Ondernemersnieuws

Vrijthof 16: gezellige lunch- en ontbijtzaak vol ambachtelijk lekkers

Gepubliceerd: 25 mei 2023  |  Onderox editie: 231

Hilvarenbeek/Arendonk — Vrijthof 16 is een ontbijt- en lunchzaak in het Nederlandse Hilvarenbeek. Met een eigenaar met Arendonkse roots en een uiteenlopende kaart, met o.a. Belgische ‘smoskes’, waarmee het verhaal hier jaren geleden begon. Intussen groeide Vrijthof 16 uit tot het walhalla voor fietsers, wandelaars en andere rustzoekers. Met veel aandacht voor lokale ingrediënten en ambachtelijk gemaakte producten.

Vrijthof 16 ligt aan één van de groenste pleinen van Brabant, in het Nederlandse Hilvarenbeek. De zaak is elke dag al vanaf 9 uur ’s ochtends geopend voor een tasje koffi e en een stukje gebak. Je kan er de hele dag bestellen van de uitgebreide kaart die eind april nog volledig werd vernieuwd. Met een brede waaier aan gerechten als hamburgers, club sandwiches en de typisch Belgische ‘smoskes’. “Want daarmee is het destijds allemaal begonnen”, legt Geert Van den Ackerveken uit. Zo’n zestien jaar geleden trok hij als Arendonkenaar de grens met Nederland over om er ‘smoskes’ aan de man te brengen. In eerste instantie op evenementen en in een kleiner pand in de buurt, sinds 2006 hier langs het Vrijthof. Al snel groeide de zaak uit tot een volwaardige ontbijt- en lunchzaak.

HUISGEMAAKTE SMOOTHIE EN IJSTHEE
Vrijthof 16 staat verder bekend om haar koffi e, die ze via een private label in een branderij in Zwolle laat maken. Verder zijn de seizoensgebonden soepen erg in trek en staan er opvallend veel huisgemaakte smoothies op de kaart. Ook de ijsthee wordt hier vers en naar eigen recept bereid. Of je komt tot rust bij een glaasje wijn of een frisse pint. “We proberen zoveel mogelijk zelf te maken en te werken met streekproducten”, vertelt Geert. “De kazen komen bijvoorbeeld van de lokale boer, de kip van de poelier in de buurt.” Je wordt hier gastvrij ontvangen door het vaste team dat veel vertrouwde gezichten telt. De zaak spreekt een breed doelpubliek aan. “We hanteren bewust lage prijzen. Bij ons kan je nog een broodje komen eten voor 6 euro.” Meenemen kan ook. Bedrijven kunnen laten leveren in de buurt. Die leveringen worden met een elektrische fi ets gedaan en alle verpakkingen zijn 100% biologisch afbreekbaar.

EEN ZOMERSE FIETSTOCHT
Het interieur van de zaak doet denken aan een moderne en gezellige woonkamer waar iedereen zich snel thuis kan voelen. Binnen zijn er zo’n 70 zitplaatsen en eens de zon zich binnenkort wat vaker laat zien, wordt buiten het terras weer uitgestald. Dat krijgt deze keer extra veel ruimte omdat er een proefperiode loopt waardoor autoverkeer aan hun kant van het plein niet meer is toegestaan. Parkeren kan wel nog langs de andere kant van het plein, met de blauwe kaart, of gratis in de straten in de buurt. Net om de hoek zijn recent twee laadpalen geinstalleerd, voor wie zijn elektrische wagen even wil bijtanken. Fietsaccu’s kunnen binnen opgeladen worden, handig om weten voor de vele fi etsers die hier langskomen. De zaak is trouwens één van de deelnemers van het huidige Lekkertrappen Fietsfestival. Daarnaast vinden ook veel wandelaars de weg naar hier, waaronder een aanzienlijk deel Kempenaars. De zaak is elke dag open, van 9 tot 17 uur.

Vrijthof 16
Vrijthof 16, Hilvarenbeek
Tel. +31 13 505 22 85
info@vrijthof16.nl
www.vrijthof16.nl
www.lekkertrappen.be
Open: elke dag van 9 tot 17 uur

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.