Helemaal op smaak

Lekker Lokaal: risotto met asperges, tuinbonen, dragon en tarbot

Gepubliceerd: 25 april 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 241

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees gerust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Tom Rely, chef-kok en eigenaar van restaurant La Cuenta in Mol.

15 min. 2 personen

INGREDIËNTEN

  • Arboriorijst 100 gr
  • Sjalot 2 stuks
  • Witte wijn 200 ml
  • Kippenbouillon 0.5 l
  • Parmezaanschilfers 50 gr
  • Boter 100 gr
  • Dragon 0,5 bussel
  • Witte asperges 4 stuks
  • Tuinbonen
  • Tarbot 2 filets van 180 gr elk

BEREIDING

  1. Schil de asperges en kook ze beetgaar in gezouten water. Koel af in koud water. Zet ze daarna weg.
  2. Dop de tuinbonen, kook ze 5 min. in gezouten water, koel af in koud water en dop ze nog eens. Zet ook weg.
  3. Snij de sjalotjes fijn en fruit aan in een kookpot met een klontje boter. Voeg de rijst toe tot deze glazig wordt en blus af met de witte wijn. Zet op een zacht vuur. Als de wijn is weggekookt, voeg je telkens kippenbouillon toe. Doe dit beetje bij beetje tot de rijst gaar is. Roer nu de boter en de parmezaan onder de risotto. Kruid de risotto af met pezo. Zet weg.
  4. Snij de dragon fijn. Snij vervolgens twee asperges in schijfjes. Roer de asperges en dragon onder de risotto.
  5. Bak de tarbotfilets in een antikleefpan met een scheutje olijfolie.
  6. Dresseer het bord zoals op de foto.

Waar komt het recept vandaan?
Tom: “Het is een eigen recept dat ik regelmatig in ons restaurant serveer, vaak als voorgerechtje van een lunch. Maar het kan dus ook perfect als hoofdgerecht, zoals in dit recept.”

Is het er nu de ideale periode voor?
Tom: “Zeker weten! Het aspergeseizoen is terug gestart. De schoonste tijd van het jaar! Het is echt een topproduct en ik vind het fantastisch om ermee te werken. Die van ons komen rechtstreeks van een kweker uit Geel.”

Wat is het geheim van asperges koken?
Tom: “Ze opzetten in koud water, net tot aan het kookpunt brengen en dan alles van het vuur. Wacht dan tot ze naar de bodem zakken. Dan zijn ze perfect. Kan niet misgaan!”

Nog een laatste tip?
Tom: “Wie geen fan is van dragon kan ook bieslook gebruiken. Of de tuinbonen vervangen. Eigenlijk heb je met risotto heel veel opties. En de topjes van de asperge, die zijn altijd tof om mee te gebruiken bij het dresseren.” 

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters
Meer lezen over
culinairlekker lokaal

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.