Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Getest: het Kyalin-dieet van Maartje

GROBBENDONK – Toen begin april het Dieetcenter Corpus Sanus in Grobbendonk opende, lieten de eerste klanten niet lang op zich wachten. Ook Maartje Biesta schreef zich in voor het Kyalin-dieetprogramma. Met een duidelijke doelstelling: er moet twaalf kilo af. Vier weken later zit ze over de helft. Voor Onderox hield ze een dagboek bij. 

Het succes van het Kyalin-proteïnedieet zit in haar tweeledigheid. Enerzijds maakt het dieet gebruik van voedingsproducten en supplementen die rijk zijn aan eiwitten en arm aan koolhydraten. Anderzijds worden suikers en vetten beperkt. Nadat je lichaam de nog aanwezige suikers heeft verbruikt, gaat het op zoek naar de vetten als energieleverancier. Maartje: “Vorige zomer kwam er een omwenteling in mijn leven waarna een grote stressfactor wegviel. Van de éne dag op de andere kwam ik in rustiger vaarwater. Maar waar de stress de kilo’s nog wegvrat, vlogen ze er nu wel aan. In minder dan tien maanden kwamen er zo maar eventjes twaalf kilo bij. Ik werd niet extreem dik maar voelde me allesbehalve goed in mijn vel. Dan kan je beter tot actie overgaan, voordat de overtollige kilo’s niet meer te overzien zijn. De opening van het Dieetcenter Corpus Sanus in Grobbendonk kwam dus precies op tijd.”

Week 1 : een resolute start

Het intakegesprek in het dieetcenter werkte heel verhelderend. Ik had mijn eetgewoonten nog nooit geanalyseerd en ik besef nu pas dat ik een echte vleeseter ben. Ook zoet blijkt een favoriete smaak en in een kopje koffie gaan automatisch suiker en melk. Vanaf nu mag dat allemaal niet meer. Ik heb thuis de keukenkastjes leeggehaald en een leuke hoek gecreëerd voor de nieuwe voorraad die ik in het dieetcenter heb ingeslagen. Muesli met sojamelk voor het ontbijt, salades en soepjes zijn voor de lunch op het werk en voor de avondmaaltijd liggen er nu ingrediënten voor omeletten en pasta’s, die ik moet aanvullen met verse groenten. Verder nog vanillemilkshakes, zoetjes voor in de koffie want dat mag wel, chocomousse-repen en mokkawafeltjes. Per dag mag ik drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes hebben. Als de honger blijft knagen, mag ik één keer per dag iets extra nemen. En natuurlijk sloten water, voor elke dag minstens twee liter maar dat is geen probleem. Als ik ga fitnessen kom ik zelfs aan drie liter. Ik mis wel mijn dagelijks stukje vlees en ’s avonds moet ik extra tijd voorzien om een voedzame maaltijd klaar te maken. Dat heb ik onderschat. Maar ik hou vol en de mokkawafeltjes zijn heerlijk.

Week 2 : Met twee kan je meer

Zonet weer langs geweest in het dieetcenter voor een eerste evaluatie. Ik heb wat last van duizeligheid en dat wil ik met de diëtiste zeker bespreken. Door de verminderde suikeropname blijkt dat niet echt abnormaal te zijn. De weging is een verrassing: er is drie kilo af! Vol goede moed sla ik een nieuwe voorraad in. Straks komt de grote test, dan ga ik voor het eerst met vrienden uit eten. Maar als ik een eenvoudige salade bestel, zal het wel lukken. En voor de dressing vraag ik of ze die apart willen serveren, zo hou ik controle over de hoeveelheid. In het restaurantgidsje van Kyalin staan zeker nog meer tips. Ik heb trouwens nog een handigheidje ontdekt. Als je in het weekend wat later opstaat, komen de maaltijden dichter bij elkaar en dat helpt echt om tussendoor niet naar koekjes te grijpen. Op het werk gaat alles vlot. Met een collega die hetzelfde traject volgt, wissel ik ervaringen uit en we geven elkaar tips en recepten. Het geeft echt kracht als je een dieet niet alleen moet doen.

Week 3: Volhouden, maar soms is het lastig.

De weging was dit keer een teleurstelling: maar een halve kilo kwijt. Heeft deze inspanning wel zin? Moet ik niet op zoek naar een dieet dat beter bij mijn lichaam past? Bovendien heb voor het eerst iets gekocht dat ik echt niet lekker vind. Ik heb de volgende dag dan maar al mijn favoriete Kyalin-producten gegeten en dat maakte veel goed. En de duizeligheid is ook verdwenen. Omdat ik nog thuis woon, zitten mijn ouders en vriend ook mee aan tafel en heel even kon ik de geur van het mals gebraden kipfiletje op hun bord niet verdragen. Pfff, een vet pak frieten of een vol bord koekjes… ik heb er echt zin in maar geef niet toe. En er is nog iets waarover ik fier mag zijn. Voor ik aan dit dieet begon, had ik nog nooit zelf spaghettisaus gemaakt. Met de Kyalin-ingrediënten heb ik intussen al verschillende variaties uitgeprobeerd en ze zijn allemaal even lekker. Je leert echt creatief omgaan met voeding. Misschien is dit wel een keerpunt voor een nieuwe levensstijl. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik na dit dieetprogramma mijn oude eetgewoontes weer opneem.

Week 4: In de helft

Joepie! De weging in het dieetcenter was een succes. In totaal ben ik nu zes kilo kwijt, precies de helft van mijn einddoel. Het dieet gaat onverminderd door maar deze week mocht ik voor het eerst wel weer een stukje vlees of vis eten. Het smaakte als een beloning. Nu maar hopen dat de volgende fases even goed gaan. Als ik mijn eetpatroon kan stabiliseren en de laatste fase kan ingaan met nieuwe voedingsgewoonten, dan is het Kyalin dieet voor mij geslaagd.

Tekst: Suzanne Antonis

Dieetcenter Corpus Sanus
Herentalsesteenweg 2
2280 Grobbendonk
www.corpussanus.be

Actie voor de Onderox lezers

Bij een dieet-opstart t.b.v. minimum 99 euro ontvang je een sauna-arrangement “1+1 gratis” in het Wellness complex Aquarein, Herentalseweg 2 in 2280 Grobbendonk, www.aquarein.be, geldig tot 30 juni 2013.


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*