Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

1066 Country, het Engelse platteland op zijn best

HASTINGS – De Slag bij Hastings staat in de Britse geschiedenis geboekstaafd als één van de bloedigste maar ook historisch als één van de meest bepalende. De Franse Willem van Normandië versloeg in 1066 zijn Britse rivaal Harold Godwinson en kroonde zich tot koning van Engeland. De hele kustregio rond Hastings in het zuiden van Engeland – 1066 Country – ademt geschiedenis en traditie. Hier vind je het Engelse platteland op zijn best.

Voor een goed begrip: de Slag bij Hastings vond niet in Hastings zelf plaats maar in Battle, zo’n 10 km verder op. Alleen, in die periode bestond Battle uit niet meer dan een paar huizen en was Hastings de wat grotere stad in de buurt. Het strijdtoneel bevond zich op een hellende vlakte die je nog altijd kunt bezoeken. Een voettocht langs het slagveld lijkt dan ook de beste introductie tot dit deel van East Sussex, een regio op een uurtje rijden ten westen van Dover.

Zelf op het slagveld
Natasha Williams overhandigt een audiogids – in je ticketprijs begrepen – die het hele verhaal ook in het Nederlands vertelt. Vanuit de gebouwen van Battle Abbey heb je de keuze voor de korte of de lange wandeling, legt ze uit terwijl ze een plannetje geeft. De lange leidt je met een grote boog rond het slagveld en neemt zo’n driekwartier in beslag. Onderweg staan informatieborden met telkens een nummer. Wanneer je dat nummer intoetst op je audiogids, krijg je het verloop van de beroemde slag te horen. En dat gaat samengevat als volgt.

De Franse Willem van Normandië – in Engeland heet hij Willem De Veroveraar – heeft het vaste voornemen om koning van Engeland te worden. Op 14 oktober 1066 komt het hier tot een treffen met de troepen van de Engelse koning Harold Godwinson, die negen maanden eerder werd gekroond. Het Engelse leger komt van Yorkshire, waar het Deense belagers heeft verslagen. De troepen zijn vermoeid na een dagenlange voettocht maar lijken aanvankelijk toch aan de winnende hand. Nochtans keren de kansen en het is uiteindelijk Willem van Normandië die zegeviert. Koning Harold sterft tijdens de veldslag. Nadien zet Willem zijn veroveringstocht door Engeland verder en op kerstdag wordt hij tot koning gekroond. De audiogids presenteert het verhaal alsof je midden het strijdgewoel staat, inclusief een hels lawaai van roepende mannen en wapengekletter.
Bij de strijd verliezen duizenden mannen het leven. Ter nagedachtenis van hen laat Koning Willem in 1070 boven op de helling een abdij bouwen, die wordt bevolkt door benedictijnen. Van die oudste abdij blijven enkel ruïnes over en daar kan je nog door lopen. De gebouwen op de site die nog in gebruik zijn als school, zijn verboden terrein voor pottenkijkers.
Tegenover de ingang van Battle Abbey ligt een merkwaardig museumpje. In Yesterday’s World stap je binnen in het Engeland van honderd jaar geleden. Er zijn winkeletalages nagebouwd met producten uit vorige decennia. Je ziet een kapsalon van vroeger, oude poppen en speelgoed maar ook een oud snoepwinkeltje. Een heemkundemuseum maar dan op een zeer prettige manier gebracht.

Meeste uren zonneschijn
In het havenstadje Hastings ontmoeten we Jane Ellis van 1066 Country. Het lentezonnetje schijnt heerlijk en het uitzicht op de zee, het strand en de vissersboten is prachtig. We hebben ons op het terras gezet van de Jerwood Gallery, een nieuwe kunstgalerij die in maart 2012 de deuren opende en werken van Britse artiesten toont tussen de Eerste Wereldoorlog en de jaren ’60. Dat die privé-collectie hier terechtkwam, is niet toevallig. “Hastings heeft een levendige artistieke scene en het licht is hier erg mooi”, legt Jane uit. Bij de bouw van het moderne gebouw is daarom ook veel aandacht besteed aan de lichtinval, met doorkijken naar zee en de omliggende krijtrotsen.
Ook dat we hier in het zonnetje zitten is niet toevallig. “East Sussex heeft de meeste uren zonneschijn van het hele Verenigd Koninkrijk. Vraag me niet waarom, maar het is gewoon zo”, lacht Jane Ellis. Om die reden telt de streek ook de meeste wijngaarden van Engeland. “Zij produceren een schuimwijn die de vergelijking doorstaat met champagne”, weet de toeristische dame. Toeristen die de streek bezoeken, trekken naar tuinen en kastelen, doen een ritje met de stoomtrein zoals op de Kent & East Sussex Steam Railway, bezoeken festivals met eten en drinken of genieten al wandelend of fietsend van het landschap.

