Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Kersttaferelen gebaseerd op echte gebouwen

HOOGSTRATEN – “Sti-i-lle Nacht, Hei-lige Nacht…” Precies tweehonderd jaar geleden klonk het wereldberoemde kerstlied voor het eerst in de Stille Nachtkapel in Salzburg. Maar dit jaar klinkt het lied ook in Meer bij Hoogstraten want een replica van de kapel staat er in het kerstlandschap van de familie Sterkens. In miniatuur uiteraard, er moet nog plaats overblijven voor tientallen andere kerkjes, historische gebouwen, kermissen, kersthuizen en berglandschappen.

Wat zit er in Hoogstraten toch in de lucht? Nadat we twee jaar geleden al te gast waren in het kersthuis van de familie Hoefkens in de Lokbosstraat, bellen we nu aan bij de familie Sterkens op Donkakker waar aan de gevel een bord prijkt met ‘kerstlandschap te bezichtigen’. Meteen achter de voordeur worden we al in de sfeer gedompeld wanneer de kerstman ons begroet met een vrolijk deuntje. In de woonkamer is de tafel gedekt, een oogverblindende kerstboom staat er in de hoek en waar in de zomer de veranda is, bloeit nu een sneeuwlandschap met duizenden lichtjes en frêle muziek. Rita: “Alleen de kerstbloemstukken met levend groen zijn er nog niet. Dit jaar zal dat niet gemakkelijk zijn. De buxusmot heeft alle hagen waar ik het groen uit haal weggevreten.” Rita is samen met haar zoon Björn de grote inspirator van dit vredevolle kerstlandschap. Rita: “We houden de muziek bewust sober, het mag geen kakofonie van geluiden worden. Dat vond ook onze buurvrouw die het eerste jaar een kijkje kwam nemen. ‘Ik word hier zo rustig van’, zei ze toen ze uitgekeken was. ‘Waarom stellen jullie het niet open voor het publiek?’ We hebben lang getwijfeld maar toen een kleine jongen een papiertje achterliet met daarop ‘jullie krijgen 100 op 100’, gingen we door de knieën. Vorig jaar hebben we zelfs mensen uit Brussel gehad. Geen idee hoe die de Donkakker gevonden hebben.”

Van troost naar passie
Het verzamelen van de kersthuisjes begon eind jaren tachtig. Een periode die bij de familie Sterkens in het geheugen staat als een tijd van angst en twijfel omdat zoon Björn ernstig ziek werd en niemand wist hoe en of hij het zou overleven. Björn (nu 39): “Ons ma ging elk jaar met een vriendin naar de kerstmarkt in Keulen. Maar dat jaar in 1988 toen ik zo ziek en bang was, mocht ze van mij niet gaan. Uiteindelijk ging ze toch, met de belofte dat ze een cadeautje zou meebrengen. Dat was een porseleinen kersthuisje met een theelichtje in. Ik was meteen verkocht en zo is bij mij het verzamelen van kersthuisjes begonnen. Vooral in Duitsland en Oostenrijk zijn er echte schatten te vinden.” Intussen prijken er al meer dan 150 gebouwen en 3.000 figuurtjes in het landschap. Björn: “We maken er een erezaak van dat ze ook in het echt bestaan. We vinden veel in webshops en tuincentra in de buurt. Daar kan je ons regelmatig vinden, van zo vlug de kerstetalages beginnen.” Rita: “Enkele jaren geleden vroeg een tuincentrum aan ons om hun kerstlandschap te creëren. We mochten alles uit de winkel halen wat we nodig hadden. Kilometers heb ik toen gelopen. Dan had ik mos nodig, ginder lampjes, de kaarsen stonden weer aan het andere eind van de winkel… En elke zomer gaan we naar een pottenbakkerij in Duitsland om de laatste nieuwigheden te bekijken. “En te kopen”, lacht vader Jan. Hij houdt zich wat op de achtergrond. Zijn taak zit er immers op. “In de herfstvakantie beginnen we eraan, dan moet ik alle dozen van de zolder sleuren. De hele familie helpt mee en iedereen heeft zijn specifieke taak. Zelfs de kleinkinderen zijn al aangestoken door onze passie.”

Bergen vol kerstsfeer
Omdat Duitsland en Oostenrijk dé sfeermakers zijn voor Kerstmis, zijn deze landen in Meer het best vertegenwoordigd. Björn begeleidt ons doorheen het landschap. Tussen de bergen klateren watervalletjes, spoort een trein en zien we hier en daar ambachtshuizen en uiteraard ook de typische kermisattracties. Uit de bakkerskraam lijkt zo de heerlijke geur van warme poffertjes te komen. Met een pointer duidt Björn de belangrijkste gebouwen aan en vertelt er meteen een brokje geschiedenis bij. De Stille Nachtkapel is natuurlijk een mooie aanwinst, gezien het feestjaar van het lied. Björn: “Maar we hebben ook het Rijksmuseum in Monschau dat in de volksmond het ‘Rode Huis’ wordt genoemd. En de Burgruïne van Bergkassel en de Anna Stift Kirche van Dresden.” Björn wijst ons nog op de Rittersburg van Cochem en de historische Marien Apotheke van Rothenburg ob der Tauer in Beieren die ook in het echt bestaat. Björn: “Daar is in de Tweede Wereldoorlog de historische ringmuur gebombardeerd. Een inwoonster op jaren vond dat zo erg dat ze de genietroepen aansprak om die weer op te bouwen, wat is gebeurd.” Ook over Hotel Zum Riesen in Miltenberg weet hij één en ander te vertellen. “Het hotel is gebouwd in 1158 en wordt nog altijd door dezelfde familie uitgebaat”, zegt hij. “Maar weet je, het meeste plezier heb ik van de gebouwen en figuurtjes die een connectie hebben met onze familie. Mijn broer is valkenier, vader staat in de bakkerskraam en voor mijn moeder heeft de Neckarbrücke in Heidelberg een bijzondere betekenis omdat ze daar was tijdens haar huwelijksreis.” In het hele landschap valt één boom op, met tientallen lichtjes. “Sterren”, zegt Björn, “de boom vertegenwoordigt de hele familie Sterkens die mij jaar na jaar helpt om mijn kerstdroomlandschap te realiseren.”

Meer info
Het kerstlandschap is nog te bezichtigen tot en met 6 januari 2019, Donkakker 15 in 2321 Meer. Open van 14 tot 20 uur, op maandag vanaf 18 uur. Graag op afspraak: tel. 0498 11 02 70, www.kerstlandschap.be.

Tekst en foto’s: Suzanne Antonis


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*