Helemaal tot rust

SHIINU: Stap voor stap naar een ontspannende hondenwandeling

Gepubliceerd: 7 oktober 2020  |  Door: Iris Geenen  |  Onderox editie: 202

TURNHOUT – Toen ik contact nam met Laura Lefebvre, zaakvoerster bij Shiinu, had ik niet vermoed dat deze ervaring zou kunnen kaderen binnen deze rubriek, ‘goed in je vel’. Het was me namelijk om onze hond te doen. Bas wordt bijna tien en al evenveel jaren waant hij zich een echte Husky. Een sledehond die tijdens onze dagelijkse wandelingen weliswaar geen slee, maar dan toch op z’n minst zijn baasje voort loopt te trekken. Met z’n negen kilo en amper vijfentwintig centimeter hoog is dat gelukkig niet onoverkomelijk, maar ontspannend is het ook niet meteen. Is er na tien jaar eigenlijk nog hoop, Laura?

Een flinke dosis eigen ervaring, heel wat beroepsopleidingen en een ongebreidelde interesse hebben Laura ertoe aangezet om haar eigen zaak op te starten. Met Shiinu wil ze op een natuurlijke en positieve manier de relatie tussen hond en eigenaar versterken en zo bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van honden. Het voelt aan alsof ze die persoon wil zijn, die ze zelf enkele jaren geleden graag in haar eigen leven heeft gehad. Met name toen haar hond Aiko, een Shiba Inu, in haar leven kwam. 

HOLISTISCHE BENADERING
Bij de Shiinu hondenschool kan je terecht voor éénmalige workshops of meerdaagse trajecten, telkens met maximaal vier deelnemers per groep, of voor privé begeleiding. Ik ga langs en besluit mijn ‘trekken aan de leiband’-probleem aan haar voor te leggen. Tijdens ons eerste gesprek ontdek ik de holistische aanpak die Laura in haar hondenschool voorop stelt al snel aan den lijve. Ze stelt veel vragen over het gedrag van Bas, we praten over de interacties en routines in het gezin, over voedingsgewoontes, vacht en geur, over klachten en ongewenste gedragingen. Kortom, ze probeert een zo volledig mogelijk beeld te krijgen en legt linken tussen gezondheid, gedragsklachten, levensstijl en welzijn. Ze zet me ook aan het denken: “Wat verwacht je van je hond? Wat moet hij doen of kunnen? Mag hij zichzelf zijn en weet je wat dat voor hem betekent?” Laura helpt me om hierop antwoorden te vinden. Instincten komen aan bod, we bekijken samen de typische raseigenschappen van Cairn Terriers en gaan dieper in op hondentaal en kalmeringssignalen. Het helpt me om Bas proberen te begrijpen vanuit een perspectief van gelijkwaardigheid en respect. Best verhelderend om op deze manier naar je huisdier te kijken. En allesbehalve vergelijkbaar met de puppytraining waar we ons tien jaar geleden, zonder al te veel succes, aan waagden.

STAP VOOR STAP
Op basis van ons gesprek besluiten we al snel dat een privétraject het best past bij mijn hulpvraag en de flexibiliteit die ik zoek. Voeding, stress en trekken aan de leiband zijn topics die we zullen behandelen. Laura maakt me wegwijs in de basis van belonen en corrigeren, iets wat we, zo blijkt, onvoldoende consequent toepassen. Ik ga naar huis met een arsenaal aan tips en opdrachten én vooral met veel goesting om aan de slag te gaan. Haar advies in het achterhoofd: “Wat je aandacht geeft, groeit. Focus dus op gewenste gedrag.” De homemade Shiinu hondenkoekjes die ik in het welkomstpakket vond, vielen erg in de smaak en bleken het perfecte hulpmiddel om enkele basiscommando’s te gaan versterken. Een andere opdracht die ik had meegekregen: in detail de ingrediëntenlijst achter op Bas’ voeding bekijken. Laura’s vermoeden dat ik tarwe zou terugvinden werd bevestigd. Ze legt me uit dat 80% van de gezondheidsklachten ontstaat door verkeerde voeding en dat tarwe in veel gevallen de boosdoener is. Zijn doffe vacht, slechte geur en hyperactiviteit wezen alleszins in die richting. Niet onlogisch dus dat je in haar webshop en in de winkel in Turnhout enkel natuurlijke en glutenvrije hondenvoeding en -snacks terugvindt.

BEWEGING VOOR LIJF EN BREIN
Naast voeding is ook beweging een belangrijk aspect in het welzijn. De dagelijkse ochtend- en avondwandelingen zijn het hoogtepunt van Bas zijn dag en dankzij wekenlang geduldig toepassen van Laura’s advies, kunnen we hier nu voortaan beiden van genieten. Bas is nog steeds een speelse, actieve en eigenwijze hond, maar een ontspannen wandeling begint toch stilaan de norm te worden. Dat onze hond ook regelmatige intellectuele uitdagingen nodig heeft, was een eyeopener. Laura leerde ons heel wat spelletjes waarvoor je enkel goedkope alledaagse spullen nodig hebt. Denk aan een cupcakevorm en tennisballen, bekertjes, lege flessen, stofrestjes,… Deze spullen passeren sinds kort regelmatig de revue om dus niet alleen Bas z’n pootjes, maar ook zijn brein van de nodige beweging te voorzien. Deze momenten hebben niet alleen een positieve impact op zijn rusteloosheid, het effect op de relatie en het vertrouwen is indrukwekkend. 

GOED IN JE VEL
En hoe dit traject dan aansluit bij deze rubriek denkt u nu? Iedere ochtend sta ik voortaan met plezier vroeg op om met Bas en mijn wandel- of loopschoenen het park in te trekken. Mijn vorm van meditatie, zeg maar. Er is meer rust in huis, een tevreden hond en een nog dikkere vriend van alle gezinsleden. En niet te miskennen: zelfinzicht. Laura triggerde me om dieper na te denken over mijn eigen wensen en verwachtingen en om kritisch naar mijn eigen gedrag te kijken. Dat dit traject niet enkel Bas goed heeft gedaan, maar ook voor mezelf zoveel inzichten bracht is een beetje onverwacht. Een fijne bonus, zeg maar.


MEER INFO
LOOPBAANBEGELEIDING
Naast het coachen van de hond en eigenaar, kan je bij Shiinu ook terecht voor loopbaanbegeleiding. Mensen die zoekende zijn naar zichzelf, wat ze willen, welke job het beste bij hen past en die nood hebben aan nieuwe inzichten, kunnen zich hierin laten coachen. Plan vandaag nog je gratis kennismakingsgesprek.
ONDEROX ACTIE
Met de kortingscode ‘onderox’ ontvang je 10% korting op je volledige bestelling in de Shiinu webshop. En als Onderox lezer betaal je 69 euro ipv 89 euro voor een eerste sessie privé hondencoaching.

SHIINU
Steenweg op Baarle-Hertog 111 
2300 Turnhout
Tel. +32 (0)477 33 34 84
www.shiinu.be
info@shiiinu.be
Facebook
Instagram

 

 

Meer lezen van Iris Geenen
Meer lezen over
honddierenwandelen

Meer Helemaal tot rust

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.