Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

En waar de Noordster bleef stille staan

Op 1 oktober was het in De Werft weer verzamelen geblazen voor een nieuwe editie van Tussen Pot en Pint. Felix Timmermans kon er dan wel niet bij zijn, de titel van zijn kerstvertelling, licht aangepast weliswaar, paste wonderwel goed bij de spreker van de avond.

Die spreker is afkomstig uit een dorp dat tussen Mol en Leopoldsburg ligt, maar dat is van minder belang. Belangrijker is dat onze centrale gast gepassioneerd is door alles wat met bier te maken heeft en dat hij die passie ook aan de man kan brengen. En het mag gezegd, hierin zijn we geslaagd. Met Norman Sterkens haalden we een spreker in huis die met zijn bierfirma NoordSter niet alleen al enkele geslaagde bieren op de markt bracht, maar die ook heel goed over zijn passie kan vertellen.

Gulden Delle - Brouwerij De Vlier (8%)
Het eerste glas dat op tafel verschijnt, is verrassend genoeg een champagneglas… We hebben ons van avond vergist. De bierproeverij is morgen pas? Neen, het gaat om een aperitiefbier dat door Brouwerij De Vlier op de markt gebracht werd als antwoord op de cava-hype die heel wat jaren geleden de kop opstak. Deze brouwerij heeft maar liefst drie van zulke bieren op de markt, en de Gulden Delle is de demi-sec-versie. De naam verwijst naar het dialectwoord voor vlierbloesem, Delle, en dit aroma komt ons dan ook tegemoet wanneer we ons reukorgaan aan het werk zetten. Het is een zoet, fruitig bier, wat geen verwondering wekt gezien de vlierbloesemsiroop die toegevoegd werd, maar het is tevens een zuur bier. Norman weet het verhaal goed te brengen, en het is duidelijk dat hij Marc Andries, de brouwer achter Brouwerij De Vlier, een warm hart toedraagt. De zure smaak heeft het bier te danken aan de gist die Marc zelf ontwikkeld heeft. Zijn passie voor gisten bracht hem op het idee om met wilde gisten te werken, zoals bij de lambiekbieren uit het Pajottenland. Dit verklaart het zuur dat de zoete, fruitige vlierbloesemsmaak wat tegenwerk biedt. De wilde gist wist Marc Andries te vangen door zijn brouwsel in zijn eigen tuin te laten infecteren door de lokale bacteriën. De hergisting op fles gebeurde dan weer met champagnegist. Door met wilde gisten te werken kan de smaak van elk brouwsel wel wat verschillen. Dat laten de proevers echter niet aan hun hart komen. Er worden hier nieuwe ideeën opgedaan met het oog op de eindejaarsfeesten! Missie geslaagd dus.

Norman - NoordSter (7%)
Het volgende bier komt met groeten uit Balen. Een kruidig, fruitig aroma komt ons tegemoet. Het woord citrus valt hier en daar. Het is een donkerblond bier van hoge gisting, met en zachte, zoete smaak, een allemansvriend, met toch wat hopbitter in de afdronk. Er werden maar liefst vijf hopsoorten gebruikt, maar dat was oorspronkelijk niet de bedoeling. Aangezien het om Normans eersteling gaat, die hij zijn eigen naam geschonken heeft, weet hij alles over het ontstaan van deze blonde jongen. Naar eigen zeggen goed voorbereid, startte onze brouwer vol goede moed aan het brouwen van zijn eerste proefbrouwsel. Bleek de gekozen hop niet meer voorradig ten huize Sterkens. Dan maar een beroep gedaan op de restjes van vijf andere soorten hop. En wat bleek? Het werd een schot in de roos! Het bier werd ook verrijkt met gedroogde sinaasappelschil en honing van een lokale imker, waar het zijn volmondigheid aan dankt. Deze allemansvriend werd zeer goed gesmaakt door ons aanwezig testpanel, wat ook bleek uit de punten op het evaluatieformulier.

