Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Een fijne kennismaking met bapas

Kaas-en wijnavonden, een menu met aangepaste wijnen,... We worden er soms mee om de oren geslagen. Maar de feestdagen komen er met rasse schreden aan, en als je een keertje iets anders op tafel wilt zetten, dan is het nu opletten geblazen. Want als je je gasten wil verrassen, waarom niet eens kiezen voor een menu met aangepaste bieren?

Om deze bijzondere editie in goede banen te leiden, deden we een beroep op een centrale gast die haar sporen in de bierwereld reeds ruimschoots verdiend heeft. Zo is ze niet alleen een bierfanaticus die urenlang geanimeerd kan vertellen over allerhande bieren van obscure brouwerijen, maar is ze ook bapas-ambassadrice (www.bapas.be), wat dan weer wil zeggen dat ze het goede woord verspreidt over het geslaagd combineren van gerechten met bieren.

Tips voor een geslaagde beer- of foodpairing

An leert ons allerlei zaken bij over het combineren van gerechten met bieren. “Je kan associëren en dus noodgedwongen accentueren: dat is een zoet bier met een zoet gerecht. Kan werken, maar het kan ook van het goede te veel zijn. Je kan echter ook proberen een brug te maken tussen de overheersende smaak van het bier, en kijken welke smaken nog ontbreken, bijvoorbeeld een zoeter bier met een hartig, zout gerecht. Bij de brug moet je dan weer opletten met pikante en bittere toetsen in jouw gerecht. En als laatste optie kan je gaan contrasteren, zuur met zoet, bitter met zout. Hier is het dan weer opletten geblazen met zure producten.” Het leuke aan beerpairing (eerst bieren kiezen en dan gerechten) of aan foodpairing (eerst gerechten en dan bieren) is dat je sowieso alles eerst minstens één keer moet uitgetest hebben...

Combinatie nr. 1

Het bier: Wildebok - Scheldebrouwerij (6,5%)
Als eerste bier van de avond krijgen we een diep roodbruin exemplaar voorgeschoteld met een stevige, crèmekleurige kraag. In het aroma nemen we zeker toetsen van karamel en gedroogd fruit waar. Wanneer we het glas aan de lippen zetten, worden de aroma’s bevestigd. De gebrande mout zorgt niet alleen voor de kleur, maar ook voor de zoete karamelsmaak, met een hint van koffie en pure chocolade. Dit alles zou kunnen betekenen dat we te maken hebben met een herfstbier dat bij onze noorderburen zeer in trek is. We hebben inderdaad kennisgemaakt met een bokbier, weliswaar van een Belgische brouwerij, maar met Nederlandse oprichters.

De bapa: Aziatisch gehaktballetje
Aangezien we te maken hebben met een in Nederland geliefde bierstijl, is een gehaktbal een voor de hand liggende keuze. Ik hoor Toon Hermans nog steeds: ”Leg neer die bal”, om maar te zeggen, Nederlanders en gehaktballen, een combinatie die al langer meegaat. Bokbieren worden in België maar zelden gedronken en die hier te lande gebrouwen worden zijn doorgaans ook voor de Nederlandse markt bestemd. Belgen lopen dus doorgaans niet zo warm voor deze bieren. Robbe heeft een gekruid gehaktballetje met look gemaakt, afgewerkt met een pittige saus. Maar niet gevreesd, pikantvrezende proever, de CO? in het bier spoelt de tong, en van het pikante blijft bitter weinig over. Nog een voordeel t.o.v. wijn, die een film legt over de tong waardoor het pikante gevangen wordt op de tong. De aanwezige zoete smaken in onze Wildebok worden mooi aangevuld door de vettige, kruidige en zoute smaak van onze gehaktbal. Hier kunnen we dus spreken van een mooie brug, waardoor de overheersende zoete smaak van het bier minder prominent aanwezig was.

Combinatie nr. 2

Het bier: Vageblond Primeur - Brouwerij Vagebond (8%)
Blonds have more fun, dus het volgende bier belooft al veel goeds. Ons reukorgaan detecteert al snel een licht fruitig citrusaroma, dat de meer ervaren proevers als hop herkennen. De gebruikte aromahop is verantwoordelijk voor de toetsen van pompelmoes en van de Sauvignon Blanc druif. De brouwer heeft echter ook geopteerd voor ‘dry hopping’. In dit geval werd voor de hergisting op fles een hopbel uit eigen hof toegevoegd in het flesje, wat voor verrassingen kan zorgen bij het uitgieten. Maar de hopbellen uit de flesjes worden gretig bestudeerd door de aanwezige proevers. Van zodra de kenners van dry hopping hoorden en de hopbel met eigen ogen zagen, was niet alleen de hopbel maar ook de geest uit de fles. We proefden de Vageblond Primeur. De smaak is zoet, lichtbitter en zeer drinkbaar. Een echte aanrader.

