Helemaal op smaak

Xtra-Social: waar over elk detail wordt nagedacht

Gepubliceerd: 23 maart 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 229

REUSEL — Xtra-Social Foodcafé is een eigentijdse horecazaak in Reusel, net over de grens met ons land. Jong en oud komen er samen voor een snelle hap, om uitgebreid te dineren of gezellig te borrelen. In een aangename sfeer waarin je rustig jezelf kan zijn. “Spontaan en gezellig, dat is onze kracht.”

Wanneer ik binnenstap in Xtra-Social Foodcafé in Reusel is het er al gezellig druk, ondanks het feit dat de avond nog jong is. In een hoekje zitten enkele wandelaars — ik herken hen aan hun schoenen — een koffie te drinken met een stukje gebak erbij terwijl een stukje verderop een feestelijk gekleed koppel van een voorgerecht geniet. Aan enkele hoge tafeltjes krijgt een vriendinnengroep net enkele cocktails geserveerd terwijl centraal in de zaak een familie zorgvuldig het menu bestudeert. In een andere hoek staat een iets oudere dame te kiezen uit de ‘vaatjes’ verse thee die er aan de muur hangen. Veelzijdiger kan een zaak nauwelijks zijn, lijkt mij zo.

GEZELLIGE SETTING
Ik word enthousiast ontvangen door Marieke van Loon, de eigenares van Xtra-Social. Zij staat samen met bedrijfsleidster Kris de Bruijn in voor de dagelijkse leiding. De zaak bestaat sinds 2020 en werd volledig door Marieke ingericht. “Daarbij heb ik resoluut voor gezelligheid gekozen. Elk steentje en elk schroefje heb ik zelf bedacht. Het is fijn dat mensen die me goed kennen me zeggen: dit is helemaal Marieke! Net alsof je bij mij thuis zou langskomen.”

KEUZE TE OVER
Over elk detail wordt hier duidelijk nagedacht. Ik snuister even door de menukaart en meteen valt het enorme aanbod op. Van een snelle hap, een hamburger of pulled chicken tot een gastronomisch meergangenmenu. “We serveren vaak bekende gerechten waar we dan — figuurlijk — ons eigen Xtra-Social-sausje overheen gieten. We schenken daarnaast veel aandacht aan presentatie en kleur. Een gerecht moet zeer lekker zijn, maar net zo goed van het bord knallen”, vertelt Marieke. “Ook als je langskomt voor een meergangenmenu mag het geen stijf gedoe worden. We gaan niet in zwart en wit gekleed het menu komen voorlezen met één hand achter de rug.” De vaste kaart wisselt elke paar maanden, net als het meergangenmenu, om volgens de seizoenen te kunnen werken. Daarnaast voegt chef-kok Danny van Herk telkens zijn eigen ‘Chef’s specials’ toe: suggesties waarin hij zijn eigen creativiteit ten volle kan uiten. Ook voor wie vegan of vegetarisch wil eten, is er meer dan keuze genoeg. Zelfs de drankenkaart puilt uit van de mogelijkheden. Met o.a. heel wat huisgemaakte drankjes.

ZOMERS TERRAS
“Ik wou zelf de zaak starten die ik hier in de buurt nog een beetje miste”, gaat Marieke verder. “Eigenlijk zijn we foodcafé, lunchroom en cocktailbar… allemaal in één. Met een heel divers publiek, van 14 tot 84. En met een positieve vibe. Relax. Niks moet hier. Wees gewoon jezelf.” Een mentaliteit waar de meeste Kempenaars zich wel in kunnen vinden. “Zowat elke dag zitten hier wel Kempenaars, en zeker op vrijdag, tijdens en na de wekelijkse markt, hier op het plein vlak naast de zaak.” Binnenkort wordt ook het terras weer helemaal ingericht met leuke zomerse details en hier en daar zelfs wat palmboompjes. “We zijn een jong team met de juiste mensen op de juiste plek. We hebben het hier leuk met elkaar en met onze gasten”, klinkt het. De zaak is erg actief op sociale media en regelmatig worden er events georganiseerd. Denk aan: een culinaire proevertjesavond, een modeshow of een band die live komt spelen. “Je moet altijd blijven vernieuwen”, benadrukt Marieke. “We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe trends waar we ons eigen ding mee kunnen doen.”

EIGEN CONCEPT STORE
Zo heeft Marieke begin dit jaar, vlak naast de deur, een eigen Xtra-Social Conceptstore geopend met kleding, interieurartikelen en lifestyle-items. Daar wordt het concept van het foodcafé volledig doorgetrokken. “Je kan er ons servies kopen, maar net zo goed de granola die wij in onze smoothiebowls serveren, om mee te nemen voor thuis. Zo kan je bij ons lekker eten en leuk winkelen rustig combineren.”

ONDEROX-MENU VAN DE MAAND

  • Rundercarpaccio of tonijntartaar, met brood en kruidenboter
  • Varkenshaasje of schelvis, met friet en mayonaise
  • Dame Blanche of kaasplankje

Prijs: 38 euro p.p.
Enkel voor wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-menu’. Geldig van woensdag 22 maart tot en met donderdag 31 augustus 2023. 

Xtra-Social
Markt 50, Reusel
Tel. +31 (0)497 84 62 61
info.foodcafe@xtra-social.com
www.xtra-social.com
Open: elke dag vanaf 11 uur
Dinsdag gesloten

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinair

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.