Bijzondere trends

Gezonde skincare voor TikTokkende jongeren

Gepubliceerd: 25 april 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 241

Jongeren, en zelfs kinderen, beginnen steeds vroeger met skincare. En dat is nochtans niet goed voor hun huid, zo spreken dermatologen. Maar als jongeren hun TikTokkende helden aan het smeren zien gaan, willen ze dat ook zelf wel eens proberen. En zeg dan als ouder maar eens ‘nee’.

In deze rubriek zoeken we naar de kleine dingen die we kunnen doen om onze wereld ietsje beter te maken. Want de wereld verbeteren, dat is makkelijk gezegd. Maar wat is haalbaar? En wat niet? Deze maand: gezonde skincare voor jongeren (en kinderen).

Er doet een alarmerende trend de ronde onder, vooral, jonge meisjes. Zo hoorde ik onlangs op het journaal. Jongeren, kinderen eigenlijk, die door de invloed van sociale media al vanaf een erg vroege leeftijd, vaak zo’n 9 à 10 jaar al beginnen met skincare. Lees: met verschrikkelijk dure producten te smeren die eigenlijk helemaal niet voor hen bedoeld zijn. Maar influencers krijgen het blijkbaar wel klaar dat dat jonge geweld bij hun ouders de oren van het hoofd zaagt. Gevolg: die ouders trekken hun portefeuille open voor dure producten die slecht zijn voor de huid van hun kinderen. Een lose-lose-situatie, bestaat dat woord? Anders moeten ze het hier voor uitvinden. Ik besluit om eens te polsen bij Babs van Roos Met Witte Stippen in Geel, mijn huisencyclopedie van alles wat met duurzaamheid en deze rubriek te maken heeft. “Ja, ik heb ook al zo’n ouders over de vloer gekregen”, vertelt zij meteen. “Omdat ze op zoek zijn naar bepaalde producten die viraal gaan op TikTok. Ik vind het eerlijk gezegd geen goede zaak dat jonge kinderen daar mee bezig zijn. Ze gaan nog lang genoeg moeten smeren later, ze hoeven daar nu nog niet mee te beginnen. Ook dermatologen hebben hun bezorgdheid al geuit. Een kinderhuid is heel gevoelig en delicaat. Die huid is nog niet volgroeid en nog niet zo weerbaar. Soms kunnen er zelfs allergieën ontstaan als je producten te vroeg gaat gebruiken. Er zijn zelfs producten die in de bloedbaan terecht kunnen komen. Ik probeer die ouders dat altijd uit te leggen en ze snappen dat meestal ook wel, maar ze willen hun kinderen ook niet teleurstellen. Ik raad hen altijd aan om dan voor producten te gaan die volledig op natuurlijke basis zijn. Het mag niet extra geparfumeerd zijn en moet zo puur mogelijk. Kies voor producten die haast eetbaar zijn. Ik spreek dan misschien tegen mijn winkel, maar ga thuis gezellig kokerellen met je kind. Gebruik honing, bananen, yoghurt en maak daar een maskertje mee. Dan ben je zeker dat er geen agressieve bestanddelen inzitten.”

DE GEUR VAN HONING EN MANGO
Als je je kind niet overtuigd krijgt om samen thuis de voorraadkast te plunderen, dan bestaan er wel degelijk duurzame en gezonde schoonheidsproducten. Babs toont me een selectie die ik, zoals wel vaker binnen deze rubriek, met haast wetenschappelijke nauwkeurigheid zelf ga uittesten. Ik mag dan thuis geen meisjes hebben rondlopen, mijn twee zonen hebben wel zin in een wellnessbehandeling. Mijn vrouw zal optreden als extra proefpersoon en ook zelf haar bevindingen weergeven. We gaan meteen voor de grote middelen: een gezichtsmasker van honing. Dat zit in een klein doorzichtig potje. Mijn kinderen leggen zich neer op de zetel met hun ogen dicht en mijn vrouw smeert zorgvuldig een dun laagje van de crème op hun gezicht. Het lijkt wel echte honing, het ruikt alleszins exact hetzelfde en voelt ook even plakkerig aan, al is het misschien iets vloeibaarder en dus makkelijk om uit te smeren. Het blijft heerlijk zoet ruiken en de kinderen zijn er zowaar stil van geworden. Een mirakel zou ik het niet noemen, maar het komt toch in de buurt. Een product dat mijn kinderen stil krijgt. Dat moet een gat in de markt zijn. Soit. Na vijftien minuten wassen we met een lauw washandje de honing weer weg. De kinderen hervinden hun spraakvermogen en vinden dat hun huid zachter is geworden. Een week later zullen we het procédé nog eens herhalen met een andere testpotje: ‘mango en kokos’. De kokos ruik ik eigenlijk niet. De mango des te meer. Al doet het mij eerder aan een potje mangoyoghurt denken. En zo voelt het eigenlijk ook aan. Maar de kinderen klagen niet en zijn zowaar weer haast even stil als vorige week. De crème voelt alleszins aangenaam aan en je kan de mango goed ruiken. Wonderen voor de huid zal het wellicht niet verrichten, maar dat hoeft ook niet. Maar waar ‘echte’ dagcrèmes en maskertjes de poriën kunnen verstoppen (waardoor er bijvoorbeeld bij tieners extra puistjes kunnen ontstaan) doen deze natuurlijke alternatieven dat alvast niet. En ze zijn minstens even ontspannend.

