Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Kempense band maakt zich klaar voor Graspop

MEERHOUT/TESSENDERLO/HAM – Eind juni verzamelt metalminnend Europa weer aan de Stenehei in Dessel voor Graspop Metal Meeting. Dit jaar ook met Kempens geweld op de affiche: Moments, vijf twintigers die hun kunnen tonen in de metaldome met hun – voor de kenners – melodic hardcore. “Op Graspop gaat het nog nét ietsje krachtiger zijn.”

Dries Monsieurs (26), Sam Peeters (22), Benjamin Hendrickx (24), Jeffrey Beutels (27) en Gert-Jan Vandervoort (22) vormen samen de band Moments. Vijf Kempense muzikanten met een hart voor metalmuziek die een plaats op het podium van Graspop Metal Meeting wisten te versieren, zowat het hoogst haalbare in het genre. “We hebben ons plekje verdiend via Red Bull (de energiedrankenproducent, nvdr.). Als band kon je een mail sturen met je gegevens, videoclips en extra informatie. We deden dat, niet in de veronderstelling dat we ook echt geselecteerd gingen worden. Maar vier dagen later kregen we bevestiging dat we op Graspop mochten spelen. Toen zijn er toch wel enkele euforische kreten op onze Whatsapp-groep verschenen”, vertellen de bandleden.

Intussen wordt er druk gewerkt om de set op punt te zetten. “We hebben nog wel enkele optredens, die bekijken we een beetje als een generale repetitie. Niet dat het niveau minder mag zijn natuurlijk, we willen altijd presteren. Maar ik denk dat als je op zo’n podium van Graspop staat, je dan nog nét ietsje meer kan, dat het nog net ietsje krachtiger gaat zijn.” Zenuwen hebben de muzikanten alvast niet. “Misschien komen die nog. De dag zelf gaat er toch wel wat stress zijn”, vertelt Jeffrey, één van de twee gitaristen. “Maar als het echt om de knikkers gaat, dan staan we er altijd.”

Hoog bezoek
Intussen kwam ook Franky De Smet-Van Damme (o.a. bekend als frontman van Channel Zero, nvdr.) al naar hun set kijken tijdens een repetitie. “Toch wel speciaal. Ik was daar wel een beetje zenuwachtig voor”, bekent Gert-Jan, de bassist van de band. “Van zo’n mannen kan je toch echt nog wel iets leren. Je merkt het meteen, dat hij ervaring zat heeft. Maar hij is vooral ook een heel toffe kerel. Hij is peter van het project van Red Bull en heeft ons dus mee geselecteerd. Als zo iemand je goed vindt, dat is natuurlijk heel fijn. Je zag ook tijdens de repetitie dat hij echt wel mee was, dat zijn voet of zijn hoofd al eens mee op het ritme in beweging kwam.” De vijf kregen nog enkele tips mee, maar de boodschap was toch vooral dat ze klaar waren voor Graspop. “Al had hij ‘Heartless’, één van onze iets oudere nummers, graag in de set gehoord. Dat was zijn favoriete nummer, zei hij.”

De set op Graspop zal exact veertig minuten duren. “Op zo’n groot festival staat de klok er echt naast. Een beetje uitlopen is geen optie. Dan trekken ze letterlijk de stekker eruit. En veertig minuten lijkt misschien niet lang, maar onze optredens zijn heel energiek. Als je dat een uur wil volhouden, dan moet je echt al kleppers zijn. Het mag ook niet te lang duren in dit genre. Kort maar krachtig. De mensen helemaal omver blazen. Daarom is een goede conditie een groot pluspunt. Als ik drie weken niet gesport heb, dan voel ik dat verschil wel echt, vooral na een optreden”, bekent zanger Dries.