De vissersvloot van Hastings bestaat uit een 20-tal boten. Of beter gezegd: bootjes. De vaartuigen zijn niet langer dan 10 meter en een deel ervan ligt op het strand. Omdat er geen echte haven kon worden aangelegd, worden ze telkens met een kabel op het strand getrokken. Hun vangst wordt verkocht in de bouwvallige stalletjes langs het strand en in de lokale visrestaurants. “Ze vissen op een duurzame manier”, vertelt Jane Ellis, “Met netten die voldoende grote openingen hebben zodat de kleine vissen kunnen ontsnappen.” Vroeger werden de netten gedroogd in houten gebouwen langs het strand. Met de nylon netten van tegenwoordig zijn de torentjes in onbruik geraakt. Het verhaal van de vissersvloot van Hastings wordt in het lokale scheepvaartmuseum verteld, waar je vrij in en uit wandelt maar waar de vrijwilligers een vriendelijke gift vragen voor de verdere instandhouding.

Het oude stadsdeel van Hastings heeft toffe winkeltjes. We zien veel antiek & curiosa, eethuisjes en bakkers met zoete specialiteiten. Hastings ligt geprangd tussen twee heuvels waarvan op de ene Hastings Castle ligt, niet veel meer dan een ruïne. Een treintje brengt je in minder dan een minuut naar boven, waar je van een spectaculair uitzicht geniet op zowel het oude stadsgedeelte als het strand en de zee. Afdalen kan makkelijk weer langs trappen en steegjes.

Het middeleeuwse kasteel
Voor een portie historiek trekken we weer het binnenland in. Bodiam Castle, in het gelijknamige dorpje, dateert uit de middeleeuwen en werd gebouwd door Edward Dalyngrigge, een vermogend soldaat. Hij construeerde het als een woonst voor zijn familie maar ook als verdedigingsplaats tegen belagers. De buitenmuren zien er nog uit als vroeger maar eens binnen merk je dat er van de vertrekken nog maar weinig is overgebleven. Dat wordt ruimschoots gecompenseerd door theaterstukjes die acteurs hier dagelijks opvoeren. Met het luiden van een bel worden de bezoekers uitgenodigd om plaats te nemen en spelen ze – uiteraard in het Engels – een scène uit het leven van enkele honderden jaren geleden. Kinderen van een lagere school zijn op bezoek en kijken geboeid toe. Sinds 1926 maakt Bodiam Castle deel uit van de National Trust en die zorgt voor de verdere instandhouding en voor het publiek toegankelijk houden. Na je bezoek aan het kasteel kan je trouwens een wandeling maken over het landgoed en verpozen in de Warfside Tea Room.

De wereldberoemde tuin
Op tien minuutjes van Bodiam Castle liggen de wereldberoemde tuinen van Great Dixter. Ze zijn aangelegd door de bekende tuinarchitect Christopher Lloyd, die hier ook woonde. Een deel van de woning, die dateert uit 1460, kan je ook bezoeken. De ‘Great Hall’ ziet er met zijn metershoge plafond indrukwekkend uit, terwijl je een deur verder terechtkomt in de eigenlijke woonkamer met salon en boekenwand. Maar het meest indrukwekkend van Great Dixter zijn de tuinen, die de woning volledig omgeven, jaarlijks open voor het publiek van begin april tot eind oktober. “45.000 bezoekers ontvangen we elk jaar”, vertelt Perry Rodriguez, die nog ooit voor Christopher Lloyd zelf werkte. “Onder hen zo’n 400 groepen met bussen en ook meer en meer Belgen. Daar zijn we blij mee.”

