Bijzondere plaatsen

Het leven zoals het ook mogelijk is: De Kemping

Gepubliceerd: 30 maart 2021  |  Door: Suzanne Antonis  |  Onderox editie: 207

GEEL — Over enkele weken komen de Kempen nog eens in de schijnwerpers. Tijs Vanneste, zanger, kunstenaar en sociaal bewogen toffe gast nam in augustus 2020 met het productiehuis De chinezen het televisieprogramma ‘De Kemping’ op. Drie weken lang mochten families in hun bubbel vakantie komen vieren op een weide in Geel. Negen sociaal kwetsbare jongeren zorgden met begeleiding van Tijs voor alles wat de kampeerders maar nodig konden hebben. Wij gingen met enkele deelnemers napraten over hun ervaringen.

Voor wie het zich nog herinnert: augustus 2020 was de maand dat de coronabesmettingscijfers in de provincie Antwerpen de hoogte inschoten en gouverneur Cathy Berx de maatregelen flink aanschroefde. Het was dus even puzzelen hoe de families Bols en Leysen uit Geel samen een bubbel konden vormen. Het lukte met vier volwassenen (allemaal dertigers) en vier kinderen, zoveel mogelijk in de buitenlucht. Nele: “Die situatie was voor ons de belangrijkste reden om voor ‘De Kemping’ in te schrijven. Naar het buitenland gaan zat er niet meer in en zo konden we toch een beetje vakantiegevoel in eigen land creëren.” “Het was ook tof om eens in eigen streek rond te trekken en dingen opnieuw te ontdekken”, vult Pieter-Jan aan. “Enkele toeristische attracties zoals kajakken op de Nete deden we zelfs voor de eerste keer, ook al wonen we er maar enkele kilometers vandaan. Daarvoor moesten we dus op reis gaan! Elke week waren er een vijftiental gezinnen op De Kemping. Voor de jongeren die voor het programma waren geselecteerd, was het best een hele opgave om alles in goede banen te leiden.”

HET WAS ER ALLEMAAL
Tent, kook- en slaapgerief brachten de deelnemers zelf mee, voor al de rest zorgden de negen jongeren. Koen: “Per bubbel was er een douche en toilet voorzien, we hadden afwasbakken, een picknicktafel en elektriciteit. Maar het leukste was wel de aankleding van de weide. Elke bubbelruimte werd afgebakend met kleurrijke vlaggetjes en lampionnetjes. De jongeren hadden een speeltuin in elkaar getimmerd, er was een petanquebaan, een hottub en een barbecue die iedereen mocht gebruiken.” Nele: “Om beurten natuurlijk, bubbels mochten niet vermengd worden. Daarvoor was een intercomsysteem voorzien waarmee ze elke familie opriepen. Wij waren de pompoentjes. Een symbool dat ook bevestigd was aan een verdwaalpaal zodat kleine kinderen hun ouders snel konden terugvinden. Aan activiteiten was er geen gebrek. Ochtendgymnastiek, een quiz, De Kemping’s Got Talent… Reserveren voor een activiteit deden we bij Chelsey, de receptioniste van dienst. Ontbijt, een warme maaltijd en drankjes bestelden we via een app en dan werd dat tot aan je tent gebracht. Er stond wel een centrale shelter maar daar mochten we natuurlijk niet met alle families tegelijk zijn. Best jammer, het was nog leuker geweest als we het plezier met andere families hadden kunnen delen. Maar de jongeren hebben zich ongelooflijk ingezet om het ons naar de zin te maken.”

EEN BIJZONDERE ERVARING
Drie van de vier ouders zijn actief in het onderwijs, Kathleen is kinesiste en tabakologe. Ze zijn dus allemaal wel vertrouwd met wat sociaal kwetsbaar zijn kan betekenen. Nele: “We wisten al dat zulke jongeren een stevige begeleiding nodig hebben en dat je daar wat meer geduld mee moet hebben. Dat hadden we ook aan onze kinderen uitgelegd. Voor hen is het heel moeilijk om zelfstandig iets te organiseren. Ze kijken niet verder dan hun eigen opdrachtjes en die moeten goed afgebakend zijn. Samenwerken aan één project is voor hen heel onoverzichtelijk. Maar voor de kampeerders liepen ze allemaal het vuur uit de sloffen, we kwamen echt niks te kort. Liep het toch een keertje mis, dan was het wel honderd keer sorry.” Pieter-Jan: “We hebben ongelooflijk veel plezier gehad met hen, ook over hoe ze sommige zaken aanpakten. Bij de quiz bijvoorbeeld die ze zelf hadden opgesteld, waren er bij sommige vragen meerdere antwoorden mogelijk. Dan is het lachen geblazen natuurlijk en dan snapten ze het zelf ook wel dat ze niet genoeg hadden nagedacht. Ik heb geen enkele jongere zien boos worden. Uiteraard waren we niet bij alles betrokken, veel gebeurde er achter de schermen waar Tijs hen coachte.” Kathleen: “Door een week zo intens met hen samen te zijn, beseften we weer eens hoeveel geluk wij hebben om in een warm nest te mogen opgroeien. Dat is niet altijd evident. Jongeren die in moeilijke sociale omstandigheden opgroeien, hebben daar niet zelf voor gekozen. Toch proberen ze er het beste van te maken, ook al hebben ze soms van kleins af aan alles tegen.”