Melodic hardcore
De muziek van Moments situeert zich in de ‘melodic hardcore’. “Stevig, maar altijd met een melodie erin. Op die manier is het voor een iets breder publiek toegankelijk dan sommige andere subgenres, al blijft het harde muziek natuurlijk.” Bij de muzikanten thuis schalt er zeker niet enkel loeiharde metal door de boxen. “We hebben allemaal al andere muzikale projecten gedaan in het verleden. Daar zat bijvoorbeeld ook een akoestische band bij. En wij luisteren zelf naar zowat alle genres. Metal, rock, zelfs kleinkunst. Vlak voor we opkomen laten we altijd een hiphopnummer spelen in de zaal om het publiek op te warmen en te laten weten dat er iets staat te gebeuren. Wij zijn geïnteresseerd in muziek, niet enkel in één genre. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat we binnenkort een pop-cd gaan maken.”

Het fenomeen Graspop
Moments speelt donderdag op Graspop, in de vooravond. Een beetje als voorprogramma voor Guns ‘N Roses dus, de headliner van die dag. “Zo zou ik het toch niet noemen”, lachen de vijf. “Ik denk niet dat die mannen al ooit van ons gehoord hebben.” “Maar je merkt toch dat Graspop echt wel een fenomeen is in het genre. Zelfs mensen die we totaal niet kennen komen ons plots feliciteren dat we daar mogen optreden. Het heeft duidelijk wel zijn impact. Niet iedereen krijgt die kans natuurlijk, dat beseffen wij heel goed. Ook binnen de familie merk je dat Graspop toch een naam is. Zij volgen ons natuurlijk al wel langer, maar nu hoor je hen al eens trots vertellen dat wij op Graspop staan deze zomer. Al is het zeker niet het favoriete genre van onze ouders hoor. Ze steunen ons wel echt, maar ik denk niet dat ze in hun vrije tijd vaak onze cd’s hebben opstaan”, klinkt het al lachend. “Op een cd-release bijvoorbeeld, dan komen de grootouders wel eens mee. En ja, het is natuurlijk geen Frans Bauer wat we maken. Ze weten dan niet wat er gebeurt als ze ons horen spelen. Maar ze gaan wel zo fier als een gieter naar buiten.”

Intussen werkt de band aan een nieuwe cd, hun tweede langspeler. (de band heeft ook al drie EP’s op zijn palmares staan, nvdr.) “Normaal gezien ging dit jaar volledig in het teken staan van die cd. Maar nu is er dus ook Graspop en enkele andere optredens bijgekomen. Geen probleem, we vullen onze tijd gewoon gedeeltelijk anders in. Je kan als band met veel verschillende zaken bezig zijn, dat is net leuk. Optreden is natuurlijk geweldig, maar als je bijvoorbeeld een nieuw nummer schrijft en dat klinkt voor het eerst echt goed op repetitie, dat is ook een fantastisch gevoel.”

Een lange tour door Europa
En wat na Graspop? “We zien wel”, klinkt het in koor. “We stellen ons nooit afgelijnde doelen. Vijf jaar geleden dachten we ook niet dat we nu al Groezrock en Graspop op ons lijstje mochten zetten. We spelen al regelmatig in het buitenland, maar een lange tour door Europa doen, bijvoorbeeld als support voor een grote band, dat zien we nog wel zitten. Maar het moet haalbaar blijven natuurlijk. We hebben ook allemaal nog een job (bassist Gert-Jan is bijvoorbeeld vaste medewerker bij Onderox Magazine, nvdr.). Maar het zijn alleszins al leuke verhalen om te vertellen later aan de kleinkinderen. ‘Onze va, die heeft nog op Graspop gestaan!’ En dan foto’s tonen”, klinkt het met de glimlach. “Het maakt je leven nu eenmaal een stuk rijker. Je komt op plaatsen waar je anders niet komt, je ontmoet bijzondere mensen,... Het is voor ons een uit de hand gelopen hobby geworden, maar wel een hele leuke.”

Meer info: Moments speelt op donderdag 21 juni om 16.30 uur in de Metaldome van Graspop Metal Meeting. Volgende maand leest u een verslag van hun optreden in de nieuwe Onderox Magazine.

Tekst: Bert Huysmans


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*