Wereldreizigers

Stef & Stefany zijn klaar voor hun Vlaamse zomertournee

Gepubliceerd: 27 juni 2024  |  Door: Peter Briers  |  Onderox editie: 243

MOL/BEERSE — Terwijl ander Belgische bands de binnen- en buitenlandse festivalpodia afschuimen, kiest het Kempense duo Stef & Stefany voor een intiemere zomertournee. “In totaal kunnen we een duizendtal liedjes brengen”, zeggen Staf ‘Stef ’ Koyen (65) en de Oekraïense Olena ‘Stefany’ Maslykhina (49).

Dat Stef Nelson — Staf Koyen voor de vrienden — ooit in de muziekbranche zou belanden, stond al vroeg in de sterren geschreven. “Ik ben op m’n vijftiende begonnen met muzieklessen”, blikt hij terug. “In die periode heb ik accordeon leren spelen. Niet veel later leerde ik een drummer kennen en was mijn eerste groep een feit. Uiteindelijk zijn we geëvolueerd naar een orkest van zeven muzikanten. Omdat zo’n omvangrijke band inhuren geen goedkope onderneming is, zijn we vervolgens weer afgeslankt tot een orkest met vijf mensen, om ten langen leste over te blijven als duo.”

De band waarvan sprake heette Spirit Power. Waar kunnen we jullie nog van kennen?
Stef Nelson: “Van nogal wat optredens in alle uithoeken van het land. We switchten razendsnel tussen verschillende repertoires, afhankelijk van het publiek dat kwam opdagen. Op Floreal Blankenberge, waar altijd veel Franse en Engelse toeristen aanwezig zijn, speelden we voornamelijk Engelse en Franstalige nummers. We werden ook gevraagd in Nederland, Duitsland, Denemarken en Zwitserland. Ik herinner me ook nog een optreden op de Sint-Bernardusfeesten in Nieuwpoort, voor een groot publiek. Hoe meer volk, hoe liever we het hadden. De laatste elf jaar focus ik vooral op onze duowerking en is er minder creatieve ruimte voor Spirit Power.”

Met z’n tweetjes laten jullie je Stef & Stefany noemen, als soloartiest ben je bekend als de Stef Nelson Band. In die laatste setting valt vooral jouw omvangrijke instrumentarium op.
Stef: “De accordeon was het eerste instrument dat ik onder de knie kreeg. Daar kwamen later nog de saxofoon, trompet en keyboard bij. Waar ik dat muziekvirus vandaan heb? Van mijn vader, die tuba speelde. In zijn kamer stond ook een accordeon en als kind begon ik op dat ding te experimenteren. Zo is het allemaal begonnen. In mijn late tienerjaren nam mijn broer de leiding over het jeugdorkest De Vrije Verenigde Vrienden. Samen met hem heb ik toen een westernpartituur geschreven. Zelf nummers schrijven en muziek componeren, dat blijft voor mij een boeiende uitdaging.”

Over schrijven gesproken: tijdens corona heb je vijfentwintig nieuwe liedjes ingeblikt. Wanneer krijgt het grote publiek die te horen?
Stef: “Ik heb ze bij Sabam aangegeven, in de hoop dat één of andere bekende zanger ze zal oppikken. Het zou een manier kunnen zijn om zelf nog wat meer bekendheid te scoren. Zelf ben ik het meest tevreden over ’Eenzaam en alleen’, een ingetogen nummer over de eenzaamheid die veel mensen hebben gevoeld tijdens de lockdowns. ‘In Salou’ is een meer uptempo nummer en een knipoog naar de zomervakantie.”

Muziek is Stefs grote passie, is dat ook voor jou zo, Stefany?
Stefany Maslykhina: “Absoluut. Op jonge leeftijd droomde ik ervan om net zo goed en even bekend te worden als mijn idolen. Ik heb eerst in een kinderkoor gezongen en heb me nadien aangemeld bij een muziekschool, dan bij een muziekcollege en uiteindelijk ook bij een pedagogische universiteit, om naderhand zelf muziekles te kunnen geven. Ik heb gewerkt als zanglerares, koordirigent, muziekhistorica en coördinator van een leerprogramma dat kinderen de kans gaf om kennis te maken met improvisatie en compositie.”

