Ondernemersnieuws

Ecohuis: betaalbare en duurzame woningen in houtskelet

Gepubliceerd: 30 oktober 2023  |  Onderox editie: 235

Het Herentalse Ecohuis gaat elke dag aan de slag om energiezuinige, duurzame en betaalbare woningen in houtskelet te realiseren. Zowel voor nieuwbouw, woonuitbreidingen, bijgebouwen als modulair bouwen kan je hier aankloppen, altijd met deskundige begeleiding. “Als je een woning gaat bouwen, wil je daar vanaf dag één een realistische kostenraming van krijgen.”

Ecohuis richt zich in de eerste plaats op particulieren. Daarbij kiezen ze resoluut voor houtskeletbouwwoningen op maat. “Wie met houtskelet bouwt, mag zijn creativiteit de vrije loop laten”, vertelt Gert Mertens, zaakvoerder van Ecohuis. “Elke wens valt te vervullen, we bouwen alles volledig op maat.” Bij nieuwbouwwoningen heeft het heel wat voordelen als Ecohuis al vroeg in je bouwproces betrokken wordt. “In elke fase kunnen wij met onze begeleiding een meerwaarde betekenen. Maar hoe sneller je langskomt, hoe beter we je kunnen helpen. Stel: je overweegt de aankoop van een bouwgrond. Er zijn enorm veel zaken die belangrijk zijn en die een invloed kunnen hebben op je uiteindelijke kostprijs van je woning. Wat is toegelaten? Wat niet? Hoe is de ligging? Welke woning staat ernaast en zijn er extra kosten nodig om daartegenaan te bouwen? Daar moet je allemaal raad in krijgen. Het is een gratis service die wij geven.”

WOONUITBREIDING OP MAAT
Naast nieuwbouw kan je ook voor de uitbreiding van je bestaande woning bij Ecohuis terecht. Zowel voor een aanbouw als een optopping, zodat je een extra verdieping ter beschikking krijgt. “Ook bij een traditionele woning kunnen we in houtskelet aanbouwen zonder dat er een interne renovatie nodig is. Je kan zelfs gaan voor een box-in-box waarbij de originele buitenconstructie een volledig nieuwe binnenopbouw krijgt. Zo kan je dus ook je huidige woning een grondige make-over geven en zorgen voor meer ruimte of voor een andere indeling.”

REALISTISCHE KOSTENRAMING
Voor veel klanten gebeurt de eerste kennismaking tijdens één van de infoavonden die Ecohuis regelmatig organiseert. Daarna kan een uitgebreid verkennend gesprek volgen waarbij de wensen van de klant op papier worden gezet en een realistische prijsofferte volgt. “Want dat totale kostenplaatje is belangrijker dan ooit. We merken wel eens dat architecten de totale prijs vaak te laag ramen waardoor mensen later in de problemen komen. Wij brengen de kostprijs van een woning realistisch in beeld aan de hand van recent uitgewerkte ontwerpen en lastenboeken. Op die manier voorkomen we onaangename verrassingen nadien.”

DUURZAAM EN ENERGIEZUINIG
Veel mensen die energiezuinig en duurzaam willen bouwen, kiezen bewust voor houtskelet. “Wij richten ons in de eerste plaats op het S-peil van een woning”, verklaart Gert. “Dat geeft aan hoe goed je schil geïsoleerd is. Daarom is luchtdicht bouwen zo belangrijk. Een goed S-peil geeft een hoog rendement voor de rest van je leven.” Houtskeletbouw is bovendien een droog bouwsysteem. Daardoor kan je onmiddellijk beginnen vloeren en schilderen, wat heel wat tijdswinst oplevert.

MODULAIR BOUWEN
Naast bouwen van nieuwe woningen en woonuitbreidingen richt Ecohuis zich ook op ‘modulair bouwen’. Daarbij kan je kiezen uit modellen van 77 tot 171 m², telkens ontworpen voor een optimaal ruimtegevoel. “Het bouwproces van modulaire woningen gebeurt in ons eigen atelier in Dessel. Hierdoor worden we niet gehinderd door weer of wind en maken we woningen dan altijd in de ideale omstandigheden. Dat heeft een grote impact op de kwaliteit, de productietijd en het budget.” Ondanks het feit dat de woningen dan gestandaardiseerd zijn, is er steeds keuze uit verschillende stijlpakketten. Tenslotte horen ook afzonderlijke bijgebouwen tot de mogelijkheden. Denk aan: een poolhouse, thuiskantoor of een zorgwoning. Ook daarbij heb je de volledige vrijheid om alles zelf te personaliseren.

De volgende infoavonden en opendeurdagen van de Ecohuis-groep zijn reeds ingepland en kan je terugvinden op onderstaande website.

Ecohuis
Oud Strijderslaan 207, Herentals
Tel. +32 (0)14 47 03 03
info@ecohuis.be
www.ecohuis.be

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.