Bijzondere plaatsen

KFC De Vrede Wechelderzande: klaar voor een echte feestmaand met 100-jarig jubileum

Gepubliceerd: 27 april 2023  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 230

WECHELDERZANDE – KFC De Vrede Wechelderzande voetbalt in 4de Provinciale E en speelt quasi zeker de eindronde met kans op promotie naar 3de Provinciale. Het zou een fantastische apotheose zijn van een echt feestjaar. De club bestaat dit jaar honderd jaar en dat wordt in de maand mei flink gevierd. Met als kers op de taart een naslagwerk van 100 jaren voetbalplezier in Wechel. Wij laten voorzitter Joeri Schoonvliet en bestuurslid Luc Peeters herinneringen ophalen.

Als ik met Joeri en Luc afspreek aan de kantine van KFC Wechel in de Voetbalstraat valt me meteen de reclame op voor een eigen bier: ‘Voorzitter’. “Ja, dat zijn zo van die ideeën die tussen pot en pint ontstaan maar een mooi vervolg krijgen”, vertelt de voorzitter. “Als je ooit op de Worstenfeesten bent geweest, ken je ongetwijfeld de kleinvelokeskoers. Met een bont gezelschap, waaronder ook goede vriend Jan Peeters, reden we in 2017 mee, verkleed als paters. En die hebben uiteraard een eigen bier nodig. We gingen aan de slag in ThuisBrouwerij FloRik en onze ‘Voorzitter’ was geboren. Een rustig blond biertje van 6,5% dat enkel hier in onze kantine wordt verdeeld.” En zo is meteen de link gelegd naar voorzitter Guy Peeters en zijn broer Jan, twee echte clubiconen. “Guy was vele jaren voorzitter van onze club, terwijl Jan kapitein was van de eerste ploeg. Maar hij is helaas veel te vroeg overleden”, gaat Joeri verder. Diezelfde Guy, samen met een paar andere gedreven oud-spelers en bestuursleden, hebben de geschiedenis van de club gebundeld in een mooi boek vol anekdotes. “Het heeft heel veel vrije tijd gekost maar het eindresultaat mag echt gezien worden”, aldus Luc.

HET ONTSTAAN
Even honderd jaar terug in de tijd. In Wechelderzande wordt door enkele vrienden regelmatig een balletje getrapt. “Hoewel, een balletje kan je dat eigenlijk niet noemen”, lacht Joeri. “Het zal eerder een varkensblaas geweest zijn. We kunnen ons de omstandigheden van toen niet goed voor de geest halen maar het was alleszins een fanatieke bezigheid. Onze club ontstond in 1923 toen ze zich afscheurde van ‘Ons Genoegen’, de eerste voetbalclub van Wechelderzande die enkele jaren voordien was opgericht. De nieuwe club kreeg de naam ‘De Vrede’, als verzoeningsactie. Aanvankelijk waren de kleuren zwart-geel maar sinds de jaren ’50 is het rood-geel.” “En het feit dat we hier nu op deze plaats gevestigd zijn, hebben we te danken aan onze oud-speler Leon Wouters”, weet Luc. “Hij werd in 1954 ‘verkocht’ aan den Antwerp. Met die opbrengst kocht de club de velden hier in de Voetbalstraat. We zijn daar nog altijd heel erg blij mee en Leon is er ook goed mee gevaren. Hij heeft vele jaren in de eerste ploeg van Antwerp gespeeld en was ook nog de aanvoerder van het militaire team. Wat me verder is bijgebleven uit de vele verhalen is dat tot midden jaren ’60 elke ploeg exact uit elf spelers bestond, geen reservespelers. Je moet er de foto’s van toen maar eens bijnemen. Als er na twee minuten iemand geblesseerd geraakte, dan had je brute pech.”

FUSIEPLANNEN
Voorzitter Schoonvliet staat ondertussen al vijftien jaar aan het roer van de rood-gele club. “En er beweegt veel”, mijmert hij. “De uitdaging om steeds voldoende trainers en vrijwilligers te vinden, is een gekend probleem voor elke vereniging. Bovendien worden er steeds meer wetten en eisen opgelegd waar verenigingen zich aan moeten houden. Daarnaast staan we de laatste jaren meer en meer onder druk om te fusioneren, een trend die je de afgelopen jaren bij meerdere clubs ziet. In 2021 gingen zo KFC Lille en VC Poederlee al een doorgedreven samenwerking aan. Vorig jaar kwam ook KFC Gierle daar nog bij. Ondanks alle geruchten hebben we nog geen plannen in die richting. Voetbal in eigen dorp, in een familiale sfeer, daar gaan we voor en dat willen we graag nog lang zo houden.” “Vijftien jaar geleden hadden we ook verschillende besturen”, gaat Joeri verder. “Je had het hoofdbestuur, een jeugdbestuur en ook de Dames en Veteranen waren een aparte groep met elk hun eigen visie. We hebben die samengesmolten tot één bestuur en daarnaast hebben we een Ouderraad opgericht. Dat zijn als het ware de vertegenwoordigers van de jeugdploegen. Die houden veel korter de vinger aan de pols dan wij als bestuur dat kunnen, waardoor mogelijke problemen of irritaties sneller worden opgepikt. Bovendien zorgen zij ook voor nieuwe ideeën en activiteiten. Op die manier blijven we alle leden betrekken.” 

MEER INFO
De festiviteiten van het jubileumjaar starten op vrijdag 12 mei 2023 met de voorstelling van het boek in PC De Zandfluiter. Vanaf 17 mei gaat het verder in de feesttent aan de terreinen met o.a. een jogging, een rommelmarkt, optredens, een fuif en een familiedag. Meer info: www.kfcwechel.be.

Meer lezen van Peter Meulemans
Meer lezen over
sportgeschiedenisfeest

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.