Jack's Coffee - NoordSter (6,5%)
De volgende deelnemer aan onze bierproeverij is een lichtbruin troebel bier. De geursensaties die hij meegenomen heeft, zijn die van koffie en chocolade. Niet verwonderlijk als je weet dat het om een koffiebier gaat. Dit is Normans jongste telg en voor onze spreker is balans van cruciaal belang wanneer men over bierbrouwen spreekt. Zo moet de hoofdsmaak die van bier blijven en mag geen andere smaak te uitgesproken zijn. Norman heeft er dan ook enkele jaren over gedaan om de juiste balans te vinden. Als kritische koffiedrinker was hij niet snel tevreden met het recept en hij heeft dan ook menige methode, om de koffiesmaak toe te voegen aan het bier, uitgetest. Voor dit bier worden de koffiebonen gemalen net voor ze toegevoegd worden aan het brouwsel, dat op dit cruciale moment de juiste temperatuur bereikt moet hebben, de ideale temperatuur om koffie te zetten. The devil is in the detail, weet je wel. Voor het brouwen van dit bier bij brouwerij Vissenberg nam hij zelfs de retro koffiemolen van zijn grootmoeder, die ook zijn meter is, mee. De koffiebonen zijn afkomstig van koffiebranderij Nor Loir uit Olen. De kleur is lichter dan verwacht, geen koffiekleur. De aanwezige proevers beamen dat het hier nog steeds gaat om een bier waarvan de smaken in balans zijn, en niet om een koude koffie. Meer nog, het bier wordt zeker gewaardeerd en kan menige drinker bekoren.

Dead Man's Hand - Brouwerij Het Nest (10%)
Het laatste bier is zo donker als de nacht en ruikt naar chocolade en gebrande koffie. Jawel, we hebben hier te maken met een stout. Bovendien een stout die bokst bij de grote jongens, met zijn 10% is het de zwaarste jongen van de avond. De gebrande koffie- en mokka-aroma’s vinden we ook terug in de smaak. Het gaat hier om een doorgedreven versie van de Kleveretien van Brouwerij Het Nest. De oorspronkelijke porterbieren (nu meestal stouts genoemd) waren dorstlessers voor dragers (porters) in de Engelse havens. Er moest ook nog gewerkt worden, dus van oorsprong kenden deze bieren geen al te hoog alcoholgehalte. Toen de Russische tsaar Peter I eind 17e eeuw Londen bezocht, was hij zo onder de indruk van de porterbieren, dat hij wel wat vaten wilde meenemen naar zijn heimat. Het verhaal doet de ronde dat men voor een hoger alcoholgehalte zorgde zodat het bier de koude zeereis zou overleven en niet zou bevriezen. En zo werd de Russian Imperial Stout geboren, een bierstijl met niet al te veel aanhangers in België. Deze Dead Man’s Hand is dan ook vooral gebrouwen met het oog op de export naar meer stoutminnende landen. Het is duidelijk een bier dat je moet leren drinken en een smaak die je moet leren waarderen. Desalniettemin gooit deze Russian Imperial Stout hoge ogen, gezien de reacties van de proevers.

De NoordSter kwam uit Balen en bleef stille staan in Geel. Norman Sterkens bleek goed van de tongriem gesneden en zijn passie voor het bierbrouwen was overduidelijk aanwezig. Bij het drinken van een afsluiter werd er nog gezellig nagepraat en kennisgemaakt, wat ons doet besluiten dat het weer een geslaagde avond was.

Zelf komen proeven?
De volgende editie van Tussen Pot en Pint vindt plaats op dinsdag 5 november. Zythologe An Martens (3 in de klok) presenteert dan een speciale BAPAS-avond, met tapas op basis van de smaken van het bier. Kostprijs: 26 euro. Op dinsdag 26 november is er dan opnieuw een ‘traditionele’ editie van Tussen Pot en Pint. Daarbij komen De Hopscheppers uit Herentals langs. Prijs is dan opnieuw 14 euro p.p. Beide avonden vinden plaats in Cultuurcafé De Werft in Geel. Inschrijven kan ter plaatse of via proeverij@onderox.be.

Tekst: Kobe Schroeven


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*