Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Jarne Heylen: acteren aan de zijde van de grootste sterren

RETIE — Eerder dit jaar ging de kortfilm ‘Noah’ van de Gentse regisseuse Karima El Bajaj in première. Niets bijzonders zou je zeggen, ware het niet dat een tiener uit Retie de hoofdrol speelt. De twaalfjarige Jarne Heylen is trouwens niet aan zijn proefstuk toe. In zes jaar heeft hij al meer dan 20 rollen op zijn actief. Zowel naast grootheden als Jan Decleir en Gilda de Bal als in een reclamespotje voor Sunparks.

De kortfilm ‘Noah’ gaat over een negenjarig jongetje met een depressie. De film is voornamelijk in Limburg gedraaid. “Ik speel het jongetje dat aan een depressie lijdt”, begint Jarne. “Mijn mama in de film ziet dat niet dadelijk en is er zich helemaal niet van bewust dat ik anders ben. Ze denkt zelfs dat het vervelende streken zijn. Uiteindelijk begrijpt ze toch de signalen die Noah uitstuurt en wordt het voor haar moeilijk.” Jarne vertelt het scenario als een volwassen acteur. Over hoe hij gevoelens moest weergeven die hij zelf nog nooit heeft meegemaakt. “Ik probeer er dan altijd over na te denken: hoe zou het zijn als je dat zelf meemaakt. Met deze film kan ik me nu veel beter voorstellen wat een depressie betekent”, zegt hij. “Maar het is moeilijk uit te leggen. Je hebt nergens zin in en je vraagt je af of je niet beter ergens anders kan zijn.” Mama Patricia vult verder aan: “De kortfilm is vooral bedoeld voor scholen. Maar liefst 3% van alle kinderen krijgt op jonge leeftijd al met een depressie te maken. Dat is iets om over na te denken. En we zijn blij dat Jarne deze toch niet zo gemakkelijke rol met zoveel inzet heeft gespeeld. Hij is tenslotte nog maar twaalf jaar.”

Op auditie
Het was de vader van Jarne die hem inschreef voor de audities van ‘Ay Ramon’, een film van Stijn Coninx waar het paard van Sinterklaas en zijn verzorger op mysterieuze wijze verdwijnen. Jarne: “Ik had er nog niet echt een rol in maar moest samen met mijn zus figureren. Op dezelfde casting ben ik dan wel gevraagd om mee te doen in de televisieserie ‘Vermist’. Zo ben ik van het één in het ander gerold. Of ik voor een auditie zenuwachtig ben? “Mwwaa, niet echt. En nu word ik gevraagd om mee te doen. Ik vind acteren wel leuk maar ik zou het toch liever als hobby blijven doen. Als je er je beroep van maakt, moet je al in een serie kunnen meespelen die lang loopt om goed te verdienen. Bijvoorbeeld in Thuis. Je kan er een mooie rol in hebben maar je kan er ook zó worden uitgeschreven. En dan heb je niks anders meer.” De ouders van Jarne beamen: “Dat hij eerst op school maar een diploma haalt. We steunen hem wel in zijn hobby maar zullen zeker niet aandringen om later naar het Conservatorium of zo te gaan, ook al zien we dat hij talent heeft. Jarne leert ook veel op de set. Als hij even geen scène moet spelen, dan geeft hij zijn ogen goed de kost. Zo zijn we onlangs nog naar een opname geweest waar hij zelf niet moest spelen maar hij wilde de regisseur nog eens terugzien. Ter plekke heeft hij de hele tijd naar Lucas Van den Eynde gekeken. Zelf ben ik altijd in de buurt maar ik kom niet tussen.” Jarne lacht: “Maar je zegt het wel als ik het niet goed genoeg doe!”