RAUWE BOTER
Het volgende product is een schijfvormige pot met ‘Shea butter’. Ik ken het niet maar Babs zei me vooraf dat dit een goed alternatief is omdat het om een rauw en puur product gaat zonder toevoegingen. Bovendien kan je het gebruiken voor gezicht, lichaam en haren. Ik ben benieuwd. Eerste opmerking: de geur vind ik alvast niet aangenaam, al kan ik ‘m niet thuisbrengen. Niet chemisch, maar wel onbekend. Bovendien is het niet zo makkelijk om aan te brengen. Ik sukkel een beetje terwijl mijn kinderen staan te wachten. Zo willen dit in hun haren smeren. Pas als ik de boter tussen mijn handen laat smelten, lukt het. Mijn zoontjes voelen zich helemaal filmsterren terwijl ze hun glanzende haren in de spiegel bekijken. Het is wel enkel een aanrader voor kinderen met geduld, want het duurt een hele tijd voor het uitgewassen is. Daarvoor gebruiken we trouwens hun normale shampoo. Mijn vrouw test het ook nog op haar gezicht uit en zal nadien spreken van een zachte huid die er gezond uitziet. Speciaal product dit, maar het resultaat is er wel.

DANSEN ONDER DE DOUCHE
Voor onder de douche hebben we trouwens nog iets uittestbaars, helemaal op kindermaat. Een blok, eerder een madeliefje, Mayazeep. Jawel, van het bijtje. Ik toon hen de zeep, die trouwens pH-neutraal is, en nauwelijks enkele seconden later sprinten mijn zonen al richting de douche. Ik kan nog net opmerken dat de ‘mayazeep’ een vrij neutrale zeepgeur heeft. De kinderen grissen de blok uit mijn hand en zepen zich enthousiast in. Dat gaat vlot, misschien zelfs iets té, want na twee keer wassen is het gezichtje van Maya al verdwenen. Nadeel is wel: mijn kinderen gaan er spontaan de Mayadans van zingen (en dansen). U moet dat liedje maar eens opzoeken, zeker als u op een dag niet weet waarmee je de hele tijd in je hoofd wil zitten.

PERENMOUSSE
Blijft er nog één doucheproduct over om uit te testen: een douchegel (hair & body), een schuimende mousse eigenlijk, waarbij de getekende aap en leeuw op het flesje al hinten naar het feit dat het ook (en vooral) voor kinderen is. Op de verpakking staat te lezen dat het ‘ingrediënts of concern’ vermijdt en dus opnieuw bestaat uit natuurlijk producten. Perennectar is de variant die wij uittesten. De geur is inderdaad zoet en heeft iets van peren. Het wordt een constante deze keer, maar de geur is sterk en niet chemisch. En daardoor ook best aangenaam. Hij prikt wel lichtjes in de ogen bij de kinderen. Maar verder is het resultaat prima: twee frisgewassen knapen die lichtjes naar peren geuren.

EEN DRAAK EN EEN KAT
Ook duidelijk op kinderen gericht, marketinggewijs: de twee konjac-sponjes die voor me liggen, verpakt in een kartonnen doosje. Op het eerste doosje staat een soort draak, op het tweede zo’n Chinese gelukskat die de hele dag met haar arm loopt te zwaaien. “De sponsjes zijn gemaakt van de konjacwortel, die in principe ook eetbaar is”, had Babs me al verteld. Eigenlijk is het een soort van ultieme placebo want je hoeft er niet eens zeep op te doen. Het sponsje is hard als het droog is en heel erg zacht, tegen het slijmerige aan zelfs, als het nat is. Ideaal dus voor kinderen, ze kunnen het gewoon met water gebruiken. Vooral de jongste zoon is er hier thuis grote fan van. Hij zou er de hele avond mee over zijn gezicht kunnen wrijven.

CONCLUSIE
Eigenlijk zijn alle producten die we uitgetest hebben geslaagd in hun opzet: kinderen een onschadelijk alternatief aanbieden voor populaire producten die (nog) niet goed zijn voor hen en hun huidbalans kunnen verstoren. Met zo’n Mayazeep moet je wellicht bij een veertienjarige niet meer afkomen, maar vooral de tip om resoluut voor die pure natuurlijke producten te gaan lijkt mij wel iets dat ook tieners fijn gaan vinden. En zo kan je als ouder toch gerust een keer ‘ja’ zeggen als je het niet over je hart krijgt om voor ‘nee’ te gaan.

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere trends

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.