Het is nog vroeg in het voorjaar maar toch kleuren al verschillende bloemen de borders. “De tuin verandert het hele jaar door”, weet Rodriguez. “Dit is de meest dynamische tuin van Engeland en misschien wel van de wereld. Ook de meest gefotografeerde en meest beschreven van Engeland.” Het domein is opgedeeld in verschillende thematuinen zoals een exotische tuin, de ‘gezonken’ tuin en de boomgaardtuin. Blikvangers zijn de taxushagen die in alle mogelijke vormen zijn gesnoeid en andere pronkstukken in vormsnoei. De meeste bloemen en planten komen uit de eigen kwekerij. Ook daar kan je door lopen en er aanwinsten voor je eigen tuin aanschaffen.

Op bezoek bij de Nobelprijswinnaar
Van de bekende tuinarchitect naar de bekende schrijver is maar een kleine stap in 1066 Country. Tot aan zijn dood in 1936 woonde Rudyard Kipling op het landgoed Bateman’s in Burwash. Moest de naam Kipling je niet meteen iets zeggen, dan doet zijn bekendste boek ‘Het Jungleboek’ je dat wellicht wel. Het jaartal boven de deur leert dat het monumentale gebouw dateert van 1634. De Kiplings kwamen hier wonen in 1902. “De woning was toen tamelijk vervallen en zij knapten die volledig op”, vertelt Fiona Hancock, een wandelende Kipling-encyclopedie, tijdens een uitgebreide rondleiding.

De acht kamers die worden opengesteld voor het publiek, zijn nog in dezelfde staat als in 1939, wanneer de weduwe Kipling het domein overliet aan de National Trust. Je wandelt door de schrijfkamer met zijn bureau, bibliotheek en met een heleboel proppen papier in en naast de prullenmand, door zijn slaapkamer en de slaapkamers van zijn kinderen, de ontvangstruimte en door een kamer waar boeken, foto’s en allerlei voorwerpen achter glazen vitrines liggen. Hier zie je ook het officiële document van het Nobelprijscomité dat in 1907 de Nobelprijs voor Literatuur toekende aan Rudyard Kipling. Die was toen 7000 pond waard, intussen is dat 1 miljoen pond (1,2 miljoen euro). En dat je in die tijd goed van je pen kon leven, bewijst de antieke Rolls Royce in de garage.

Het landgoed Bateman’s is in totaal 330 hectare groot. Los van het hoofdgebouw staat een watermolen die werd gerestaureerd en waarmee nog twee keer per week graan wordt gemalen. De bloem wordt ter plaatse verkocht.

Het varken van Rye
We trekken opnieuw naar de kust, meer bepaald naar Rye, een stadje dat in de 13de en 14de eeuw herhaaldelijk met aanvallen van de Fransen te kampen had. Die vrijdagmiddag liggen de straten er vredig bij. Ooit kwam de zee tot aan de voet van de heuvel waarop Rye werd opgetrokken. Nu zie je de zee in de verte vanaf de Ypres Tower, die tegenwoordig een geschiedkundig museum herbergt. De kanonnen staan nog altijd klaar om de vesting te verdedigen.

Maar eigenlijk moet je voor een introductie tot Rye eerst langs het Rye Heritage Centre, waar de stad in miniatuur is nagebouwd en waar een klank- en lichtspel 700 jaar geschiedenis in twintig minuten samenvat. “Dit hebben we te danken aan België”, lacht de verantwoordelijke van het centrum. “Een koppel uit de stad had zoiets gezien bij jullie – ik geloof dat het in Gent was – en zij wilden hier hetzelfde doen. Vier jaar hebben ze gebouwd aan de replica. Het toont Rye in de periode 1830-1875.” Van op een tribune kijk je toe en luister je naar allerlei verhalen over de stad.

Rye profileert zich als het best bewaarde middeleeuwse stadje van Groot-Brittannië. Een aantal straten is bedekt met ‘kinderkopjes’, die moeilijk stappen maar een voetpad brengt een uitweg. Veel 16de eeuwse vakwerkhuizen zijn in een goede staat bewaard. Kunstenaars en schrijvers woonden er of vonden er inspiratie zoals romanschrijver Henry James en kunstschilder Paul Nash. Het is plezant slenteren langs antiekwinkeltjes, eethuizen en pottenbakkers.

