Bijzondere plaatsen

Vzw helpt feestdagen voor iedereen mogelijk te maken

Gepubliceerd: 16 december 2021  |  Door: Rune Smets  |  Onderox editie: 215

TURNHOUT — Verse groenten en fruit, huisbereide maaltijden of een bezoekje aan een restaurant, het is voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld. Toch is de realiteit voor heel wat mensen anders, zeker tijdens de feestdagen. Minderbedeelden en mensen die worstelen met voedselonzekerheid, kunnen daarom rekenen op hulp van stedelijke initiatieven als T’ANTWOORD, de vereniging die strijd tegen armoede en sociale uitsluiting in Turnhout.

Hulp vragen in een lastige (financiële) situatie en ervoor uitkomen kan zeer stigmatiserend en hoogdrempelig zijn. Daarom wil Chris Dielis, coördinator bij T’ANtWOORD, ervoor zorgen dat hun vereniging en aanbod zo laagdrempelig mogelijk wordt gehouden. Iedereen is welkom in zowel hun ontmoetingsruimte als buurtrestaurant, en alles is en blijft volledig vrijblijvend. In aanloop naar de feestdagen bereiden ze zich bij T’ANtWOORD voor op de drukke periode die voor de deur staat. “Enkele jaren geleden richtten we ons buurtrestaurant ‘tHERT op”, zegt Chris. “Aangezien we merkten dat er nood was aan een dergelijk initiatief. Met het restaurant willen we mensen verse, gezonde en vooral betaalbare maaltijden aanbieden. Dat doen we vier dagen per week. Alles gebeurt op basis van voedseloverschotten van winkels. Op die manier kunnen mensen met een beperkter budget in ons buurtrestaurant een volledige warme maaltijd krijgen voor drie euro. Die maaltijd bestaat uit een voor-, hoofd- en nagerecht”, vertelt Chris. Naast die maaltijden kunnen mensen er ook terecht voor een fijne babbel met anderen om hun sociaal isolement stap voor stap te doorbreken, wat een belangrijk aspect is binnen de werking van T’ANtWOORD.

FEESTPAKKETTEN
Tijdens de feestdagen wordt de dagelijkse werking verdergezet en worden er feestpakketten op maat voorzien voor mensen die het nodig hebben. Zo proberen ze de feestperiode wat draaglijker én een evidentie te maken voor iedereen. “In normale omstandigheden organiseren we elk jaar een kerstfeest op locatie, maar dat concept hebben we sinds vorig jaar veranderd. Wij leveren nu, net als vorig jaar en in samenwerking met Lions Club Turnhout en KWB Turnhout, feestpakketten aan huis waarbij een feestmaaltijd en een cadeautje wordt aangeboden. Zo proberen we mensen te ondersteunen tijdens de feestdagen en houden we het veilig voor iedereen. Voor de cadeaus zijn we afhankelijk van giften en schenkingen die we van particulieren binnenkrijgen. Die giften zijn van groot belang want zonder zouden we onze feestpakketten niet kunnen samenstellen. Gelukkig is dat nog nooit een probleem geweest en hebben we al elk jaar sokken, bureauspullen of winkelbonnen mogen uitdelen, waar de mensen heel dankbaar voor zijn.” “Toch is het niet altijd evident om de juiste mensen te bereiken”, weet Chris. “Vaak hebben mensen geen weet van de dingen waar ze recht op hebben of de mogelijkheden die hen aangeboden zouden kunnen worden. Het is dan ook een intens proces om ons aanbod kenbaar te maken bij mensen die daar mogelijks baat bij hebben. Helaas zorgt het taboe rond armoede voor een langzamere aanpak. We proberen daarom zoveel mogelijk tot bij de mensen thuis te gaan. Zo komen we vaak sneller tot de essentie van het probleem en bouwen we tegelijkertijd een vertrouwensband op met de persoon in kwestie. Uiteraard gebeurt dit enkel indien de mensen het ook echt willen en beginnen we met een laagdrempelig gesprek over hun situatie. Zo proberen we in te schatten welke hulp op maat het best zou passen bij die persoon.”

PARTICIPEREN IN DE MAATSCHAPPIJ
De basis is volgens Chris dat iedereen kan participeren in de maatschappij. “De mensen zijn zelf vaak vragende partij naar een nuttige tijdsbesteding en een gezellige babbel. We proberen onze bezoekers zo goed mogelijk te betrekken bij de werking van onze ontmoetingsplaats en het buurtrestaurant. We organiseren talloze activiteiten of zetten hen in als werkkrachten op vrijwillige basis. De mensen willen niet alles toegereikt krijgen, en voelen zich goed wanneer ze bij ons hun steentje kunnen bijdragen. Daarnaast kunnen ze ook altijd bij ons terecht voor een babbel met andere bezoekers om hun sociale contacten te onderhouden.” Toch heeft Chris het gevoel dat hun vzw nog meer in hun mars heeft. “Op lange termijn zouden we ons aanbod willen verbreden. Ondanks het feit dat het buurtrestaurant een succesvol concept is, zouden we graag een regulier aanbod voor onze bezoekers willen voorzien. Zo hopen we dat de voedselbedeling die hier elke donderdagnamiddag plaatsvindt, kan evolueren naar een ‘sociale kruidenier’: een buurtwinkel met producten aan sterk verminderde prijzen. Zo stijgt de participatie van de mensen en maken we het voor hen mogelijk om hun boodschappen en budget in eigen handen te nemen.”

Meer lezen van Rune Smets

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.