Helemaal op smaak

P’tit Tatì: een zomers rustpunt vol verse lekkernijen

Gepubliceerd: 25 april 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 241

Met de zomer in zicht leeft ook koffiehuis P’tit Tatì in de Turnhoutse Gasthuisstraat weer helemaal op. Enkele specialiteiten: verse Italiaanse ijsjes, koffie van de microbranderij van Tati Coffee en verse krokante broodjes. Daarbij kan je kiezen voor take-away, je neerzetten op het terras in het midden van de Leopoldstraat of plaatsnemen aan een tafeltje binnen.

Het rustpunt van de Turnhoutse Gasthuistraat, zo wordt P’tit Tatì ook wel eens genoemd. Je merkt het meteen als je de klanten hier ziet verpozen op het terras dat letterlijk in het midden van de Leopoldstraat staat opgesteld, op de hoek met de Gasthuisstraat. Nu de zon zich weer meer laat zien, zijn ook de ijsjes weer erg in trek. Die worden gemaakt volgens het Italiaanse ‘gelato-principe’. “Voor ons fruitijs werken we dus uitsluitend met vers fruit, niet met pasta’s”, verklaart zaakvoerder Bart Driessens. “Onze pistache wordt bereid met de beste pistachenoten van Sicilië, ons chocolade-ijs met 70% chocolade uit Huila (Colombia, nvdr.), ons vanille-ijs met biologische bourbon-vanille uit Madagascar.” In totaal zijn er 16 soorten versgedraaid ijs verkrijgbaar, die worden aangeleverd door Tatì Crême, één van de andere Turnhoutse zaken die Bart samenbracht onder de naam van Jacques Tati, de Franse cineast en acteur die de draak stak met het modernisme. Bart was altijd al gefascineerd door hem.

KOFFIE VAN DE MICROBRANDERIJ
Ook de koffie van de microbranderij van Tatì Coffee is hier te verkrijgen. Het is hun huisblend die wordt geserveerd in alle denkbare vormen: caffe latte, americano, cappuccino, ristretto,… Het is tenslotte met de liefde voor koffie waar voor Bart alles mee begon. Maar al snel kwam ook o.a. Tartes Tatì erbij, gevestigd in het prachtige koetshuis op het Tati Plein, even verderop. Zij leveren de cupcakes, brownies en andere patisserie aan die bij P’tit Tatì elke dag te verkrijgen zijn. “Het zijn dus de allerlekkerste producten van al onze gespecialiseerde zaken die we hier aanbieden”, legt Bart uit. “Stuk voor stuk met heel veel liefde en helemaal vers gemaakt.” Verder is ook de huisgemaakte iced tea een topper op de kaart. Zelfs de verse broodjes dragen het kwaliteitslabel ‘Tati Signature’. Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar: carpaccio, zalm en BLT.

EVEN BINNENGLUREN
Binnen is de zaak gezellig en klein, met een moderne inrichting en slechts een handvol tafeltjes. “Dat komt omdat we een echte zomerzaak zijn en de focus vooral op take-away en op ons terras ligt”, legt Bart uit. Maar zelfs al heb je een plekje op dat terras op het oog, toch loont het zeker de moeite om even binnen te gluren. Al was het maar voor de grote muurschildering van Jacques Tati die binnen in de zaak zelf te bewonderen is.

ONDEROX-MENU VAN DE MAAND

  • Verse smoothie, koffie americano en broodje BLT (broodje met knapperig spek, sla en tomaat).
  • Prijs: 10 euro p.p. (i.p.v. 14 euro)
  • Enkel voor wie ter plaatse bestelt met de vermelding ‘Onderox-menu’. Vooraf reserveren hoeft niet. Geldig van woensdag 24 april tot en met zondag 2 juni 2024. Je kan het menu ter plaatse opeten of kiezen voor take-away.

P’tit Tatì
Gasthuisstraat 46, Turnhout
www.taticoffee.be
Open:
(Tot 30 april:)
Wo tot vr: 10 tot 17 uur
Za: 9 tot 18 uur
(Vanaf 1 mei:)
Di tot za: 9 tot 18 uur

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinair

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.