Een hobby als een andere
Naast de reclamespotjes voor Ikea en Sunparks wordt Jarne ook gevraagd als het om ernstige rollen gaat. Zo figureerde hij mee in een videoclip over pesten op school. “Dat was leuk om te doen maar het was wel een superlange dag om één liedje op te nemen. En dan kwam ik nog maar 1,5 seconde in beeld. Maar dat geeft niet, het hoort er gewoon bij.” En in de echte school, ben je in de klas ook de acteur? Jarne: “Oh neen, helemaal niet. In de lagere school wel, daar was het iets speciaals maar in het TISP in Mol waar ik de afdeling Industriële Wetenschappen volg, zijn mijn vrienden daar niet mee bezig. Sommige leraars vragen wel hoe het geweest is of in welke film of serie ze me binnenkort kunnen zien. En ik mag met toestemming enkele dagen per schooljaar wegblijven. Het is wel lastig dat ik nadien dan alles moet bijschrijven. Gelukkig zijn de meeste opnames waar kinderen in meedoen op woensdagnamiddag of in een schoolvakantie.” Patricia: “Dat klopt, het is wel elke keer een papierwinkel die we moeten invullen voordat Jarne mag meespelen. En wat die kameraden betreft: voor hen is acteren een hobby als een ander. Niet zoals bij volwassenen die roepen: “Oh daar! Een acteur!”

Beklijvende personages
Chaussée d’Amour, Gent West, De Buurtpolitie, Spitsbroers,… Het lijstje waar Jarne een rol in wegkaapte is al behoorlijk lang. Vooral de VTM-reeks Spitsbroers heeft diepe indruk op hem gemaakt. Jarne: “Ik moest Rupert Suply spelen, een kankerpatiëntje dat via make-a-wish een dag bij zijn favoriete voetbalploeg mag doorbrengen. Voor die rol moest wel mijn hoofd helemaal kaal zijn. En dat vlak voordat er een nieuw schooljaar zou beginnen. Dat was best lastig.” Patricia: “De hoofdacteurs uit de serie hebben toen een videoboodschap opgenomen waarbij ze een zogenaamde persconferentie geven. Daarin legden ze uit waarom Jarne nu plots kaal is geworden, dat het voor een film was en helemaal niet dat hij in het echt ook kanker heeft. De aflevering was een eerbetoon aan de echte Rupert Suply die wel aan kanker is gestorven. Het was een mooi eerbetoon aan alle kankerpatiënten die blijven vechten om te kunnen genezen.” Jarne: “In Chaussée d’Amour speelde ik Raf Boyen en voor elke opname moest mijn haar van blond naar donkerbruin worden geverfd. Maar ik vind dat eigenlijk allemaal niet zo erg hoor.”

Perfectionist? Een beetje wel!
Jarne acteert niet alleen. De website die hij zelf gemaakt heeft, oogt mooi en hij is actief in de karateclub. Ook daar gooit hij hoge ogen en wil hij meteen de beste zijn. “De laatste wedstrijd ben ik provinciaal kampioen geworden. Kijk maar, de beker staat nog op de kast”, zegt Jarne trots. “Ik ben lid van de karateclub Ikkan uit Turnhout en Shoto Kan in Mol. Ik train vier keer in de week. Nu ben ik geselecteerd voor het Vlaams Kampioenschap. Dat wordt best spannend.” Patricia: “En hij droomt al stilletjes van het Belgisch Kampioenschap. Voor Jarne is alleen de eerste plaats goed genoeg. Hij is echt perfectionistisch, misschien wel een beetje té. Ook op school doet hij goed zijn best.” Jarne schuift wat heen en weer op zijn stoel, het interview duurt hem te lang. De dag ervoor was Radio 2 er en Karrewiet is ook al gepasseerd. Het mag nu dus wel stoppen. “Later word ik automechanieker”, besluit Jarne, met enige aplomb. Of we dat nu spijtig moeten vinden, van een tiener die duidelijk het acteren in het bloed heeft? Patricia: “Als hij later toch professioneel acteur wil worden, dan zullen we hem zeker daarin steunen. Maar blijft het voor hem een hobby, voor ons even goed!”

Meer info:
www.jarneheylen.be
www.noahthemovie.be

Tekst: Suzanne Antonis
Foto’s: Jarne Heylen


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*