Bijzondere trends

Stijlvolle blikvangers voor de zomer

Gepubliceerd: 28 maart 2024  |  Door: Lidi Van Gool  |  Onderox editie: 240

De zomer kan al niet meer stuk. ‘Murder on the dancefloor’ is door zijn typische discobeat aan een regelrechte revival bezig. Geen enkel mens kan hierop stil blijven staan en het retrogevoel katapulteert je meteen terug naar de gloriejaren van de disco. Een écht statement kon je toen maken met je outfit maar ook met een oversized montuur met spiegelglazen of strakke hoeken die voor een moderne twist zorgden. De zonnebril werd een iconisch accessoire dat door de jaren heen relevant bleef, zowel in de disco als daarbuiten.

Met de zomer in aantocht, breekt er een tijd van ontspanning en plezier aan. Hoe kan je beter deze zomerse vibes omarmen dan met een stijlvolle zonnebril op je neus? Terwijl je je voorbereidt op de volgende stranddag of tropische vakantie, is het belangrijk om niet alleen je zonnecrème en een handdoek mee te nemen, maar ook een leuk accessoire dat je look compleet maakt. Gelukkig zijn er weer verbluffende collecties die perfect passen bij de vibes van de zomer.

ICONISCHE VLIEGENIERSSTIJL
Eén van de opvallende trends is de terugkeer van de vliegeniersstijl. Deze klassieke stijl werd nieuw leven ingeblazen met gestroomlijnde monturen en gedurfde tinten. De vliegeniersstijl straalt een gevoel van avontuur en elegantie uit. Een beetje dramatiek is mooi meegenomen.

HOEKIGE MONTUREN IN DE SPOTLIGHT
Naast de vliegeniersstijl zijn grote hoekige monturen ook weer helemaal in. Ze zeggen ‘hoe groter hoe beter’, en vele bekende en minder bekende merken zijn daar een bewijs van, hun looks worden gecombineerd met oversized monturen. Grote, opvallende monturen die scherpe lijnen en geometrische vormen hebben, bieden niet alleen geweldige bescherming tegen de zon, maar voegen ook een vleugje glamour en een hedendaagse twist toe aan elke outfit. De brede boven- en onderrand, de hoekige randen en het gematigde oppervlak flatteren veel gezichtsvormen, vooral ronde en driehoekige gezichten. Hoekige zonnebrillen zijn er in gedurfde kleuren en opvallende ontwerpen, waardoor ze ideaal zijn voor wie durft te experimenteren met zijn of haar stijl. Rechthoekige zonnebrillen bieden een flatterende uitstraling voor elke gezichtsvorm. Ze zijn ook de meest populaire vorm voor gewone brillen, hoewel mensen voor zonnebrillen vaak op zoek gaan naar grotere monturen met meer dekking. Net als bij rechthoekige monturen biedt het vierkant een universeel flatterende look voor veel gezichtstypes. In tegenstelling tot rechthoekige monturen zijn vierkante monturen voorzien van lenzen die bijna net zo lang zijn als ze hoog zijn, waardoor ze een hoekige, blokachtige uitstraling krijgen.

OVERSIZED
Oversized functionele en beschermende kledingstukken hebben nu eenmaal hun weg gevonden naar de modewereld. Elementen als cargobroeken en ultragrote zakken zijn terug te vinden in alle ontwerpen. Als aanvulling op dergelijke overdreven silhouetten zullen oversized zonnebrillen ongetwijfeld overal verschijnen. Ze zijn dan ook al lang een cultklassieker. Oversized zonnebrillen met ontwerpen met dubbele neusbrug, unieke details en accenten én flatterende vormen zijn trendy.

