Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Kaasfondue

In deze rubriek ‘Lekker Lokaal’ gaan we op bezoek bij Kempenaars met een passie voor lekker eten en duurzame producten. Met hun favoriete recept hopen ze jou als lezer te inspireren om ook zelf in de keuken aan de slag te gaan met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. En wees ge-rust, we houden de recepten altijd simpel en behapbaar! Deze maand in de keuken: Philip Decoster van kaasspeciaalzaak Domus Casei in Turnhout. (Domus Casei is een voedingswinkel en mag in deze coronatijden dus gewoon openblijven.)

Ingrediënten (4 personen)
250g Alpen Gruyère
250g Grotten Emmenthal
250g Appenzeller Surchoix
250g Beaufort Ête
3 ½ dl Witte Wijn
knoflookteen, gehalveerd
2,5 theelepel maïzena
1,5 theelepel citroensap
een glaasje kirsch (van Domus Casei)
versgemalen zwarte peper
mespunt nootmuskaat
wit brood, in blokjes gesneden

Bereiding

  1. Meng de geraspte kaas twee uur op voorhand met de witte wijn, zodat deze goed op smaak kan komen.
  2. Wrijf de fonduepan in met het gehalveerde knoflookteentje.
  3. Los de maïzena op in de kirsch (al kloppend).
  4. Voeg het citroensap aan het kaasmengsel toe.
  5. Doe het kaasmengsel in de fonduepan.
  6. Warm het langzaam op, op een laag vuurtje en blijf roeren tot het mengsel volledig gesmolten is.
  7. Voeg de opgeloste maïzena toe en laat de fondue al roerend koken tot een homogene massa ontstaat.
  8. Voeg tot slot de kruiden toe, helemaal op het einde.
  9. Klaar!

Hoe is dit recept ontstaan?
Philip: “We hebben het zelf uitgedokterd. We probeerden heel wat verschillende mengelingen en deze vonden wij het lekkerst. Het is ook het recept dat we vaak meegeven als iemand in de winkel (Domus Casei, nvdr.) een fondueset komt halen. Eigenlijk zijn er heel weinig mensen die exact we-ten hoe je een kaasfondue moet maken, ook al is het heel eenvoudig. Misschien is het dus niet slecht dat we het hier een keer uitleggen.”

Wat is het ideale moment om te fonduen?
Philip: “Dat maakt niet uit. Zwitsers eten het het hele jaar door, minstens één of twee keer per maand. Daar hoeft het dus geen winter of eindejaar voor te zijn. De samenstelling hangt af van streek tot streek. Overal smaakt ie wel een klein beetje anders.”

Is kaasfondue een aanrader in deze lockdowntijden?
Philip: “Misschien wel ja. Je kan er makkelijk een avondvullende activiteit van maken. Het kan ze-ker helpen tegen de verveling, nu we toch moeten binnenblijven. Helemaal anders dan een bord voor je neus krijgen en snel alles opeten, zoals we dat meestal doen. Fondue staat voor gezellig-heid, langzaam eten en je tijd nemen.”

Een laatste tip?
Philip: “Gebruik versgemalen kaas. Die is veel voller en intenser van smaak dan de voorverpakte exemplaren uit de supermarkt.” 


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*