Helemaal tot rust

Je hoofd leegmaken door abstract te schilderen

Gepubliceerd: 27 oktober 2022  |  Door: Iris Geenen  |  Onderox editie: 224

RAVELS – Je hoort het meer en meer: creatief bezig zijn is goed voor je mentale gezondheid. Het geeft voldoening, je raakt in een flow waardoor je stopt met piekeren en het zet heel wat delen van je brein in werking. Zelfs voor iemand die – net als ik – niet artistiek is aangelegd, zou dus pakweg schilderen een zeer waardevol tijdverdrijf kunnen zijn. Ik test het uit en klop aan bij Sharon Van Cleuvenberg, de drijvende kracht achter ‘Studio Sharon’.

Sinds kort kan je Sharon vinden op haar nieuwe locatie in Ravels. Een mooie studio met veel lichtinval en meer dan genoeg ruimte. Voor haar eigen creaties te maken en ook om allerlei workshops en cursussen te geven. Vandaag sluit ik aan bij de workshop abstract schilderen. Daar hoort een hartelijke ontvangst, leuk gezelschap en een tasje thee bij.

HUISWERK
In voorbereiding van de workshop kreeg ik via e-mail al een, weliswaar vrijblijvende, opdracht toegestuurd. Een lijst met verschillende kunstenaars die abstracte werken maken, met een link naar hun website en een aantal van hun werken. Met de vraag om al eens een kijkje te nemen. Wat spreekt je zoal aan? Wat vind je mooi? Wat voel je erbij? Als absolute leek vond ik dat een heel toffe opdracht. Ik kreeg meteen een beter beeld van de mogelijkheden en raakte al lichtjes geïnspireerd door bepaalde stijlen en kleurkeuzes van de kunstenaars. Bij de start van de workshop wisselen we daarover nog even van gedachten, we doorbladeren samen met Sharon enkele kunstboeken en overlopen wat verschillende stijlen en technieken. Om ons te inspireren in de kleurkeuze heeft Sharon ook nog een hele stapel gekleurde prenten klaargelegd.

DIVERSE TECHNIEKEN
Alvorens aan het echte werk te beginnen, mogen we onder begeleiding eerst nog wat experimenteren op een groot karton. Dikke lagen verf, dunne lagen, verdund met water, kleuren blenden, verf mengen met zand, tekenen met pastelkrijt, strakke lijnen, kwetsbare lijnen,… Sharon maakt ons op een laagdrempelige manier wegwijs in een aantal technieken en aspecten van het abstract schilderen. Het leuke is dat (bijna) alles kan en alles mag. Ook voor Sharon heeft dat heel bevrijdend gewerkt. “Ik heb zelf een klassieke opleiding gehad en had het al van kinds af moeilijk met de opgelegde regels. Het was pas toen ik meer vanuit mijn gevoel begon te creëren en loskwam van de verwachtingen dat ik als kunstenaar mijn eigen identiteit begon te ontwikkelen.” Tijd om ‘voor echt’ aan de slag te gaan. De start maken blijkt toch moeilijk. Sharon stelt me gerust en moedigt me aan. “Vergis je niet. Abstract schilderen is eigenlijk de meest complexe vorm van schilderkunst die er is. Het kan er misschien gemakkelijk uitzien. Mensen denken vaak: ‘Wat strepen trekken, dat kan ik ook wel’. Maar het omvat dus wel degelijk meer dan dat. Belangrijk is nu dat je het eindresultaat gewoon loslaat en probeert verbinding te maken met je buikgevoel. Niet nadenken en gewoon doen. De ontspanning en het plezier van het creëren voorop zetten.”

BUIKGEVOEL
Gemakkelijker gezegd dan gedaan, je hoofd uitzetten. Ik begin gewoon en kies om te starten met okergele en witte verf. Ik vond het blenden van de kleuren heel leuk tijdens het experimenteren, dus ik besluit om daarmee van start te gaan. De bewegingen van de verfborstel brengen me tot rust. Ik geniet ervan om met mijn handen bezig te zijn en om het witte paneel stap voor stap kleur te zien krijgen. Ik neem pastelkrijt en houtskool en breng wat figuren en lijnen aan op het werk. Sharon houdt zich intussen relatief afzijdig en laat me gewoon genieten. Toch voelt ze ook goed aan wanneer ik wat advies of een duwtje in de rug nodig heb. Na een kort overleg ga ik nog even aan de slag met één extra kleur en een kwast met een ietwat speciale vorm. Klaar! Zo voelt het tenminste aan. Ik werp een blik op de klok en realiseer me: de tijd is voorbijgevlogen! Ook de andere deelnemers aan de workshop zijn inmiddels ofwel klaar of in de laatste fase van hun werk. Het is heel bijzonder om te zien, we hebben allemaal een compleet ander werk gemaakt, andere kleuren en technieken gebruikt.

THUIS AAN DE SLAG
We praten nog wat na en allemaal hebben we wel zin gekregen om ook thuis aan de slag te gaan. Sharon is merkbaar blij om dat te horen. “Ik wil echt graag mensen laten ervaren dat iedereen een creatieve bron in zich heeft. Je creativiteit kan je echt gaan stimuleren en trainen. Je zal merken: het maakt je zelfverzekerder en je gaat sneller en makkelijker keuzes kunnen maken in je leven.” Je leest het: alleen maar voordelen dus.

ZELF DEELNEMEN?
Heb je zin gekregen om zelf ook eens aan de slag te gaan? Op zaterdag 19 november om 13u30 organiseert Sharon opnieuw een workshop abstract schilderen. Wil je je graag wat meer verdiepen in de abstracte schilderkunst dan kan je ook aansluiten bij de driedelige cursus die start op zaterdag 5 november om 9u. Bezoek www.studiosharon.be voor meer informatie of om in te schrijven voor workshops of cursussen.

Studio Sharon
Nijverheidsstraat 12/unit27
Weelde-Station
info@studiosharon.be
www.studiosharon.be

Meer lezen van Iris Geenen

Meer Helemaal tot rust

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.