Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Moor Than Koffie: op korte tijd een vaste waarde

RETIE — Moor Than Koffie in Retie heeft op twee jaar tijd een enorme groei doorgemaakt. Wat begon als een plek waar zaakvoerster Debby rustig ontbijt wou serveren, groeide al snel uit tot een volwaardige bistro met niet alleen ontbijt, maar ook complete maaltijden, allerlei verwennerijen en verse suggesties. Nieuw in het aanbod: High Tea en High Wine.

Moor Than Koffie ontstond omdat zaakvoerster Debby Van Vlerken een stekje zocht in Retie waar ze in een rustige setting ontbijt kon serveren. Eerder stond ze al achter de bar en in de keuken van zaken in Retie, Dessel en Mol. “Eigenlijk zijn we in Mol met een zaak begonnen omdat er destijds in Retie geen geschikt pand was”, vertelt Debby. “Want ik ben zelf geboren en getogen in Retie.” Twee jaar geleden kwam de kans er dan wel om een nieuwe zaak in Retie te starten. Moor Than Koffie zag het levenslicht. “Al zeggen de meesten hier dat ze iets gaan drinken ‘bij Debby’”, klinkt het met de glimlach.

Een Retiese fluitketel
De zaak begon dus als een koffiebar waar ook ontbijten werden geserveerd. Al erg snel verschenen er pannenkoeken, verwenkoffies en zelfs volwaardige maaltijden op het menu. “Het is een beetje uit de hand gelopen, ik geef het toe”, lacht Debby. “‘Moor Than Koffie’, dat is dus zeker niet overdreven. De ‘Moor’ in onze naam is trouwens een Reties woordgrapje. (Moor is Reties dialect voor een fluitketel, nvdr.)” Intussen staat er ook videe, stoofvlees, croques en verse hamburgers op de kaart. Daarvoor laat Debby het vlees puur binnenkomen en maakt ze zelf alles op naar eigen smaak. Om alles leefbaar te houden, stapte ook haar partner Kenny een tijd geleden voltijds mee in de zaak. De vaste klanten kennen intussen ook Alysha, de dochter van Debby, die haar draai in Retie ook begint te vinden.

Engels of à la ligne
Elke dag tussen 9 en 11 uur wordt het ontbijt geserveerd, volledig aan tafel. Voor onze lezers maakten Debby en Kenny een eigen Onderox-versie om de dag mee te beginnen. Vast op de kaart staan er standaard meerdere ontbijten. Een Engels ontbijt (geserveerd op één gigantisch bord), de ‘à la ligne’ (een gezond ontbijt, met een warme pompelmoes als voorgerecht), een kinderontbijt en een klein ontbijt voor de minder grote eters. Wie overdag rustig een koffie komt drinken, vindt altijd een stukje vers gebak in de taartentoog. “Zelf gemaakt, helemaal vanaf het deeg tot en met de afwerking”, straalt de zaakvoerster. “We serveren simpel en lekker eten, bourgondisch gemaakt”, vat Debby de filosofie van de zaak samen. Zij maakt alle gerechten zelf klaar in de kleine open keuken in de zaak zelf. “Ik ben begonnen in Het Brouwershuis in Retie, 17 jaar geleden, het zijn ervaringen die je allemaal meeneemt. Ik heb op al die tijd al heel wat geleerd.” 

Ribbekes à volonté
Elke laatste vrijdag van de maand vult de zaak zich met gasten die ‘ribbekes à volonté’ komen eten (prijs: 20,40 euro). Tijdig reserveren is de boodschap, want de tafeltjes zijn al weken vooraf volgeboekt. Het suggestiebord wordt regelmatig vernieuwd. Daarop vind je vooral leuke nieuwigheden terug, zoals verwenkoffies of seizoensgebonden gerechten. De nieuwe winterkaart, met o.a. winterse klassiekers als konijn met pruimen en ossentong, wordt vanaf half oktober geïntroduceerd. De suggesties,  leuke nieuwtjes en allerlei acties kan je trouwens op de Facebookpagina van de zaak terugvinden. Via de website kan je makkelijk online reserveren.

High Tea en High Wine
De nieuwste toevoeging aan de vaste kaart: tussen 13 uur en 16 uur kan je voortaan in groep een High Tea of een High Wine boeken. Daarbij worden de drankjes vergezeld door een uitgebreid pakket aan zoete versnaperingen (High Tea) of hartige hapjes en tapas (High Wine). 

Onderox-ontbijt van de maand
Glaasje cava
Vers fruitsap
Roereitje met spek
Zoet en hartig beleg aangevuld met diverse kazen, gerookte zalm en een huisgemaakte salade
Verrassingsdessert
Eén koffie of thee naar keuze

Prijs: 20 euro p.p.
Speciaal ontbijt voor al wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-ontbijt’. Geldig van donderdag 26 september tot en met zondag 3 november 2019.

Moor Than Koffie
Hulselstraat 16 - 2470 Retie
Tel. 014 32 20 14
www.moorthankoffie.be
Open: Ma, do, zo: van 9 tot 20 uur
Vr, za: van 9 tot 21 uur
Di en wo gesloten


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*