Talent van eigen bodem

Vriendengroep richt cultuurcentrum op zonder vaste thuishonk

Gepubliceerd: 28 oktober 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 213

DESSEL — Negen Desselse vrienden springen in de bres om in hun eigen dorp meer cultuuractiviteiten te organiseren. Een vaste thuisbasis hebben ze daarvoor niet, een naam al wel: CC Toendra. “Naar een tof evenement gaan in je eigen dorp, dat is zoveel leuker!”

Vanwaar het idee voor een Dessels cultuurcentrum?
Bert Rommes: “Het was vaak een gespreksonderwerp binnen onze vriendengroep. Dat er toch te weinig gebeurde op cultureel vlak. Op een bepaald moment stonden we voor de keuze: ofwel blijven we erover zeuren ofwel nemen we zelf initiatief. Eén van ons, Jan Swerts, heeft vervolgens de stap gezet om alles op papier in orde te maken en toen konden we niet meer terug.” (lacht)

Waarom net nu?
“De tijd was er rijp voor. Wij zijn kwieke veertigers waarvan de kinderen intussen wat ouder zijn en waarbij er wat meer ruimte is vrijgekomen in de agenda. We hebben al een paar toffe voorbeelden gezien in andere gemeentes, hoe er een leuke wisselwerking kan ontstaan. Dat moet in Dessel ook lukken.”

Is er te weinig cultuur in Dessel?
“Ik moet zeggen dat er intussen wel al een paar toffe initiatieven geweest zijn. Dessel bestaat 750 jaar en daar worden bijvoorbeeld heel wat leuke activiteiten aan gekoppeld. Maar er was zeker nog ruimte voor iets nieuws.”

Is de gemiddelde Desselaar een grote cultuurfan?
(denkt na) “Dat is natuurlijk moeilijk om te zeggen, maar we merken wel dat we vaak Desselaars tegenkomen als we in andere gemeentes naar optredens en evenementen gaan. Ik denk dus wel dat er veel interesse is, maar misschien is er soms wat schroom om in Dessel zelf te gaan feesten. De eerste reacties vanuit onze gemeente zijn alvast heel positief.”

Hoe gaan die evenementen eruit zien?
“Muziek en theater wordt de hoofdbrok. Maar we sluiten niks uit. We willen interessante evenementen dicht bij huis. Want dat is toch altijd leuker. Zo verlaag je de drempel om bijvoorbeeld ook op een doordeweekse dag in je eigen dorp te genieten van wat ontspanning. Voor ons gaat het vooral om het samenbrengen van mensen. Dat zij met een voldaan gevoel weer naar huis gaan en dat onze optredens hen energie geven.”

Wat moet een voorstelling hebben om jullie interesse te wekken?
“Het moet laagdrempelig zijn en bij voorkeur met een Kempense invalshoek. Bij een muziekoptreden kleinere lokale bands een podium geven door hen te koppelen aan meer gevestigde namen, dat zou bijvoorbeeld perfect kunnen. Ook die kleinere bands moeten dan in ideale omstandigheden hun ding kunnen doen. Want het moet kwalitatief zijn. Het is niet omdat iets kleinschalig is, dat dat niet zou kunnen. We beginnen klein, met de hoop dat het iets groter en structureler kan worden. Binnenkort zitten we trouwens al samen met de cultuurdienst van Dessel, om eens van gedachten te wisselen. We willen onafhankelijk werken, maar staan zeker open voor samenwerkingen. En we zijn een complementaire groep met veel verschillende interesses. In de muziekwereld staan we behoorlijk sterk, maar we zijn vooral ook cultuurliefhebbers. We amuseren ons al heel erg goed met het bedenken en organiseren zelf. En we hebben er alle vertrouwen in dat we de juiste voorstellingen naar onze gemeente gaan kunnen brengen.”

Jullie hebben geen vaste locatie, maakt het dat niet lastiger?
“Ik denk het niet nee. Het kan zelfs een voordeel zijn. In Dessel zijn er meerdere toffe locaties. Een evenement wordt net authentieker als het op een originele locatie plaatsvindt. We proberen eerst te kijken naar wat een evenement nodig heeft en dan de juiste plaats te vinden. Een vertelling voor kinderen kan perfect ergens in een sfeervol ingericht bos, voor een muziekoptreden van een plaatselijke band kan ons jeugdhuis de ideale locatie zijn. Er zijn natuurlijk altijd zaken waar je rekening mee moet houden. Theater heeft zo vaak meer technische vereisten waardoor je sneller naar een grotere zaal moet uitwijken. We bekijken het keer per keer.”

Binnenkort starten jullie ermee.
“Klopt, we hebben in november twee openingsevenementen met een try-out van De Bonanzas en een optreden van De Kempenkrak, waar ook Desselaar Steven Van Gool deel van uitmaakt. Hij was blij dat hij die voorstelling ook eens in eigen dorp kan spelen. Het weerspiegelt perfect waar wij voor staan.”

Hoeveel evenementen hopen jullie te organiseren?
“Het streefdoel is om het eerste jaar vijf evenementen te organiseren. Dan tellen we de twee openers eigenlijk niet mee. In 2022 dus. Daar zal in het voorjaar al zeker een muziekquiz bij zijn.”

Als je hardop mag dromen, wat willen jullie dan zeker nog doen?
“We hopen komende zomer een groter evenement te organiseren waar muziek en theater samengebracht kan worden. Misschien zelfs met hier en daar wat culinaire accenten erbij. En verder willen we vooral tonen aan de mensen dat we voor kwaliteit staan. Het zou fijn zijn als ze ons leren kennen en daardoor vertrouwen op onze programmatie zodat we hen ook nieuwe dingen kunnen laten ontdekken. En op termijn hopen we uiteraard om ook de grotere producties en de bekendere namen tot in Dessel te krijgen. Maar dat is allemaal nog toekomstmuziek.”

MEER INFO
www.cctoendra.be

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
cultuur

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.