Wereldreizigers

Superfan brengt 'Home and Away'-acteurs naar ons land

Gepubliceerd: 25 mei 2023  |  Door: Suzanne Antonis  |  Onderox editie: 231

WESTERLO/WIEKEVORST — Fervente fans van televisiesoaps weten wellicht alles over hun favoriete personages, zelfs al leven ze aan de andere kant van de wereld. Sophie Declerck (43) uit Wiekevorst is één van hen. Als superfan van de Australische soap ‘Home and Away’, bij ons te zien op VTM2, zorgde Sophie voor een geweldige stunt. Op 24 en 25 juni 2023 haalt ze haar favoriete acteurs Paddy O’Oconnor en Sophie Dillman naar Antwerpen voor een meet and greet met de fans.

In ‘Home and Away’ vertolken Paddy en Sophie de personages Dean en Ziggy, het leuke koppel dat vijf jaar geleden in het vizier kwam als een bad boy en een rebel. De reeks is intussen aan haar 35ste seizoen bezig en is in Australië mega-populair. “In Vlaanderen lopen we zo’n negen maanden achter”, zegt Sophie. “Maar ik volg de reeks ook op een Australische zender, dus ik weet al wat er op VTM2 de volgende dag gaat gebeuren.” Onderox Magazine waarschuwt: niet te veel verklappen, onder de 150.000 fans die ‘Home and Away’ in Vlaanderen telt, zitten ongetwijfeld ook lezers van ons magazine.

35 seizoenen, herinner je je nog de eerste aflevering die je zag?
Sophie Declerck: “Oh ja, dat was op kerstavond 1989, toen werd ‘Home and Away’ voor het eerst uitgezonden op VTM. Ik was toen een jaar of 10 en logeerde vaak bij mijn grootmoeder. We zaten dan samen voor de televisie, elk in onze eigen zetel en tussen ons in het kacheltje. Al van bij de eerste scènes waren we verkocht. Als we elkaar onze commentaar wilden geven, moesten we om het kacheltje heen kijken. Mijn grootmoeder is er helaas niet meer, maar elke avond dat ik naar een nieuwe aflevering kijk, voel ik dat ze over mijn schouder meekijkt. Het waren zalige jaren.”

En je bent blijven kijken, hoe zijn de verhalen in al die jaren geëvolueerd?
“Heel erg. Het eerste seizoen is gestart met verhalen over Pippa en Tom Fletcher die in Summer Bay vlakbij Sydney een caravanpark uitbaatten en pleegkinderen opvingen. Met de jaren zijn er andere families bijgekomen, uiteraard met de nodige liefdesavonturen, intriges en drama’s. Gaandeweg zijn de kinderen echter uit de reeks verdwenen en dat vind ik wel wat jammer. Vroeger liepen de verhaallijnen van de tieners op school en de oudere generaties in elkaar. Dat zorgde voor de nodige spanningen en daar is het in een soap toch om te doen.”

Kan je ‘Home and Away’ vergelijken met één van onze Vlaamse soaps?
“Ik denk dat Wittekerke het dichtst in de buurt komt. Maar ‘Home and Away’ heeft in Vlaanderen geen concurrentie van andere zenders. Het is zoals met Thuis en Familie. Je bent ofwel fan van Thuis ofwel van Familie. Allebei kan niet.”

In elke soap zijn er ‘de goeie’ en ‘de slechte’. Kan jij van de personages vanaf de eerste aflevering dat ze meespelen hun karakter definiëren?
“Soms heb ik het direct door, zoals het personage Susy dat in de Australische reeks al te zien is. Zij is een echte bitch, die mensen oplicht, met het geld van John gaat lopen en ze wordt vermoord. De actrice heeft dat schitterend gespeeld want laten we wel wezen: het is niet omdat een acteur een verschrikkelijk personage vertolkt, dat hij of zij in het echte leven ook slecht is. Sommige personages zijn zo slecht dat ze de reeks nog beter maken om naar te kijken. En natuurlijk evolueren ze gedurende de seizoenen, zoals Dean en Ziggy bijvoorbeeld.”

Kan je hun evolutie eens uitleggen? Dean en Ziggy moeten je favorieten zijn, anders haal je ze niet naar België.
“Dean was in de eerste afleveringen lid van de Riverboys, een groepje gevreesde mannen met tattoos en niet te verlegen om anderen kwaad te doen. Onder invloed van zijn vriendin Ziggy is hij een voorbeeldige gast geworden die nu een surfclub runt en les geeft. Ziggy kwam in de reeks als een rebel, die ’s nachts door het venster kroop en op de loop ging. Nu werkt ze als stoere meid in een garage. Die twee samen is echt een ‘match made in heaven’. Zowel in als buiten de reeks want ze zijn nu ook privé een koppel. Helaas verlaten ze binnenkort de serie, gelukkig met een happy end. Meer verklap ik niet!”