IN HET OOG VAN DE CAMERA’S
De Kemping wordt een televisieprogramma, er waren dus voortdurend camera’s in de buurt. Hoe de kampeerders daarmee omgingen? Koen: “Oh, maar daar hebben we bijna niets van gemerkt. De focus lag ook niet echt op de kampeerders maar op de jongeren en de begeleiding door Tijs. Wij fungeerden eerder als figuranten. Als we onverwachts gefilmd werden, werd er nadien gevraagd of de beelden mochten gebruikt worden. Per slot van rekening wisten we vooraf dat er beelden van je gezin op televisie kunnen komen. Je moet daar dan ook niet flauw over doen. Maar met de hand op het hart: er is niks in scène gezet en we hebben een toffe actie ook geen enkele keer opnieuw moeten doen. Alles ging heel spontaan en onopvallend.”

GEPROEFD VAN EEN VERRE DROOM
Jelle Lumen uit Dessel is één van de jongeren die van de Kemping een succes maakte. Enthousiast als hij is, vertelt hij honderduit over wat hij allemaal heeft beleefd en geleerd en hoe geweldig het voor hem allemaal was. Jelle: “Tijs kende me nog van de tijd dat ik in het bijzonder onderwijs bij hem in de les plastische opvoeding zat. Hij heeft me gevraagd om mee te doen. Ik moest geen twee keer nadenken, want het is al lang een droom van mij om eens een camping te beheren. Ik ken het kampeerleven van vakanties in Zuid-Frankrijk. Op De Kemping moest ik in het begin wel een beetje zoeken om contact te maken met de andere medewerkers. Ik ben nogal recht voor de raap en niet iedereen kan daar tegen. Daar is Tijs toch enkele keren moeten tussenkomen. Vooral de opdrachtjes die ik helemaal op mezelf mocht doen, vond ik fantastisch. Zo stond er een circuswoonwagen maar die zag er maar schamel uit. Ik heb er een plankenvloertje voor gemaakt en bij een boer in de buurt enkele zonnebloemen gaan halen. Dat fleurde het geheel direct op. Natuurlijk was corona vervelend maar we hebben ons best gedaan om het voor iedereen toch leuk te maken. Ik heb er zelf ook veel van geleerd, vooral om meer in mezelf te geloven. Dat er camera’s in de buurt waren, stoorde me absoluut niet. Ze mogen alles van mij uitzenden, ik ben blij met de persoon die ik ben. Meer nog, dankzij De Kemping heb ik nu ook een vaste job gevonden bij een transportbedrijf. Dat was tot nu toe nog nooit gelukt, ik hield het nooit ergens lang uit. Met de sollicitatie heeft Tijs me zelfs begeleid. Zo’n toffe gast is dat!”

OP HET LIJF GESCHREVEN
Na tien jaar lesgeven in het bijzonder onderwijs, kwam Tijs Vanneste als geen ander beslagen op het gras van De Kemping. Twee maanden lang heeft hij negen sociaal kwetsbare jongeren gecoacht om van het project een succes te maken. Vanaf de lege weide waar nog alles moest gebouwd worden tot het zorgen voor de kampeerders en de afbraak einde augustus. Tijs: “Ik was al enkele keren gevraagd voor een televisieprogramma maar had de boot altijd wat afgehouden. Maar met De Kemping mocht ik helemaal mijn goesting doen en ik was ook zelf een deel van het project. Ik moest niet de rol van presentator spelen. Samen met de redactie hebben we een concept ontwikkeld waarin ik zowel muzikant, entertainer en coach kon zijn. Ik voelde ook meteen dat ik met dit programma daadwerkelijk een steen kon verleggen om de situatie van sociaal kwetsbare jongeren onder de aandacht te brengen. Want dat is nodig. Het productiehuis De chinezen is trouwens niet aan zijn proefstuk met dergelijke projecten. Denk maar aan ‘De Weekenden’ en ‘Radio Gaga’, dat momenteel wordt uitgezonden. De Kemping was echt een match made in heaven. Ik heb die jongeren in twee maanden allemaal zien groeien. Ze zijn ook meer zelfzeker geworden en min of meer klaar voor de reguliere arbeidsmarkt. Want dat was één van de hoofddoelen: jongeren de broodnodige bagage geven om te leren samenwerken en individuele verantwoordelijkheid te nemen. Dat ik zoiets kon bewerkstellingen met een televisieprogramma dat oprecht en sociaal voelend is, was voor mij echt geruststellend. Voor mezelf heb ik door dit verhaal het succes van mijn alter ego Jef Van Echelpoel leren relativeren. Dat is zeker niet alles vervullend en maar een klein deeltje van Tijs Vanneste. Ik heb nog een massa ideeën en plannen. Maar eerst nog de uitzendingen van De Kemping op Eén en de muziek-cd die in dit project is ontstaan.

MEER INFO
'De Kemping’ start op donderdag 15 april 2021 om 20.40 uur op Eén. www.een.be

Meer lezen van Suzanne Antonis
Meer lezen over
televisieoutdoor

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.