Ondernemersnieuws

VM Boringen: geothermische warmtepomp zorgt voor lagere energierekening

Gepubliceerd: 29 april 2022  |  Onderox editie: 219

De energieprijzen swingen momenteel de pan uit. En dus zetten steeds meer mensen de stap naar een geothermische warmtepomp om hun woning van energie te voorzien. Sinds 1 april kan je bovendien ook bij een renovatie rekenen op extra aantrekkelijke financiële voorwaarden. Bijkomend voordeel: met een geothermische warmtepomp kan je gratis passief koelen.

“Met de huidige gas- en elektriciteitsprijzen toont een bodem-warmtepomp zich duidelijk de beste oplossing op de markt”, vertelt Pieter Van Mechgelen, de zaakvoerder van VM Boringen uit Arendonk. “We merken ook steeds vaker dat bij bestaande woningen de CV-ketel vervangen wordt door een geothermische warmtepompinstallatie. Dat is trouwens net nog een stuk aantrekkelijker geworden, nu de beslissing is gevallen om de btw voor zo’n installaties ook voor woningen tot 10 jaar oud te verlagen van 21 naar 6 procent. Die maatregel is op 1 april ingegaan.” Daarnaast kan je bij een renovatie waarbij je van een bestaand gassysteem overschakelt naar een geothermische warmtepomp van de Vlaamse overheid een premie tot 4.000 euro krijgen. Ligt er geen gas in je straat? Dan kan je premie oplopen tot 8.000 euro.

GRATIS KOELEN
Geothermie is dus meer dan ooit de weg van de toekomst. De warmte uit het water uit de ondergrond wordt gebruikt om je huis te verwarmen (en voor je sanitair warm water) en het afgekoelde water kan via de vloerwarming helpen om je huis passief te koelen. “Het is gratis energie die we uit de bodem kunnen halen om te verwarmen én te koelen, helemaal hernieuwbaar”, zegt Pieter. “En je maandelijkse kosten worden stevig naar beneden gebracht. Veel mensen willen onafhankelijk zijn op het vlak van hun energie, maar kiezen bij een verbouwing of een nieuwbouw toch voor gas. Dat is niet logisch. Gas en olie kunnen we niet zelf maken, elektriciteit wel. Al komt die kentering er wel, nu de gasprijzen de pan uit swingen.”

LAAG ENERGIEVERBRUIK
Een geothermische warmtepomp in combinatie met zonnepanelen is een heel interessante mix om je energieverbruik zo laag mogelijk te houden. “Door de klimaatverstoring zijn bloedhete zomers geen uitzondering meer”, weet Pieter. “Veel mensen kiezen dan plots voor airco’s op de slaapkamers. Maar door die bijkomende investering ga je vaak in totaal de kosten van een geothermische warmtepomp al overschrijden, waarmee je dan bovendien gratis kan koelen. En er zijn nog voordelen: via een geothermische warmtepomp haal je makkelijk een laag EPB en stijgt de waarde van je woning. Bovendien is de kans groot dat woningen in de toekomst anders belast gaan worden, op hun CO2-uitstoot bijvoorbeeld. Het is dus logisch dat een geothermische installatie om te verwarmen én te koelen bij architecten intussen de standaard is geworden.”

BETROUWBARE PARTNER
VM Boringen voert boringen uit zowel voor installateurs van warmtepompen als voor particulieren, met levenslange garantie op je eigen bron. Het bedrijf is ontstaan door de samenwerking van Pieter met zijn broer Joris, maar sinds 2018 werkt VM Boringen volledig onafhankelijk. De firma is actief in heel België en Nederland. Ze zijn perfect uitgerust voor zowel kleine als grote projecten. “Een klein appartementje of een standaard rijwoning waar één boring moet gebeuren, maar net zo goed grote projecten waar 125 wooneenheden op één systeem worden aangesloten.” Ook lastige projecten kunnen aangepakt worden. “Boren op moeilijk bereikbare plaatsen, heel dicht bij een huis bijvoorbeeld, dat is voor ons geen probleem”, vertelt Pieter. VM Boringen beschikt over eigen ingenieurs die de berekeningen voor elk project op zich nemen en over een team van 12 eigen mensen die allemaal al langer actief zijn in de wereld van de geothermie en die via interne opleidingen regelmatig bijgeschoold worden. De zaak werkt met nieuwe, moderne materialen en machines. Zo maken zij bijvoorbeeld altijd gebruik van dezelfde kwalitatieve leidingen die je ook kent van je gas- en watermaatschappijen. VM Boringen biedt een totaalservice: van het plaatsen en afwerken van de warmtewisselaars, het boren en afvullen van het boorgat tot het naar binnen brengen van de leidingen. Tot alles weer in zijn oorspronkelijke staat is hersteld en je installateur de aansluitingen in orde kan brengen. Heb je nog geen installateur gevonden? Dan kan VM Boringen enkele betrouwbare firma’s uit de buurt aanraden.

VM Boringen
Hoge Mauw 1326
2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 54 00 00
info@vmboringen.be
www.vmboringen.be

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.