Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Annelies Grietens, werken in een sprookjesbos

GEEL/ANTWERPEN/KAATSHEUVEL – Stel. Je wandelt als vijfjarig meisje voor de eerste keer door het Sprookjesbos van de Efteling en je bent helemaal betoverd door de magie. De fascinatie laat je niet los. En vijfentwintig jaar later loop je opnieuw door het attractiepark. Maar deze keer als Commercieel Manager voor de Belgische en Franse markt. Dan heb je ongetwijfeld een droomjob te pakken. Het overkwam Annelies Grietens uit Geel. Nog steeds betoverd door de magie. Al is de Efteling ondertussen zo veel meer dan enkel het Sprookjesbos.

Annelies Grietens (33), geboren en getogen in Geel, studeerde Communicatiewetenschappen in Leuven. Met het doel om in de eventsector aan de slag te gaan. Na haar studies en een eerste werkervaring in het Gentse was de lokroep om terug naar de Kempen te komen niet meer te houden. Annelies ging op zoek naar een job in de regio en kwam zo in 2009 bij de Efteling terecht. En dat was heus niet toevallig. In haar nieuwe functie zorgt ze ervoor dat de Belgische en Franse gasten van het park het helemaal naar hun zin hebben. En dat doet ze duidelijk met veel goesting.

Hoe kwam je erbij om bij de Efteling te solliciteren?
Annelies Grietens: “Als klein meisje bezocht ik, samen met mijn ouders, regelmatig de Efteling. Ik heb daar echt heel leuke herinneringen aan. Zo weet ik ook nog dat mijn eerste schoolreisje in het eerste leerjaar naar de Efteling ging. Dat gevoel van verwondering heeft me nooit losgelaten. Als student al keek ik regelmatig bij de vacatures. Werken bij de Efteling leek mij echt een droomjob. Het was voor mij dan ook een enorme kans toen ik de vacature tegenkwam voor een functie in Antwerpen, dat mocht ik niet laten liggen. En zo ben ik in 2009 gestart als Project Manager Events op het kantoor in Antwerpen. Daarna als Marketing Manager en sinds augustus als Commercieel Manager voor België en Frankrijk.”

Wat houdt je job precies in?
“We hebben in Antwerpen een klein kantoortje met vier medewerkers. Ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben we als Efteling landskantoren. Vanuit Antwerpen verzorgen we de sales en marketing op landsniveau, voor België en Frankrijk. Ik vind dat fantastisch om te doen. Het is een prachtig merk waar ik nog elke dag trots op ben. En blij dat ik hieraan mijn steentje kan bijdragen. De Efteling heeft bij veel mensen een plekje in hun hart veroverd. Dat is ook bij mij zo. Nu bezoek ik het park nog regelmatig met onze kindjes en dan zie ik hen genieten van de sprookjes en de attracties. Net zoals ik hier vroeger stond te genieten. En dan ben ik trots dat Efteling mijn werkgever is en dat ik mee mag bouwen aan het succes ervan.”

Je werkt in Antwerpen, zei je. Kom je beroepshalve ook vaak in het park zelf?
“Uiteraard. Ik ben heel regelmatig op het hoofdkantoor in Kaatsheuvel. Samen met alle collega’s daar denken we na hoe we het de internationale gasten zo aangenaam mogelijk kunnen maken. We werken projecten uit zodat iedereen die de Efteling bezoekt het helemaal naar zijn zin heeft. Daar draait het tenslotte toch om. In de Efteling krijgt trouwens elke medewerker de kans om zijn ideeën uit te werken en te presenteren aan collega’s. De beste ideeën worden dan ook uitgevoerd en zo draagt iedereen bij aan het succes van ons park. Er is veel mogelijkheid tot ondernemerschap en dat maakt werken bij de Efteling zo leuk.”

Je hebt, na al die jaren, ongetwijfeld ook je favoriete attracties?
“Zeker. Mijn lievelingsattracties zijn de houten achtbaan Joris en de Draak en Symbolica, het Paleis der Fantasie. Mijn zoontje kan sinds kort mee in Joris en de Draak en ik vind het super om de achtbaan en de bijhorende kriebels samen met hem te kunnen beleven. In Symbolica vind ik het fantastisch dat elk ritje anders is en dat je zelfs na tien keer nog steeds nieuwe details ontdekt. Het is een attractie die echt toont waar de Efteling voor staat, verwondering om elke hoek. Maar weet je wat echt fijn is? Soms ben ik voor tv-opnames heel vroeg in het park. Dat is een uniek gevoel. In je eentje door de Efteling lopen. Geen mens in de buurt. Behalve hier en daar een eekhoorntje. Zalig vind ik dat.”

Een drukke baan, twee kleine kinderen. Is er nog tijd over voor hobby’s?
“Het is inderdaad af en toe druk. Maar dat zal bij iedereen wel zijn, zeker? (lacht). Onze kinderen zijn twee en vijf. Rosie en Max. En die eisen een groot deel van de aandacht op, dat klopt. Maar ik probeer zeker nog tijd te maken voor fotografie. Ik heb dat nog een poos in bijberoep gedaan. Maar momenteel is het niet meer dan wat hobby. Ik hoop daar later wel terug wat meer tijd voor te maken.”

De Efteling bestaat al sinds 1952. Wat is er allemaal veranderd in die jaren?
“Het begon inderdaad allemaal met het Sprookjesbos. Ondertussen is het een echte internationale bestemming geworden, met meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar. Ongeveer 15% van onze gasten zijn Belgen. Dat vraagt natuurlijk ook om een internationalisering van ons aanbod. Zo vinden Belgen het bijvoorbeeld belangrijk dat ze lekker kunnen eten in het park. Daarom hebben we ons horeca-aanbod de laatste jaren stevig uitgebreid. Met de opening van het Loonsche Land vorig jaar hebben we ondertussen een verblijfscapaciteit van 3.500 bedden. Dat maakt dat we ook een ideale bestemming zijn voor een weekendje weg. We merken trouwens dat Belgen ook graag speciale gelegenheden zoals verjaardagen of communie bij ons komen vieren met een overnachting. We openden trouwens half september de theatershow CARO in het Efteling Theater. Met deze show kunnen de gasten die bij ons overnachten ook ’s avonds nog genieten van entertainment. De show is internationaal gericht en er wordt niet in gesproken. Je moet het zeker zelf eens komen bekijken. Met een mix van muziek, acrobatie, dans en humor is het echt een show voor de hele familie. Met dergelijke projecten proberen we steeds te vernieuwen. Dat mogen de gasten ook van ons verwachten.”

Wat mag ik je voor de volgende jaren nog toewensen?
“Ik hoop dat de komende jaren nog meer Belgen en Fransen de Efteling bezoeken en genieten van die wonderlijke wereld in Kaatsheuvel. Hopelijk kan ik via mijn nieuwe functie daar een mooie bijdrage aan leveren. Dat zou me oprecht veel deugd doen.”

Tekst: Peter Meulemans
Portretfoto’s: Bart Van der Moeren


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*