Ondernemersnieuws

De Zipper verhuist naar Turnhoutse Lebonsite

Gepubliceerd: 27 oktober 2023  |  Onderox editie: 235

Turnhout — Zo’n drie jaar geleden richtten Nancy en Wim De Zipper op in Mol: een combinatie tussen een winkel, een atelier en een naaicafé. Begin oktober verhuisde De Zipper naar een nieuwe plek: de Turnhoutse Lebonsite. Wij gingen er al een keertje op bezoek.

Laat ons beginnen bij het begin. De Zipper, wat houdt dat in?
Wim: “We zijn een one-stop-shop voor alles wat met naaien, borduren, breien en haken te maken heeft. We hebben naaimachines, breimachines, maar ook stoffen, vlieseline, mercerie, boeken, patronen, wol en noem maar op. We zijn nieuw in Turnhout, maar bestaan dus al drie jaar in Mol. Het is hetzelfde concept dat we naar hier verhuizen. Onze zaak bestaat uit drie delen: de winkel zelf, een atelier waar we herstellingen en onderhoud van naai- en breimachines kunnen uitvoeren van machines van alle merken en leeftijden, en tenslotte een naai- en breicafé waar mensen zelf herstellingen kunnen uitvoeren op één van onze toestellen en waar we ook regelmatig workshops en ook ons breicafé organiseren.”

Wat houdt dat in, een breicafé?
Wim: “Dat is een moment waarop je gezellig samen kan komen breien. Daar hoort koffie, thee en een koekje bij. In de winter ook soep. Dat kan op donderdagavond, op vrijdagnamiddag en elke eerste zondag van de maand in de namiddag. Eigenlijk is het voor ons een manier om een groepje mensen samen te brengen die dingen van elkaar kunnen leren. En als het nodig is, helpen wij uiteraard ook.”

Hoe is de verhuis verlopen?
Nancy: “Het is een hectische periode geweest, maar we zijn heel tevreden met het resultaat. Onze nieuwe locatie heeft heel wat voordelen. Zo hebben we voortaan een grote parking vlak voor de deur en is alles nu op het gelijkvloers. Handig, want soms zijn onze klanten met zware naai- en borduurmachines aan het sjouwen. Je moet dus niet meer langs een steile trap naar boven, zoals in Mol.”

Jullie hebben sinds de verhuis ook een eigen ophaaldienst opgestart.
Wim: “Ja, klopt. We wilden onze klanten in Mol en omgeving niet in de kou laten staan nu we daar weg zijn. Daarom hebben we die ophaaldienst opgestart waarbij we jouw machine komen ophalen en terug thuisbrengen voor 15 euro. Zo kunnen de mensen die niet hier geraken toch gewoon hun jaarlijks onderhoud laten doorgaan.”

Jullie hebben o.a. naaimachines van Bernina in huis, een naam als een klok in de wereld van het naaien.
Nancy: “Klopt, echt state of the art. De Rolls Royce van de naaimachines. Er wordt vaak gezegd dat als je ooit een Bernina hebt gehad, dat je nooit nog iets anders wil. Dat merken we echt in de winkel. We hebben ook bewust het aanbod van Bernina met de verhuis verder uitgebreid en zijn nu zelfs officiële dealer van het merk. Voordien moesten de liefhebbers voor zo’n officiële dealer al naar Antwerpen, Mechelen of Lier gaan. Maar nu kunnen ze dus ook in de Kempen terecht. En voor Turnhout is het handig want de vorige Bernina-winkel hier (Mariën-Hendrickx, nvdr.) is enkele jaren geleden dicht gegaan wegens pensioen. Naast Bernina werken we nog met drie andere merken: Bernette, Juki en Lewenstein. Kwaliteit staat bij ons altijd boven kwantiteit. Dat is bij onze machines zo, maar ook bij onze stoffen en onze bolletjes met wol.” 

De Zipper is een familiezaak…
Wim: “Klopt, wij doen dit als koppel. Nancy was hobbynaaister en ik ben een handige Harry. Je zal Nancy vooral in de winkel zelf vinden en ik ben meestal aan de slag in het atelier waar ik alle herstellingen zelf met de hand uitvoer. En ook onze dochter Dessi helpt een paar dagen per week. Zij studeerde Mode in het Heilig Graf, hier in Turnhout, en studeert nu verder in Eindhoven. Zij begeleidt mee de lessen voor kinderen en jongeren en helpt waar nodig in het naaicafé.”

Hoe staat het met de populariteit van het naaien? Tijdens de coronaperiode kreeg die een stevige boost.
Wim: “Het is nog minstens zo populair als tijdens die coronaperiode. We merken vooral dat er een paar generaties zijn geweest die er minder mee aan de slag gingen. Laat ons zeggen dat twee generaties geleden elke vrouw thuis nog een naaimachine had. Het zijn nu hun kleinkinderen die het naaien weer ontdekt hebben. Ook bekende mensen als Pommelien Thijs maken het weer populair. Zij maakt haar kleding zelf en toont dat ook overal. En uiteraard hebben mensen ontdekt dat kleding herstellen een stuk duurzamer is dan altijd nieuwe kledij kopen.”

Wie komt hier zoal langs?
Nancy: “Dat is heel divers. Mensen die al kunnen naaien, maar ook veel mensen die nog geen naaimachine hebben. Mensen die langskomen om te vragen of wij bijvoorbeeld een shirt kunnen herstellen. We tonen hen dan hoe ze dat zelf kunnen doen en een half uurtje later stappen ze weer buiten, tevreden van hun eigen werk. We hebben vriendinnengroepen, maar net zo goed mannen. Deze week kwam er bijvoorbeeld al een trucker binnen om een broek korter te maken en een single man die zijn gordijnen kwam inkorten. Iedereen is welkom.”

Stel: ik heb interesse om te starten. Waar begin ik best?
Nancy: “Dat bepaal je zelf. Eigenlijk kan iedereen het leren. We merken bijvoorbeeld dat handtassen maken een heel populaire workshop is bij beginners. Ideaal, want het is geen ramp als een handtas een centimeter te smal blijkt. Bij kledij is dat erger, want dan past het niet. En je kan meerdere handtassen maken, bijvoorbeeld voor vriendinnen of familie. Die workshops zitten altijd meteen vol.”

Meer informatie en prijzen: zie onderstaande website

De Zipper
Victoriestraat 23, Turnhout (Lebonsite)
Tel. +32 (0)14 59 20 51
info@dezipper.be
www.dezipper.be
Open: di, wo, vr, za: 10 tot 18 uur
Do: 13 tot 20 uur
1ste zondag vd maand: 14 tot 17 uur
Zo en ma gesloten

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.