De bapa: Taartje met rode biet, feta en pompoen
Op zich een heel lekkere tapa die gulzig verslonden wordt tijdens het nuttigen van de tripel. Het kenmerkende zoete karakter van de rode biet en de pompoen accentueert de zoete toetsen van onze tripel, maar het wordt nooit te zoet, aangezien de bittere toetsen van de hop in contrast staan met de zoute feta. Op zich staan zowel het bier als de tapa hun mannetje, samen vormen ze een geslaagde combinatie. Meer van dat!

Combinatie nr. 3

Het bier: Loony Amani - Tall Poppy Brewing Company (6,9%)
En wat is er beter dan één lekker blond bier? Juist ja, twee lekkere blonde bieren! In ons volgend proeversglaasje ontwaren we een troebel, blond bier. De geur doet ons onmiddellijk denken aan een IPA. En hij smaakt ook zo… En toch hebben de brouwers ervoor geopteerd om deze getroebleerde blonde een saison te noemen. Met deze bierstijl kan je heel wat kanten uit. Waar een klassieke saison een droog granenbier is, is dit toch heel andere koek. Zoals de brouwer het zelf zegt: “een saison biedt eindeloze mogelijkheden om dingen toe te voegen die, eerlijk gezegd, niet in bier thuishoren”. Of de puristen het hiermee eens zijn, valt ten zeerste te betwijfelen. Maar hoe je het ook draait of keert, het blijft een lekker bier. En wat betreft de dingen die niet in bier thuishoren? Wel, hij ruikt en proeft als een IPA, en ze hebben dan ook vier hopsoorten gebruikt voor de aanwezige bittere toetsen, maar ze hebben ook Perzische Amani limoenen, dat zijn gedroogde limoenen, toegevoegd, en ook ‘intir-intir’, oftewel citroenpeper voor de niet-sumatranen onder ons. De officiële naam is de Andaliman peper die zeer licht pikant is, maar toch die typische pepersmaak heeft, naast een fruitige citrussmaak. An ontdekte in haar keukenkasten nog een potje van deze pepers, en alle proevers krijgen de kans om de peper te proeven.

De bapa: pasteitje van kruidig gehakt
Als tapa bij dit biertje schotelt Robbe ons een bladerdeeghapje met gekruid gehakt voor. Het gehakt heeft een sterke komijnsmaak en in combinatie met de andere gebruikte kruiden wordt er een mooie brug gemaakt met de bittere toetsen van het bier. Het zoute karakter van het gehakt staat hiermee dan weer in contrast, waardoor we een mooie combinatie krijgen van een bijzonder bier met een goed afsmakend pasteitje.

Combinatie nr. 4

Het bier: Schuppenboer Grand Cru - Brouwerij Het Nest (10%)
Een zware jongen als afsluiter, 10% droog aan de haak, en dat heeft hij te danken aan de gebruikte hoeveelheden mout, waardoor we misschien niet meer moeten spreken van een tripel, maar ons zelfs mogen gewagen van een quadruppel. Hoe meer granen, hoe meer aanwezige suikers die door de gist omgezet kunnen worden in alcohol en CO?. Een serieuze glazen boterham dus. De smaak is moutig zoet, met een hint van sinaas en abrikoos, en een kruidige afdronk. De liefhebbers van zwaardere bieren komen hiermee zeker aan hun trekken, de liefhebbers van lichtzinnigere blonden vinden dit wat zwaardere kost, zo blijkt.

De bapa: Taco van gerookte makreel
Wanneer de laatste tapa arriveert, blijken niet alle deelnemers fan te zijn van gerookte makreel. Het vette karakter van deze vis, samen met diens zoute smaak zorgt echter voor een brug met het zoete karakter van de grand cru van Het Nest. Zozeer dat ook de niet-liefhebbers van zware gemoute bieren en/of van gerookte makreel moeten toegeven dat 1+1 niet altijd 2 is.

Op het einde van de avond is iedereen het erover eens dat bieren zeer geschikt zijn om de plaats van de klassieke rode of witte wijn in te nemen aan de eettafel. Robbe wist de deelnemers te overtuigen van zijn kwaliteiten als kok. An Martens wist als geen ander haar passie voor bieren over te brengen, en is zeker in haar missie om bapas te promoten geslaagd! De deelnemers zijn dan wel niet tot een consensus kunnen komen, maar de tweede en de derde combinatie waren het meest in trek bij onze enthousiaste deelnemers. Het duurde even voor het ijs gebroken was, maar na één biertje met een pikante gehaktbal was alle schroom verdwenen en werd het wederom een gezellige herfstavond.

Tekst: Kobe Schroeven


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*