Trouwens, heb je al ooit gehoord van ‘The Sussex Pig’ (het Sussex varken)? Het is één van de succesproducten van Rye Pottery, een familiebedrijfje met tegenwoordig de zussen Josh & Tabby Cole aan het hoofd. “Het varken werd in de 18de en 19de eeuw gebruikt bij trouwpartijen om op de gezondheid van de bruid en bruidegom te toasten”, legt Tabby uit in hun toffe winkeltje. “Het hoofd kan je er afnemen en gebruiken als een kopje, het onderste gedeelte als een kan. Nog altijd wordt het gebruikt”. In een tijd waar porselein uit China en andere Oosterse landen de pottenbakkerijen bij ons deed sluiten, draaien de zaken bij Rye Pottery goed. “We verkopen ons porselein over heel de wereld. Het wordt allemaal met de hand geschilderd, een specialisatie die onze medewerkers pas na vele maanden onder de knie krijgen.” Niet alleen varkens maar ook figuren uit The Canterbury Tales en andere verzamelobjecten, handgeschilderde tegels enz. gaan hier de deur uit.

Wij verlaten Rye en Engeland niet zonder een good old ‘fish & chips’. Een adresje dat ons is aanbevolen, ligt aan The Mint en heet Marino’s Fish Restaurant. De F&C wordt weliswaar niet geserveerd in het klassieke krantenpapier maar de gefrituurde vis en de platte frieten smaken onvolprezen. Engeland, I love it.

www.visit1066country.com
Goedkoop met de ferry naar Engeland
Ferrymaatschappij DFDS Seaways bied je als lezer van Onderox Magazine een mooie korting aan voor je overtocht tussen Duinkerken en Dover.

3-daagse retour (terugkeer binnen 72 uur na je vertrek)
van Duinkerken naar Dover en terug
auto + 5 personen
€ 44, retour
boekingscode: EONDEROX

Vaar van Duinkerken of Calais naar Dover, overtocht met je auto en tot 5 personen.
Geniet nu van dit voordelige aanbod voor een driedaagse trip naar Engeland. Vanuit Duinkerken ben je met de moderne ferry’s van DFDS Seaways in minder dan 2 uur in Dover. Varen op één van de veerboten is op zich al een plezier. In het ruime interieur kan je lekker relaxen, winkelen, genieten van een maaltijd in één van de restaurants of een hapje of drankje bestellen aan de bar.

Reserveer via www.dfds.nl met vermelding van de aanbiedingscode: EONDEROX
Reis tussen 23/04/14 en 24/07/14 (niet geldig tussen 23/05/14 en 01/06/14)                                 
Geldig voor personenauto’s met een maximale lengte van 5 m en een hoogte tot 2,4 m en maximum 5 personen. Niet cumuleerbaar met andere acties.
DFDS Seaways reisvoorwaarden van toepassing.
Alleen geldig voor ONLINE boekingen via
www.dfds.nl.

Strand House, de charme van een eeuwenoud guesthouse
WINCHELSEA – Zeg nu zelf, kan jij je herinneren ooit geslapen te hebben in een gebouw uit de veertiende of vijftiende eeuw? Eén dat nog helemaal de sfeer van vroeger uitstraalt maar verder beschikt over alle hedendaags comfort? Wees welkom bij Mary Sullivan en Hugh Davie in hun gastenverblijf Strand House in Winchelsea, vlakbij de historische steden Hastings en Rye. Het vier sterren guesthouse ontving al talloze awards voor het ontbijt en als B&B. Volkomen terecht.

Een paar honderd jaar geleden waren de mensen duidelijk een maat kleiner dan nu. ‘Mind your head’ (‘pas op voor je hoofd’) zegt Mary voortdurend wanneer ze bezoekers binnen laat en naar hun kamer leidt. De bordjes ‘Mind your head’ hangen ook overal op plaatsen waar je je hoofd kan stoten. En dan nog mag je ervan op aan dat je met je knikker wel eens ergens tegenaan gaat. Maar laat dit nu helemaal deel uitmaken van de charme van deze bijzondere bed & breakfast.

