Bijzondere woningen

Energiezuinige nieuwbouw doet ook dienst als kijkwoning

Gepubliceerd: 25 april 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 241

KEERBERGEN/LILLE — Voor de ‘Binnenkijken’ van deze maand trekken we naar het bosrijke Keerbergen in de Brabantse Kempen. Daar bouwde Marc en zijn gezin met LivingWood Houtskeletbouw een energiezuinige woning die ook dienst doet als kijkwoning voor potentiële klanten.

Het huis waar we deze maand op bezoek gaan mag dan wel een kijkwoning zijn, toch woont Marc hier gewoon met zijn vrouw en twee dochters. “En dat was ook echt onze bedoeling”, legt hij meteen uit. “Als je geïnspireerd wil worden door een woning, dan moet je kunnen zien hoe je er zelf zou kunnen wonen. We wonen hier echt, dat weten de mensen ook die hier op bezoek komen. Zij krijgen zo een realistisch beeld van een concrete woonsituatie.”

ZES MAANDEN BOUWTIJD
Op zes maanden tijd bouwde LivingWood Houtskeletbouw deze woning. “We vonden het belangrijk dat de woning zelf helemaal klaar zou zijn op het moment van de verhuis. Houtskeletbouw is een droge bouwmethode, je hoeft dus niet te wachten tot alles droog is voor je bijvoorbeeld kan beginnen verven. Die snelheid van bouwen is een heel belangrijk voordeel. Zo kan je meteen heel wat huurkosten besparen. En je weet ook exact wanneer je kan verhuizen, een traditionele bouw durft al wel eens vertraging oplopen.” “Soms zijn er mensen die denken dat houtskeletbouw nog altijd beperkingen heeft, terwijl het juist een uiterst flexibele bouwmethode is met grote architecturale vrijheid. Het mocht dus zeker niet aanvoelen als een massieve blok.”

HOUTEN STRUCTUUR
Verder was energiezuinigheid een erg belangrijk aandachtspunt bij de bouw van de woning. “Ik wou echt het beste wat op de markt te verkrijgen was”, vertelt Marc. “Daarom zijn we voor een geothermische warmtepomp gegaan die via de vloerverwarming ook kan koelen in de zomer, in combinatie met zonnepanelen. De luchtdichte afwerking is ook heel belangrijk voor die energiezuinigheid. Dat gaat makkelijker met houtskeletbouw en daardoor kan je de ramen op een efficiëntere manier aanwerken. Het zorgt bovendien voor een betere geluidsisolatie. De houten structuur vangt hoe dan ook al meer geluiden op en zorgt ervoor dat je minder echo’s hoort, wat storend kan zijn bij sommige huizen.” “Mede door die houten structuur hebben we een heel aangenaam binnenklimaat kunnen creëren en door de doorgedreven isolatie is ons energieverbruik erg laag. De warmtepomp in combinatie met de vloerverwarming zorgt ervoor dat het eigenlijk het hele jaar door ongeveer even warm is in huis, je hebt nauwelijks temperatuurschommelingen.”

VEEL NATUURLIJK LICHT
Achter de woning ligt een natuurgebied. “Die natuur wilden we visueel zoveel mogelijk naar binnen brengen. Alles is dus achteraan heel open. Bij de voorkant van de woning is het net omgekeerd. Daar is een straat en hebben we net alles zoveel mogelijk afgesloten gehouden. De ‘woonruimtes’ bevinden zich dus ook bewust allemaal meer achteraan de woning. We hebben in de leefruimtes beneden voor hoge ramen gekozen, tot drie meter hoog. Ook de plafonds hebben die minimale hoogte. Zo breng je veel natuurlijk licht binnen, langs drie zijden, en heb je haast altijd het gevoel dat je buiten zit.” “We wilden een open gevoel creëren, maar wel met voldoende afzonderlijke ruimtes. Dat is goed gelukt. We krijgen vaak het compliment dat alles een mooi geheel vormt en dat alle ruimtes mooi in elkaar vloeien.” Om het iets speelser te maken, zorgen enkele trappen voor een hoogteverschil in de woonkamer. “Ook in het bureel is het plafond ietsje hoger dan in de ruimtes ernaast. Zo hebben we daar voor een extra hoge raam kunnen kiezen.” “In de slaapkamers behoud je het zicht op de groene omgeving achter de woning, maar de ramen zijn wel minder hoog. Te veel licht is in een slaapkamer niet ideaal. Maar daar hebben we een goede tussenweg in gevonden.” Opvallend: het huis is ook ‘doorkijkbaar’ gemaakt. Er lopen dus lichtgangen dwars doorheen het huis. Zo kan je van in de leefruimte via verschillende ramen door een stukje tuin en vervolgens weer tot in het bureel kijken. Aan de zijkant van de woning werd een apart leeshoekje gemaakt. “Onze kleine bibliotheek, zeg maar. Die ligt helemaal in de hoek en heeft zo automatisch iets meer privacy en rust.”

RUSTGEVENDE KLEUREN
“In het interieur hebben we gekozen voor veel wit in combinatie met hout en hier en daar zwarte accenten, zoals bij de ingemaakte kasten, de kranen en het werkblad in de keuken. We houden het interieur zo rustgevend en neutraal zodat je bijvoorbeeld met een schilderij de aandacht kan trekken. Zo kan je ook makkelijker variëren dan wanneer je met opvallende kleuren zou werken.” In de keuken koos het gezin voor een kookeiland met ingebouwde dampkamp om het open gevoel te blijven behouden. “En met een Quooker-kraan, heel handig.” Aan het keukeneiland zijn twee krukken geplaatst. “Dat is ons ontbijthoekje”, klinkt het. “We maken daar veel gebruik van. Net zoals van ons overdekt terras. Dat hadden we in onze vorige woning niet, maar wilden we nu wel graag. Als het mooi weer is, zitten we nu heel vaak buiten. Al moeten we de tuin hier en daar nog verder afwerken, dat is het volgende op ons lijstje.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.