Vanwaar komt die passie denk je, dat je al zoveel jaren de serie volgt?
“Ik kan het niet goed uitleggen maar vanaf de eerste dag hebben de personages me gepakt. Ze hebben echt een effect op mij. Als er een scène is waarin iemand sterft, dan huil ik mee. Wordt er een kindje geboren, dan ben ik samen met hen gelukkig. En Dean is een knappe gast, daar moeten we niet flauw over doen. Ziggy is voor veel vrouwen een rolmodel. Ze is meer dan een actrice. In het dagelijkse leven is ze ambassadrice voor endometriose, een gynaecologische aandoening waar net zoals zij veel vrouwen mee kampen maar het is nog vaak taboe om erover te praten.”

Hoe heb je hen kunnen overtuigen om naar België te komen voor een ‘meet and greet’?
“In Vlaanderen kijken dagelijks zo’n 150.000 fans naar ‘Home and Away’. Omdat in Sydney en Palm Beach de opnames voor Dean en Ziggy zijn afgelopen, zijn ze door Europa gaan reizen en wonen ze momenteel in Londen. Dat is al dichterbij dan Australië. Via een website (cameo.com, nvdr.) kan je tegen betaling filmpjes aanvragen van je favoriete acteurs wereldwijd, waarin ze bijvoorbeeld een boodschap inspreken voor een verjaardag of zo. Ik heb daar een aanvraag ingediend voor een ‘meet and greet’ in Antwerpen. Wiekevorst vond ik nu niet meteen een optie om hen daar uit te nodigen. Tot mijn allergrootste verbazing, zeiden ze meteen ‘ja, we komen’ en zo hebben we 24 en 25 juni 2023 geprikt als datum.”

Wat staat er op het programma?
“Aanvankelijk hadden we drie sessies voorzien maar de inschrijvingen liepen zo vlot dat we nog een extra sessie hebben gevraagd. Dean en Ziggy zullen vertellen over hun leven en hun acteerwerk in Australië en de fans mogen ook vragen stellen. Na het gesprek is er ruim twee uur voorzien om foto’s te maken met de acteurs. Het is een druk programma en ze zullen weinig tijd hebben om ook wat van ons land te zien. Ze komen toch hoofdzakelijk voor de ‘meet and greet’ want momenteel zijn ze in Australië echte megasterren.”

Wat zegt het prijskaartje?
“Het is niet gratis maar met de ticketverkoop hopen we dat toch te kunnen compenseren. We moeten hun reis, het hotel en de maaltijden betalen en ook voor de ‘meet and greet’-sessies is een bedrag voorzien. Mocht er van de ticketverkoop geld overschieten, spenderen we dat aan een goodiebag die alle fans mee naar huis krijgen. Het is best spannend allemaal.”

Heb je al zenuwen?
“Niet om hen persoonlijk te ontmoeten, ik ben wel wat gewoon omdat ik in Vlaanderen al in heel wat series figurant ben geweest. O.a. in Familie, Gent-West, Studio Tarara,… Op de set gaat het er meestal ongedwongen aan toe en dat zal in ‘Home and Away’ niet anders zijn. Uiteraard zijn zij wereldwijd bekende acteurs, dat beseffen we goed. Als ze in levende lijve voor mij staan, zal het wel wat kriebelen. Het is vooral spannend omdat het de eerste keer is dat ik zoiets organiseer. Ik wil dat alles perfect verloopt.”

Is het al bij je opgekomen om zelf naar Australië te gaan en de locaties te bezoeken waar ‘Home and Away’ wordt opgenomen?
(Glimlacht) “Dat staat al vast, dit jaar in oktober gaan we met veertien fans naar Sydney en Palm Beach. Er zijn georganiseerde tours. De ene is met een acteur op de bus die uitleg geeft. Een andere bus toert langs de locaties waar ze de scènes opnemen. We blijven drie weken in Australië en bezoeken ook andere streken want het is te ver en te duur om over en weer te vliegen. Daarom ben ik zo blij met deze ‘meet and greet’. Nu krijgen veel fans de gelegenheid om hun idolen persoonlijk te ontmoeten.”

Als jij tijdens de meet and greet één vraag zou mogen stellen, welke zou dat zijn?
“Kom terug in de reeks, alsjeblieft! Kom terug!” 

MEER INFO
De meet and greet met acteurs Paddy O’Connor en Sophie Dillman vinden plaats op 24 en 25 juni 2023 in Antwerpen. Alle info over de locatie en de tickets kan je vinden op de Facebookpagina ‘Dean en Ziggy in België’.

Meer lezen van Suzanne Antonis
Meer lezen over
televisie

Meer Wereldreizigers

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.