De grote ommezwaai
Zeven jaar geleden namen Mary en Hugh hun intrek in Strand House, dat toen al een gastenverblijf was. Mary leidde voordien een groot cateringbedrijf, terwijl Hugh voor een farmaceutische multinational werkte. “Op mijn vijftigste wil ik zoiets als dit”, had ze altijd gezegd en zo gebeurde. “Eigenlijk was het dubbel zo duur dan we hadden vooropgesteld en was het niet in Kent zoals we graag wilden. Maar toen we dit huis zagen, wisten we meteen: dit is het.”

Strand House bestaat uit dertien kamers die allemaal verschillend zijn gedecoreerd, maar ze blijven de sfeer uitstralen van het Engelse platteland. Verwacht je aan plafonds met houten balkjes die wat scheef lopen en af en toe een piepende plankenvloer. Overal kom je pluche beren en decoratieve kussens tegen. Beneden is een prachtig salon met bar ingericht en kan je jezelf iets te drinken ingieten. Koffie en thee zet je op je kamer. Het achterste deel van het huis dateert uit de 14de eeuw, het voorste uit de 15de eeuw. Tot voor drie jaar woonde het koppel in de cottage in de tuin, maar ze verhuisden naar vlakbij en richtten ook daar drie kamers in.

Koken met lokale producten
Op zaterdagavond kruipt Mary achter haar fornuis en kookt ze voor haar gasten, terwijl Hugh in principe het ontbijt voor zijn rekening neemt. En daarin toont hij zich een meester. Ontbijtgranen, fruitsap, yoghurt en vers fruit haal je aan het buffet, maar wat je daarbij wil, bestel je aan de gastheer. Graag een vegetarisch ontbijt, toast met gerookte zalm of een sandwich met gerookte ham? Wij kiezen voor de Sussex Breakfast, een volledig Engels ontbijt. Er verschijnen toasten en een grote schotel met spek, worst, gebakken tomaatjes, een spiegelei, een aardappelmousse, gebakken champignons en een potje bonen in tomaatsaus. “Niet uit een blik van de supermarkt met veel suiker en zout maar zelf gemaakt”, zegt Hugh fier. Strand House gaat volledig voor bio en voor producten uit de streek. De kaart laat ook weten dat je een afternoon tea kunt bestellen.

Zot van België
Mary en Hugh voelen zich erg goed bij hun rol als gastvrouw en –heer en wijzen hun gasten met plezier de weg in de streek. “Het goede aan deze streek is dat het een bestemming is voor alle seizoenen. In de zomer ligt de zee vlakbij en voor de andere periodes van het jaar zijn er de historische steden, gebouwen en tuinen. Mensen komen hier ook vaak om te wandelen.” Strand House mag rekenen op een groot aantal vaste klanten die zelfs een paar keer per jaar terugkomen. Onder hen ook Londenaars die op anderhalf uur rijden de drukte van de grootstad ontvluchten.

Oh ja, Mary en Hugh houden van Belgen en België. Minstens één keer per jaar steken ze het Kanaal over om naar De Haan te gaan of vrienden in Brugge te bezoeken. “Belgen houden van lekker eten hé, wij ook!”

Reportage: Paul Huysmans


Speciaal voor de Onderox-lezer
Mary en Hugh verwelkomen lezers van Onderox Magazine met een flinke reductie en een fles wijn uit de streek. Samen met de korting op de overtocht (zie vorige pagina) biedt dit aanbod je de kans om op een unieke manier van het Engelse platteland te genieten.

€ 100 per nacht voor 2 personen in een 2-persoonskamer, inclusief ‘full Sussex breakfast’ (normale prijs € 150) + een gratis fles Engelse wijn per verblijf

Aanbod geldig tot eind 2014, te reserveren met vermelding van Onderox-arrangement.

Strand House
Tanyards Lane
Winchelsea near Rye
East Sussex TN36 4JT
Tel. 0044 1797 226 276
info@thestrandhouse.co.uk
www.thestrandhouse.co.uk


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*