Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Wie stout is, krijgt lekkers...

Sinterklaas werd intussen weer op zijn stoomboot richting Spanje gezet. De kerstman heeft zijn rendieren ook weer de sporen gegeven. Om het oude jaar uit te zwaaien en het nieuwe welkom te heten werden alle registers opengetrokken om onze vaste schare bierproevers vier onbekende biertjes voor te schotelen die ze blind mochten proeven.Het thema lag niet voor de hand: stoutbieren. Zeer populair in Angelsaksische landen, maar bij ons een vreemde eend in de bijt. Desalniettemin blijken steeds meer bierfirma’s en brouwers een stout aan hun gamma toe te voegen. Is de stout aan een revival toe? Hou die rauwe eieren maar in de aanslag!

Om deze bierproeverij in goede banen te leiden, gingen we aankloppen bij Stijn Aerts en Kim Valgaeren van Craft Beers Hoppug uit Meerhout. Nu nog een bierfirma, maar in 2020 wagen zij de sprong en wordt Hoppug een echte brouwerij! Passie voor het vak te over dus, en aangezien onder de aanwezigen het aantal liefhebbers voor deze bierstijl redelijk beperkt bleek, zouden ze alle passie kunnen gebruiken. Spoiler alert: weinig glaasjes bleven gevuld!

Free bird oaked milk stout with a touch of rum - Craft Beers Hoppug (5,9%)

Nog voor de stout het levenslicht zag, was een porter een populair donker bier, afkomstig uit Londen (18de eeuw). Porters waren noeste werkers die goederen losten in de haven en die ze van de ene plaats naar de andere brachten. Het alcoholpercentage van het gelijknamige bier werd bewust laag gehouden zodat de goederen in een rechte lijn van A naar B hun weg vonden. Het bier won aan populariteit, en er kwamen meer varianten op de markt. Zo werd een porter met een hoger alcoholgehalte en meer gebrande mouten een stout (of porter stout) genoemd. Gaandeweg verdween de naam porter en kwam de stout in de plaats.

Het behoeft geen verwondering dat het eerste bier van de avond zeer donker getint is. Er werden maar liefst zeven moutsoorten gebruikt, waarvan er enkele geroosterd werden om de kenmerkende gitzwarte kleur te verkrijgen. Het roosteren zorgt ook voor de typische koffie- en pure chocolade-aroma’s, die ook zeer aanwezig zijn wanneer onze smaakpapillen aan het werk gezet worden. Deze stout heeft ook zoete toetsen, die hij te danken heeft aan de lactose die toegevoegd werd. Het gaat hier om een ‘milk stout’, ook wel ‘sweet stout’ genoemd. Aan dit zwarte bier werden echter ook eikenhouten schilfers en rum toegevoegd, die het bier nog wat extra karakter geven. Zoals de brouwers zelf zeggen: “deze is ideaal voor ‘s avonds in de zetel aan de stoof.” Met zijn 5,9%, laag voor een stout, kan je nog makkelijk die zetel uit. Het bier werd zeer gesmaakt, de zoete toetsen zorger ervoor dat het een goed doordrinkbaar bier is, het lage alcoholpercentage maakt het een ideale starter!

Nuts for Hazels - 't Duo (8,5%)

Ook het volgende bier dat op tafel verschijnt, is zo donker als de nacht. Het bier wordt door de meeste proevers als bitterder dan zijn voorganger ervaren. Het gaat hier om een porter stout waar hazelnoten en cacoanibs aan toegevoegd werden, wat de smaak uiteraard beïnvloedt. Bij heel wat proevers blijft de karamel- en chocoladesmaak nazinderen. Bovendien moet je bij deze ‘nutellastout” goed opletten, met zijn 8,5% is hij minder vergevingsgezind dan de Free Bird. ‘t Duo brouwt doorgaans hun bieren maar eenmalig en ze hebben in het verleden ook al samengewerkt met de heren van Hoppug. Het bier wordt zeker gesmaakt, maar de appreciaties liggen wat verder uit elkaar. Waar sommigen hem hoog schalen, durven anderen hem wat lager te quoteren.

Sans Pardon - De Dochter van de Korenaar (11%)

Pikzwart. Er is geen ander woord voor. Een stout, dus uiteraard ook hier de koffie- en chocolade-aroma’s. Een complex bier, met een toets die je niet onmiddellijk kan thuisbrengen. Aan deze Russian Imperial Stout werd rooibos toegevoegd, die het bier een subtiele fruitige smaak geven. De smaken zijn echter mooi in balans, en als ik iets geleerd heb dan is het wel dat balans heel belangrijk is in een bier. Het alcoholgehalte is wat minder in balans. Met 11% is dit het zwaarste bier van de avond. Onze proevers zijn echter wel overtuigd van de kwaliteit van deze ‘Sans Pardon’, toch maar opletten als je een tweede kraakt… Een Russian Imperial Stout dankt zijn naam aan de Russische tsaar Peter I. Toen deze eind 17de eeuw Londen bezocht, was hij zo onder de indruk van de porterbieren dat hij wel wat vaten wou meenemen naar zijn heimat. Het verhaal doet de ronde dat men voor een hoger alcoholgehalte zorgde zodat het bier de koude zeereis zou overleven en niet zou bevriezen. ‘De Dochter van de Korenaar’ is een microbrouwerij uit Baarle-Hertog. De naam verwijst naar een uitspraak van Karel V die liet optekenen dat hij de voorkeur gaf aan het sap van de dochter van de korenaar ten opzichte van het bloed van de druiventros.

Back in Black - De Ranke (9,5%)

Als laatste deelnemer krijgen we een donkerbruin, bijna zwart bier voorgeschoteld. Het heeft echter niets te maken met het gelijknamige album van AC/DC. Het bier ruikt alvast zuurder dan zijn voorgangers. En het proeft ook zo, al zijn de zure en bittere toetsen in balans. Voor de kenners: het bier heeft een IBU van 100 (echt wel bitter). Het bier heeft 9 maanden de kans gekregen om op houten vaten te rijpen, waar hij zijn zure karakter aan te danken heeft. Zure bieren zijn doorgaans geen allemansvrienden, maar dit bier scoort wel erg goed bij de proevers. Dit toont toch wel aan dat de balans tussen zuur, bitter en zoet goed zit. Brouwerij De Ranke is, in tegenstelling tot de vorige brouwers, niet gevestigd in de provincie Antwerpen, laat staan in de Kempen. De brouwerij is gevestigd in Henegouwen, op de taalgrens en heeft heel wat bieren vast op de kaart staan.

Wanneer de vraag gesteld werd of er stoutliefhebbers aanwezig waren, bleef het redelijk stil. Toch werden de bieren goed gesmaakt en hoog ingeschat, wat aantoont dat er toch wel ruimte is voor goed gebrouwen stouts op de al zeer diverse biermarkt. Een hype, zoals we die gekend hebben bij de IPA’s, zal het waarschijnlijk niet snel worden, maar het geloof van vele kleine brouwers in deze bierstijl werd deze avond toch wel gesterkt.

Tekst: Kobe Schroeven


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*