Ondernemersnieuws

Tour de Kempen: tien natuurlopen op tien weken tijd

Gepubliceerd: 15 december 2021  |  Onderox editie: 215

Paul Embrechts is halftijds leerkracht L.O. in Campos Turnhout, daarnaast is hij gemotiveerd sportpromotor. In die functie startte hij tijdens de coronaperiode van vorig jaar een nieuw project op: Tour de Kempen. Daarbij laat hij sportievelingen tien weken lang op tien verschillende locaties lopen en begeleidt hij hen als coach, met loopschema’s op maat van hun doelstellingen. “Ik wil mensen motiveren om meer te bewegen.”

De tijd van de goede voornemens is bijna aangebroken. Voor veel mensen staat meer bewegen met stip op één. Maar wie enkel zijn vaste looproute bij hem thuis afwerkt, verliest al snel de motivatie om de loopschoenen nog aan te trekken. Een probleem dat sportpromotor Paul Embrechts tijdens de coronaperiode vorig jaar te lijf ging. “Het is eigenlijk gegroeid uit de frustratie dat er niks meer mocht doorgaan”, legt hij uit. “Ik ben zelf triatleet, en nergens werd er nog iets georganiseerd. Terwijl mensen motiveren om terug te gaan sporten perfect coronaproof kan. Dus heb ik zelf initiatief genomen.” Via Tour de Kempen gaf Paul mensen de mogelijkheid om in tien verschillende Kempense gemeentes in de natuur te gaan lopen. “We gebruiken omlopen van Sport Vlaanderen. Weinig mensen kennen die. De mountainbikeroutes zijn wel al ingeburgerd, de loopparcours nog niet.” Je kan voor een aangepast trainingsschema kiezen uit vier doelen: van 5 naar 10 km, sneller 10 km lopen, van 10 tot 21 km of sneller 21 km lopen. Het bleek al snel een groot succes, en dus bokste Paul een tweede editie in elkaar. “De zes omlopen die vorig jaar het best scoorden bij de lopers, worden dit jaar opnieuw aangedaan.” Zo zijn Geel-Meerhout (vorig jaar de populairste route), Kasterlee (behaalde zilver) en Rijkevorsel (won brons) er opnieuw bij. Net als nummer 4, 5 en 6 op de lijst, aangevuld met vier gloednieuwe parcours. “In Herentals, Mol en Turnhout zijn er zelfs een splinternieuwe routes uitgewerkt. Onze doortocht in Herentals loopt zelfs samen met de officiële opening.”

MOMENT NAAR KEUZE
In januari wordt gestart met de eerste natuuromloop, de eerste vindt plaats in Westerlo. Bedoeling is dat iedereen dan in staat is om minstens 5 km te kunnen lopen of wandelen. Je kiest zelf wanneer je die loopt, tussen donderdagochtend en zondagochtend. Wie liever niet alleen loopt, kan elke zondag om 10 uur een gezamenlijke run aanvatten. Paul is dan ook aanwezig om kort de omloop te beschrijven, enkele tips mee te geven en vragen te beantwoorden. Bij de finish staat hij klaar met felicitaties, gratis water en cake. Ook buiten die mogelijke contactmomenten neemt Paul de rol van coach ten volle op en is hij altijd telefonisch of via mail bereikbaar voor trainingsadvies. “In plaats van tien zijn we dit jaar naar twintig weken overgestapt. Eerst tien weken voorbereiding en dan tien keer een natuurloop.” De voorbereidingsweken zijn intussen al gestart. “Maar geen paniek, je kan rustig mee inpikken.” Als Master Lichamelijke opvoeding en trainer (A-diploma) triatlon waakt hij erover dat je een gericht en haalbaar trainingsschema toegestuurd krijgt. Dat gebeurt elke zondag. “Niet te saai, met hier en daar een kleine uitdaging erin.”

MEERDERE AFSTANDEN
Nog een nieuwigheid: “Vorig jaar stond elke locatie gelijk aan een vaste afstand. Nu zal je op elke locatie uit minstens twee verschillende afstanden kunnen kiezen.” Ook de langeafstandslopers komen zo dit jaar meer aan hun trekken. “Er zit zelfs één marathon bij.” Tenslotte sluipt er deze keer ook een klein stukje competitie-element mee binnen. “Via Strava wordt er, als je dat wil, op bepaalde stukken van het parcours een tijdsopname gedaan. Die competitieafstanden variëren tussen 300 meter en 21 km. Je kiest zelf welke afstand je wil meedoen. Het is een bijkomende optie voor de liefhebbers.” Want competitiedrang staat zeker en vast niet centraal. “Absoluut niet”, benadrukt Paul. “Het gaat erom dat we mensen willen motiveren om te lopen, en om vol te houden.” Uit de bevraging die Paul vorig jaar deed, kwam hij te weten dat 91% de voorafgestelde uitdaging gehaald heeft. 89% gaf aan het trainingsschema van Paul goed gevolgd te hebben. “Ook wandelaars kunnen trouwens inschrijven. Wie vorig jaar al deelnam, zal kunnen bevestigen dat de routes je door prachtige stukjes Kempense natuur leiden. Ik heb vaak de reactie gekregen dat ze versteld stonden van de ongelooflijke schoonheid van al die gebieden, die ze vaak nog niet kenden.”

29 EURO ALL-IN
Deelnemers betalen éénmalig 29 euro voor de volledige reeks en de begeleiding. Wie jonger is dan 18 jaar kan zich gratis inschrijven. Per gezin betaal je maximaal 50 euro. Inschrijven kan via onderstaande website.

KALENDER TOUR DE KEMPEN
13-16 jan: Westerlo (5, 11 of 18 km)
20-23 jan: Ravels en Arendonk (6, 12, 25 of 36 km)
27-30 jan: Rijkevorsel en Beerse (7,3 of 10 km)
3-6 feb: Retie (6, 16, 19 km)
10-13 feb: Kasterlee (8, 16 of 21 km)
17-20 feb: Merksplas en Rijkevorsel (8, 13 of 21 km)
24-27 feb: Geel en Meerhout (5,2 of 10 km)
3-6 maa: Mol (8, 11 of 17 km)
10-13 maa: Herentals (9, 21, 28 of 42 km)
20 maa: Slotapotheose Turnhout (in groep) (11 of 21 km)

Tour de Kempen
Tel. +32 (0)497 50 66 02
paul.embrechts@sportnaschool.be
www.tourdekempen.be

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.