat de nieuwe bewoners snel hun intrek kunnen nemen in De Reuzetuin.”

MEER INFO
De bio- en Herfstmarkt vindt plaats op 24 september 2023 van 11 tot 18 uur in De Reuzetuin.

Meer lezen van Tom Claessen

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.