VINTAGE
Voor de liefhebbers van retrovibes is er een groot assortiment geïnspireerd op vintage ontwerpen. De retromodellen hebben opvallende vormen en speelse details die doen denken aan vervlogen tijden, maar tegelijkertijd een frisse en eigentijdse uitstraling behouden. Denk hierbij aan een klassieke cat-eye-vorm met een stevig zwart acetaatframe en zachtere binnenhoeken. Deze zomer evolueerden de iconische cat-eye-monturen echter naar iets moderners en eleganters. Cat-eye-zonnebrillen versierd met persoonlijke accenten, zoals ‘clip-ons’, en eigentijdse patronen zijn dit jaar een grote hit. Bovendien zijn ze een cultklassieker en het beste is dat je ze gemakkelijk en moeiteloos kunt stylen. Voor wie op zoek is naar een vleugje nostalgische glamour deze zomer: zie hier de perfecte zonnebril.

BETOVERENDE RONDINGEN
Aan de andere kant van het spectrum zijn ronde zonnebrillen nog steeds enorm populair. Ze hebben zachte lijnen en een ingetogen elegantie die ze geschikt maken voor elke gelegenheid. Of je nu aan het loungen bent bij het zwembad of een nieuwe stad aan het verkennen bent, ronde zonnebrillen voegen moeiteloos wat coole flair toe aan elke zomerse look.

BROWLINE SHADES
Browline zonnebrillen, met hun opvallende bovenframe dat de vorm van wenkbrauwen nabootst, hebben strakke lijnen en verfijnde details. Het model werd populair in de jaren ’50 en ’60 en werd in de kijker gezet door diverse culturele iconen. Er wordt gezegd dat de ogen de vensters naar de ziel zijn, dus wat is een betere manier om de aandacht op de blik te vestigen dan met een paar topbarframes? Het visueel opvallende ontwerp maakt je gezicht meteen tot het middelpunt van de aandacht en vraagt om een gedurfde maar ingetogen kledingstijl. De ‘clubmaster’ heeft een opvallende, dikke bovenrand van het frame gecombineerd met een dun, bijna onzichtbaar onderste deel.

TIJDLOZE TRENDS
Scherpe hoeken zijn een terugkerend thema en een combinatie van hoekige en ronde elementen bieden het beste van beide werelden. Op deze manier wordt het een unieke en opvallende look die gegarandeerd de aandacht trekt, waar je ook gaat. Klassieke vormen worden gemoderniseerd door subtiele veranderingen in de oriëntatie van de lenzen, meestal naar binnen gericht om een elegante kattenoogvorm te creëren. Dat is een stijl, zoals gezegd, die dateert uit de jaren ’60, maar sindsdien een flatterend en opvallend aspect van het zonnebrilontwerp is gebleven. Nu zijn de invalshoeken abrupter en opvallender dan ooit tevoren, waarbij elementen van andere trends, zoals de trend uit de jaren ’90 en de meer technische trends, vaak samengaan. De trend om inspiratie uit vervlogen tijden te halen, zet zich voort omdat de modellen zo tijdloos zijn.

HOT NERDLOOK
Geek is chic en lenzen op sterkte zijn de nieuwste obsessie van beroemdheden. Monturen met dunne randen die nauwelijks aanwezig zijn hebben hun momentje en zorgen voor structuur terwijl de evenwichtige proporties van het gezicht behouden blijven. Getinte roze lenzen geven bijvoorbeeld een schattig randje aan een hippe nerdlook. Zwart is een klassieker als het om zonnebrilkleuren gaat. Maar dit jaar staan er ook verschillende andere tinten bovenaan de hitlijsten. ‘Blue Crush’ is een rustgevende tint waar iedereen tegenwoordig dol op is. En ongetwijfeld zullen blauwe zonnebrillen in sobere en gedempte tinten ook aan populariteit winnen. Witte zonnebrillen zijn ook tijdloos maar hun mainstream-acceptatie is dit jaar nog enorm toegenomen. Ten slotte is er nog Peach Fuzz bijvoorbeeld, een gedempte perzikkleur die je zeker eens moet passen. Dus, terwijl je nog op zoek bent naar de perfecte zonnebril, een klassieke vliegenier, een hoekig of een rond model, vintage of browline, geniet van de zinderende vibes van de zomer en ‘you better not kill the groove’!

Meer lezen van Lidi Van Gool
Meer lezen over
mode

Meer Bijzondere trends

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.