Bijzondere plaatsen

De Dorpel vzw bestrijdt eenzaamheid en helpt minderbedeelden

Gepubliceerd: 29 februari 2024  |  Door: Jef Aerts  |  Onderox editie: 239

HERENTALS – Halfweg 1991 werd De Dorpel opgericht in de St.-Waldetrudisstraat in Herentals. Het opzet was destijds al gelijk aan wat het nu is: een warme onthaalplek voor mensen die in de maatschappij minder bedeeld waren en waar eenzaamheid met een hoofdletter geschreven werd. En nu nog altijd wordt. Filiep Bataillie, hoofdarts van het Herentalse ziekenhuis, is de werking zeer genegen. Hij ijvert met zijn medestanders voor een nieuwe koelcel in het pand.

Er zijn slechtere manieren om een goed doel te ondersteunen dan genieten van een lezing van meesterverteller Prof. Hans Van Dyck. Daarbij aan een uitgelezen wijntje nippen is ook geen doodzonde. Maar alles komt integraal ten goede aan vzw De Dorpel zodat er een nieuwe koelcel kan aangeschaft worden. En dat zou het aantal maaltijden voor minderbedeelden in Herentals en omgeving enkel ten goede komen. Alvast een goede reden om eens over ‘De Dorpel’ te stappen en een praatje te slaan met supergemotiveerde medewerkers Nick Hermans en Raf Vermeulen.

Hoe is dit opzet er eigenlijk gekomen?
Raf Vermeulen: “De precieze start kan ik niet geven, maar het begon in de Sint-Waldetrudisstraat in wat toen bekend raakte als ‘Een café zonder bier’. Maar het opzet was toen al wat het nu nog altijd is: je inzetten voor minderbedeelden. En zeker ook de eenzaamheid van de mensen voor een deel proberen weg te nemen. Dat kan verschillende redenen hebben: vaak gaat het om mensen die alleen komen te staan als de partner wegvalt. Thuis zitten suffen in de sofa is ook maar zielig en zo’n man die dan amper een spiegeleitje kan bakken… Vaak gaat het om mensen die niets mankeren, enkel dat beetje warmte, geborgenheid en gezelligheid.”

Nick, hoe ben jij bij de werking van De Dorpel beland?
Nick Hermans: “Ik ben hier nu vrijwilliger. Ik had 26 jaar gewerkt, maar door longproblemen mocht ik niet meer werken. Maar stilzitten is niet aan mij besteed. Ik ben van nature sociaal ingesteld en ik babbel graag. Ik kook ook graag, zeker de basiskeuken. Dus klopte ik hier eens aan om te kijken of ik een bijdrage kon leveren. Ik werd door Raf heel warm ontvangen en ik ben hier dolgraag aan de slag. Als ik niet in de keuken sta, kan ik tijdens een feestje mijn kuren uitwerken als dj.”

Als ik het goed begrijp draaien jullie louter op vrijwilligerswerk. Zijn er nog andere inkomensbronnen?
Raf: “Onze vzw is afhankelijk van het CAW. Maar voor het merendeel zijn we afhankelijk van giften en van sponsors. Het geld dat zo binnenkomt kunnen wij goed besteden. Wij hebben al een lange samenwerking met ‘Foodsavers’. Maar ook daar moeten we ondertussen een bijdrage betalen.”

Het zal zeker zijn zoals overal in het verenigingsleven, vinden jullie nog vrijwilligers?
Raf: “Je hebt overschot van gelijk! Die zijn moeilijk te vinden, zeker als je spreekt over vrijwilligers die over voldoende scholing beschikken om aan de top van onze piramide mee te draaien. Die dorpel is echt wel symbolisch, dat werkt aan twee kanten. Enerzijds voor de mensen die komen aankloppen maar evengoed voor de mensen die zich willen engageren.”

Jullie keuken staat wel heel centraal in de werking?
Nick: “Klopt, wij zorgen dagelijks voor een maaltijd met verse soep, een hoofdmaaltijd en een nagerechtje. Die maaltijden worden erg op prijs gesteld, we doen daar ook ons uiterste best voor. Het zijn vaak dezelfde mensen die dagelijks terugkomen. We draaien meestal rond de dertig eters. Veertig gasten is ons maximum, meer kunnen we niet aan. De meeste mensen komen uit Herentals, maar er zijn er ook die van iets verder komen. Als het moet, leveren we zelfs aan de deur, zonder meerkost, maar natuurlijk enkel in de buurt. Eters moeten wel telkens een dag op voorhand reserveren en als je niet kan komen, vragen we om af te melden. Maar alles maken we vers: niet uit potten of blik.”

Dokter Bataillie en zijn vrienden zetten een evenement op poten om jullie een nieuwe koelcel te bezorgen. Nuttig?
Raf: “Enorm! Dat kan onze keuken nog optimaler laten werken. Met een dergelijke installatie krijgen wij een veel beter overzicht van wat we in huis hebben en kunnen we onze maaltijden heel gericht voorbereiden.”

Dokter, hoe komen jullie bij de Dorpel terecht? Voor de sterrenkeuken?
Filiep Bataillie: (lacht) “De groep die me begeleidde voor mijn theatermonoloog over corona wilde blijven verder werken. We hebben de vzw ADEM 2020 opgericht met als doel de nodige goede doelen te ondersteunen. Zo konden we vorig jaar 8.000 euro overmaken aan Ispahan. Een van onze leden kende De Dorpel en daar zetten we ons wat graag voor in.”

MEER INFO
Wie interesse heeft om als vrijwilliger aan de slag te gaan kan terecht bij: Vzw De Dorpel in de Boerenkrijglaan in Herentals. Tel. +32 (0)14 21 40 73.

Meer lezen van Jef Aerts
Meer lezen over
goededoelen

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.