Ondernemersnieuws

Lodoux wil iedereen Japanse toiletten laten ontdekken

Gepubliceerd: 31 augustus 2021  |  Onderox editie: 211

Daan De Bruyn en Peter Maes trekken onder de vlag van Lodoux Vlaanderen rond om iedereen te overtuigen van het comfort van Japanse toiletten. Daarbij gebeurt de reiniging met warm water in plaats van met papier. “ Veel hygiënischer én een momentje van zen in je eigen woning”, vertellen de twee laaiend enthousiast. “Bovendien kies je zelf je functies. Denk aan: geurextractie, brilverwarming, nachtlicht,…”

Het was Arendonkenaar Peter Maes die in 2019 onder de naam Lodoux Japanse toiletten begon te plaatsen in onze regio. Hij had zelf op reis het comfort van die toiletten leren kennen en wou zijn enthousiasme voor het product ook bij ons uitrollen. Begin dit jaar stapte Daan De Bruyn uit Heusden-Zolder, de vriend van Peters dochter, mee in de zaak omdat ook hij helemaal overtuigd raakte van de mogelijkheden en het groeipotentieel van dit stukje hoogwaardig sanitair. “Samen met Noord-Amerika zijn wij hier in West-Europa de enige streek ter wereld die nog papier gebruikt”, vertelt Daan. “Eigenlijk is dat niet logisch. Als je vies bent, dan grijp je toch ook niet naar papier om je te wassen? Reinigen met water is de logische en properste keuze, alleen is het hier nog niet ingeburgerd. In de rest van de wereld is een Japans toilet of een kraantje of handenspoeler de standaard.”

SPECIALIST TER ZAKE
Lodoux is in de ruime regio het enige bedrijf dat zich exclusief op Japanse toiletten toelegt. Peter en Daan vertellen hoe een toiletbezoek er kan uitzien, op één van hun exemplaren. “Een sensor merkt je op, opent automatisch het deksel van het toilet en start de brilverwarming op. Wanneer je op de bril plaatsneemt start de geurextractie onmiddellijk. Alle onaangename geurtjes worden via een koolstoffilter weggenomen. Ben je klaar? Dan druk je op een afstandsbediening op het knopje om te spoelen, dat gebeurt met warm water, en vervolgens kies je om te drogen. Sta je weer op, dan spoelt het toilet automatisch door.”

JAPANS OF ZWITSERS?
In de volksmond mag het dan wel een Japans toilet heten, eigenlijk werd de uitvinding in 1978 in Zwitserland gelanceerd. De officiële benaming luidt trouwens: douche-wc. “Maar het wordt aan Japan gelinkt omdat het daar overal gebruikt wordt, ook op openbare plaatsen. En omdat het past bij de Japanse filosofie van het baden. Want je neemt er de tijd voor. Het is een zen-momentje dat je laat inbouwen in je eigen huis”, vertelt Peter. Via een afstandsbediening, of via je smartphone, kan je zelf je eigen instellingen vastleggen als je dat wenst. “Ik kan zelfs verbinding maken met een ander Japans toilet waardoor ik mijn voorkeuren, zoals de temperatuur van het water en de kracht van de waterstraal automatisch mee overneem.” Net zo goed gebruik je het toilet in de standaardinstellingen. “Het is een misverstand dat het gebruik heel ingewikkeld is, met allerlei knopjes en instellingen”, benadrukt Daan. “Alles is net heel gebruiksvriendelijk.” Lodoux plaatst enkel toiletten van Geberit. “Omdat zij de beste kwaliteit bieden. Onze exemplaren hebben bijvoorbeeld twee motoren die terwijl je op het toilet zit het water al verwarmen zodat het water vanaf de eerste druppel warm en aangenaam is.” In totaal biedt Lodoux acht verschillende modellen aan, gaande van een instapmodel die enkel bestaat uit een hoogtechnologische toiletbril tot en met een compleet ingericht toilet met allerlei toeters en bellen.

BV’S EN B&B’S
Zelfs hotels, restaurants en B&B’s raken intussen steeds meer overtuigd, ook omwille van het mooie design en het luxueuze karakter. Intussen spreken BV’s als Sergio Herman en William Boeva in lovende termen over hun eigen Japans toilet. Of helpt James Cooke om de blijde boodschap te verkondigen door tijdens De Slimste Mens Ter Wereld over het Japans toilet van Gert Verhulst te praten. “Het is een kwestie van tijd voor het helemaal doorbreekt bij ons. Als wij nu op reis gaan, vinden wij het bijvoorbeeld verschrikkelijk om op een traditioneel toilet te moeten gaan. In de jaren ’90 hebben we op enkele jaren tijd met z’n allen het comfort van een vaatwasmachine ontdekt. Ik denk oprecht dat dit hetzelfde verhaal kan zijn. Dat we op datzelfde kantelpunt gekomen zijn. Nu nog onbekend en daardoor onbemind, maar dat kan snel veranderen, want we beschikken over een schitterend product. Wij hebben thuis een traditioneel en een Japans toilet. Wel, al onze gasten kiezen altijd voor het Japanse. Eens iemand een Japans toilet geprobeerd heeft, wil hij nooit nog iets anders.”

TESTTOILET
En dat zelf kennismaken met een Japans toilet, dat kan ook bij jou thuis. Peter en Daan komen dan een testtoilet plaatsen. Ze vervangen daarbij de bril tijdelijk door een hoogtechnologisch exemplaar en maken gebruik van tijdelijke aansluitingen voor het water en de elektriciteit. “Het design is dan nog niet op en top, maar het comfort kan je zo wel al leren kennen. Het is iets duurder dan een ‘gewoon’ toilet, dat klopt, maar zeker niet onbetaalbaar. Het is comfort dat bereikbaar is voor iedereen.” Lodoux plaatst de toiletten zelf bij jou thuis. Dat kan ook als onderdeel van een totaalproject waarbij ze de hele ruimte onder handen nemen, tot en met de vloerverwarming toe.

Lodoux
Tel. +32 (0)471 50 25 04
info@lodoux.be
www.lodoux.com

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.