Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Laurent D’Haeseleer: “Vulpennen kunnen de kwaliteit van het leven verbeteren”

HERENTHOUT — Als carrièreswitch kan het tellen. Een kwarteeuw lang was Herenthoutenaar Laurent D’Haeseleer (70) leraar plastische opvoeding, vandaag maakt hij pennen uit hout. Van vulpennen met een hoge emotionele waarde tot exclusieve exemplaren voor verzamelaars. “Mijn ambitie? Met pennen weer schoonheid brengen onder de mensen.”

“Vijf jaar geleden heb ik in Duitsland een cursus pennen maken gevolgd”, blikt Laurent terug. “Tijdens mijn eerste deelname vonden ze mij niet geschikt. Bij mijn tweede en derde poging ging het al heel wat vlotter. Vóór ik die cursus ging volgen, maakte ik mijn pennen met materiaal uit hobbywinkels. Die raakten amper verkocht. Mensen waren vooral op zoek naar kwaliteit. Dat is vandaag niet anders.”

‘De vulpen maakt een comeback’, schreef een dagblad onlangs. Waar komt die revival plots vandaan?
Laurent D’Haeseleer: “Dat heeft veel te maken met de essentie van schrijven: plezier. Een pen dwingt je om het rustigaan te doen. Wat je met een pen schrijft, is doorgaans ook doordachter dan wat je typt op een computer. Kortom, de pen verbetert de kwaliteit van het leven in het algemeen. Door mijn activiteit officieel te erkennen als ambacht, heeft de FOD Economie — de overheid, zeg maar — dat ook bevestigd. Daar ben ik best fier op.”

Wat opvalt: je bent vóór of je bent tegen schrijven met een vulpen. Zwart of wit.
“Dat klopt. Wie er niet mee vertrouwd is, laat zich moeilijk of zelfs helemaal niet overtuigen. Precies daarom wil ik op termijn avonden organiseren waarop hoofdzakelijk de vulpen centraal staat, om twijfelaars de kans te geven de voordelen te leren kennen.”

In Amerika gaat het pas echt hard. Daar bestaan zelfhulpgroepen voor mensen die maar niet genoeg krijgen van vulpennen.
“Vaak gaan ze die maniakaal verzamelen. In sommige gevallen is het zelfs zo erg dat ze niet langer worden toegelaten op aanverwante beurzen. Onlangs kwam hier een koppel langs waarvan de man zijn zoveelste vulpen wou kopen. Zijn vrouw gaf aan ‘dat het nu wel even genoeg was geweest’. Ach, iedereen heeft recht op een afwijking.” (lacht)

Ook de Chinese e-commercereus Alibaba is op de kar gesprongen. Een goede zaak of niet?
“Kijk, aan de ene kant heb je Alibaba, dat er enkel op uit is om de prijs te laten zakken. Aan de andere kant heb je het publiek dat genoeg heeft van rommel en weer op zoek gaat naar kwaliteit. Die duurzaamheid en degelijkheid vinden ze bij ons. Mijn pennen gaan minstens anderhalve tot twee generaties mee. Iets dat waarde heeft ga je met respect hanteren. Koop je rommel, dan zal je dat product ook als rommel behandelen. Begrijp je wat ik bedoel?”

MR-politicus Didier Reynders lijkt dat alvast begrepen te hebben. Leg zelf eens uit waarom.
“Op een dag werd ik benaderd door zijn kabinet. Reynders wilde op dat moment een stoeltje bemachtigen bij de Verenigde Naties. Daarom bestelde hij honderd pennen, die hij vervolgens als relatiegeschenk zou uitdelen. Het is voor mij nog altijd een raadsel hoe hij mij heeft gevonden, want reclame maken doe ik niet. Ook de hoofdbutler van het Britse VIP & Butler Services heeft me gecontacteerd omdat hij wil dat zijn butlers met een pen van ons schrijven. Ik ben bekender dan ik ooit had gehoopt. Dat is leuk, al is het nooit een ambitie geweest.”

Ook buitenlandse ambassadeurs hebben de weg naar Herenthout gevonden. Hebben zij speciale wensen?
“Op een bepaalde manier wel. Ambassadeurs hebben vaak een grote handtekening. Soms komen medewerkers vooraf al even handtekenen, om mij een idee te geven wat de vulpen exact te wachten staat. Vooral Donald Trump kent er wat van. Hij heeft een enorme krabbel. In dat geval heb je een pen nodig die in één vloeiende beweging een grote hoeveelheid inkt kan aanvoeren.”

‘Naast exotische materialen aas ik ook op grondstoffen met een verrassend verleden’, lees ik op jouw website. Hoezo, exotisch en verrassend?
“Ik hou van dingen met een verhaal. Neem nu de balpen die gemaakt werd van hout van de vloer van Christ Church in Oxford, waar de Harry Potter-films werden opgenomen. Dat is een specialleke. Voor andere pennen gebruik ik dan weer hout van bomen die duizenden jaren in moerassen hebben gelegen. Verder zijn er ook exemplaren op basis van hout uit de buurt van Bethlehem of hout dat ouder is dan — pakweg — de piramides van Gizeh. Ik krijg wat materiaal betreft aanbiedingen van over de hele wereld. Dat komt door het netwerk dat ik gaandeweg heb opgebouwd.”

Maakt dat van jullie ook niet tot ‘the place to be’ voor de rijken of de bekenden der aarde?
“Er zijn mensen die inderdaad bereid zijn veel geld te betalen voor kwaliteit, al is dat lang niet altijd rijk volk. Soms gaat het ook over een hoge emotionele waarde. Onlangs bestelde iemand een pen gemaakt van hout van een strandstoel waarop haar vader zo graag had gezeten. Dat geeft zo’n pen een enorme waarde. Als je het over bekend volk hebt, dan kan ik alleen maar vertellen dat een twaalftal BV’s mijn pennen gebruiken. Zomaar hun namen verklappen zou niet netjes zijn.”

Vervoegt straks ook voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk dat rijtje?
“Wie weet? Onlangs zag ik hem een document ondertekenen. Het viel me op dat hij dat deed met een pen die er niet bepaald kwalitatief uitzag. Ik heb onmiddellijk zijn entourage gecontacteerd. Die heeft me beloofd mijn naam en die van Luxpen aan meneer Tusk te zullen voorleggen. Benieuwd of hij zal toehappen.”

Vorige maand werden de nieuwe hofleveranciers bekendgemaakt. Brengt dat jou op ideeën?
“Bizar dat je dat zegt, want er zijn inderdaad al contacten gelegd in die richting. En als ik ergens mijn zinnen op heb gezet, ben ik niet het type dat snel opgeeft.”

Meer info: 014 73 47 46 en www.luxpen.be.
Wie intekent op ‘Jouw Geluxsdag’ maakt kans op het winnen van een vulpen.

Tekst: Peter Briers


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*