Wat herinner jij nog van jouw allereerste optreden?
Stefany: “Dat is lang geleden. (lacht) Ik was amper zes jaar toen ik moest aantreden in het gezelschap van een groep dansers en matrozen. Daar bestaat nog een zwart-witfoto van, al heb ik geen idee waar ik die moet gaan zoeken. Ik herinner me nog dat ik behoorlijk wat stress had, maar dat ik wel van elke seconde heb genoten. Stiekem hoopte ik mijn pedagogische carrière in België te kunnen verderzetten, maar toen ik veertien jaar geleden van Oekraïne naar hier verhuisde, werd het al snel duidelijk dat zoiets onmogelijk zou zijn.”

Met Stef & Stefany ben je nochtans aardig op weg.
Stefany: “Dat klopt. Binnen ons duo zorg ik voor de vrolijke noot, zeg maar. Humor en een vleugje theater kunnen toevoegen aan de muziek heb ik altijd leuk gevonden. Ook dansen beschouw ik als mijn tweede natuur. Die passie kunnen overbrengen op het publiek, op zo’n manier dat in hun ogen veel waardering valt af te lezen, dáár doe ik het voor.” Stef: “We treden op de meest uiteenlopende locaties op, maar tijdens de zomermaanden leidt onze tournee ons vooral langs openluchtevenementen, rusthuizen en braderieën. Daar wacht ons een uitermate dankbaar publiek. Bijna alle liedjes die we spelen worden door de wat oudere toeschouwers meteen herkend. En heet van de naald: eind augustus zullen we ook te zien zijn op Dessel Swingt.”

Jullie repertoire is een pak breder dan wat van een gemiddelde coverband verwacht mag worden. Leg dat eens uit.
Stef: “We zijn gestart met Nederlandse en Engelstalige liedjes uit verschillende genres: van licht klassiek, oldies en disco over Eurosong, country en jazz tot Spaanse, Franse en Italiaanse muziek, telkens met de authentieke klederdracht erbij. Op dit moment telt onze portfolio vijftien verschillende shows in negen verschillende talen.” Stefany: “In totaal gaat het om een duizendtal liedjes. We kennen ze niet allemaal uit het hoofd, uiteraard. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat het publiek dat niet in de gaten krijgt.” (lacht)

Voor welk liedje mogen ze jullie als performers altijd wakker maken?
Stefany: “Doe mij maar ‘O mio babbino caro’. Letterlijk vertaald: ‘Oh, mijn lieve papa.’ Deze aria uit een opera van Giacomo Puccini zorgt altijd voor een stil moment tijdens onze show. Meestal verwachten de toeschouwers zo’n klassiek nummer niet. Zelf vind ik de snelle afwisseling tussen verschillende genres boeiend voor mezelf als artieste, maar ook aangenaam voor de toehoorders. Voor bepaalde nummers kruip ik trouwens in de huid van specifieke personages, waardoor er ook wat acteerwerk bij komt kijken. Dat is pas te gek.” Stef: “Zelf ben ik wild van de nieuwe latinoshow waarmee we tijdens de zomermaanden gaan toeren. Die bestaat uit Braziliaanse, Spaanse en Portugese muziek. Uit de eerste enthousiaste reacties leiden we af dat ook daar een publiek voor bestaat.” Stefany: “Ik vind de interactie met de toeschouwers belangrijker dan het aantal mensen dat zit of staat te luisteren. Soms zie ik iemand in de zaal een traantje wegpinken. Dat zijn voor mij memorabele momenten. Dan besef ik pas dat ik als zangeres écht iets kan betekenen.”

Jullie spelen vijftien verschillende shows, maar geen aparte set met liedjes uit Oekraïne, nochtans Stefany’s heimat. Vreemd, niet?
Stefany: “In onze Eurosongshow passeren wel enkele Oekraïense nummers. Ik draag er de gepaste kledij bij en voer tegelijk ook een traditionele volksdans uit. Het overkoepelende thema van deze show is vrede. Dat is geen toevallig keuze, dat spreekt voor zich.”

Hoe zit het met ambities? Of dromen?
Stef: “Zolang we kunnen optreden ben ik al tevreden. Ik hou van de rush, de kick. Optreden op een kleine bühne of op een festivalpodium, voor een massa volk? Voor mij zijn ze beide goed.” Stefany: “Mijn ultieme droom is dat Stef en ik honderd jaar worden en tot die tijd nog samen kunnen optreden. Of ik eraan denk om ooit als solo-artieste de baan op te gaan? Dat hoeft voor mij niet. Ik zou niet weten waarom. Het is prima zo.”

MEER INFO
www.fb.com/stefnelsonband
Tel. +32 (0)476 87 88 92

Meer lezen van Peter Briers
Meer lezen over
muziek

Meer Wereldreizigers

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.