Talent van eigen bodem

Rik Eggers en Herman De Houwer: 'Het G-basketbal verdient meer aandacht'

Gepubliceerd: 23 maart 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 229

GEEL — Rik Eggers en Herman De Houwer zijn twee fanatieke voorvechters van het G-basketbal — basketbal voor mensen met een verstandelijke beperking — in ons land. Vanuit Geel pleiten ze allebei voor meer aandacht voor hun teams. Al blijven ze daarbij zelf wel liever in de schaduw. “Alle aandacht moet naar onze gasten gaan.”

We hebben afgesproken tijdens een training van de G-basketballers op zaterdagvoormiddag. Hier, in sporthal De Zegge in Geel, traint het team elke week twee keer, op donderdag en zaterdag. Vandaag zijn er een dertigtal basketters aanwezig. Als iedereen er is, telt het team 45 spelers. Verdeeld over drie velden krijgen ze instructies van meerdere coaches, onderverdeeld in drie niveau’s: high, medium en low. Alles gaat er behoorlijk technisch aan toe. “Klopt”, vertelt Rik Eggers, coach en stichter van het G-basketbal in Geel. “Het is échte basket dat wij spelen. Onze coaches hebben stuk voor een stuk een uitgebreide basketbalachtergrond en allemaal de nodige diploma’s behaald.”

HET HELE GAMMA
Alles begon hier in Geel in 1999 toen Theo Verdonck van Avalympics tijdens een concert van Arno besloot Rik aan te spreken, die een dochter heeft met downsyndroom, om een basketbalteam op te richten voor G-sporters. Hij ging vrijwel meteen akkoord. Het team vormt tot op de dag van vandaag een aparte vereniging, al zijn ze wel geïntegreerd binnen BBC Geel en worden ze nog altijd warm ondersteund door Avalympics. “Die inclusie is cruciaal”, weet Rik. “Zo kunnen we hen laten spelen binnen een geheel van het traditionele basketbal. We trainen veel op balvaardigheid, op techniek en afhankelijk van de groep ook op tactiek. Bij onze ‘high’ is dat echt behoorlijk tactisch. Als hun groep volledig is, zijn zij bij de beste G-basketters van ons land. Enkele spelers zijn daarbij ook actief in een Unified team, The Sloths, waarbij ze mee competitie spelen binnen het Antwerpse vriendenverbond KAVVV. Dat team is dus een mix tussen G-sporters en spelers uit het reguliere basket. “Op die manier kunnen we alle niveaus aanbieden.”

WERELDSPELEN IN BERLIJN
Geen wonder dus dat enkele leden van het team mee naar de Wereldspelen (in juni in Berlijn, nvdr.) zullen trekken om daar ons land te vertegenwoordigen. Daarbij zullen spelers uit het reguliere basket (de zogenaamde ‘partners’, nvdr.) gekoppeld worden aan G-sporters. De voorbereiding is intussen opgestart. Herman De Houwer, die tijdens de training vandaag als coach aanwezig is, zal de rol van assistent-coach opnemen in Berlijn. Gibbe Windey, ook coach bij G-Basket BBC Geel, zal daar hoofdcoach zijn. Herman leerde Rik kennen tijdens de Europese Spelen in Antwerpen, waar hij als fotograaf aanwezig was. “Mijn dochter heeft ook lang meegespeeld als partner.” Intussen is hij 9 jaar als coach actief bij G-Basket BBC Geel. Hij kwam aan boord toen de vorige coach, Sus Belmans, zijn strijd tegen kanker begon. Een strijd die hij later helaas zou verliezen. “We trainen met het Unified team nu één keer per maand en er volgt ook nog een trainingsweekend”, vertelt Herman. “We gaan naar daar zonder grote ambities, maar we spelen uiteraard wel om te winnen. Al weten we niet goed wat we allemaal mogen verwachten. Het is allemaal afhankelijk van het niveau waarin je ingedeeld wordt daar. We mengen Vlaamse met Waalse spelers, waardoor er ook een taalbarrière is. Maar het is fantastisch om onze spelers in het Frans te zien communiceren. Dat lukt allemaal hoor. En met gebaren en veel wijzen geraak je er altijd uit. Wat er ook gebeurt, het is nu al een geslaagd project. Walen en Vlamingen zonder ambras laten samenwerken, daar kan de politiek nog iets van leren”, lacht Herman. “Voor ons Unified team zijn de juiste partners énorm belangrijk. Onze gasten moeten daarop kunnen terugvallen, op en naast het veld. Ze moeten een dienende rol spelen. Bij ons gaat het vaak te veel de andere kant uit. Dan willen die partners zelf niet eens scoren als ze alleen onder de ring staan met de bal. Ze hebben het liefst dat onze G-basketters alle punten maken.”

ELKAAR DOOR EN DOOR KENNEN
Rik ging in het verleden zelf als coach mee naar de Wereldspelen in Abu Dhabi. Daar haalde hij goud met het team. “Maar ook toen was het traject het allerbelangrijkste. Je kan het hier zelf zien, we hebben anderhalf uur plezier, maar leren ook veel bij. Het is niet altijd simpel, dat zeker niet, want je moet je spelers door en door kennen en weten hoe je ze moet aanpakken in bepaalde situaties. Ook de communicatie met de ouders is heel belangrijk. Het is iets waar we veel tijd en energie insteken”, vertelt Rik. “Maar al die lachende gezichten, daar gaat het om. Ik heb een enorm druk leven, maar dit hier vult mijn batterij telkens weer. Ik krijg hier enorm veel positieve energie van. Die mannen zagen niet, ze zijn blij dat ze hier hun maten zien en komen telkens met het volste respect beleefd een hand geven.” Maar wie zijn die G-sporters zoal? “Voornamelijk mensen met een verstandelijke beperking. Dat is heel verschillend: borderline, asperger, syndroom van down,… Autisme vormt een grote groep. Het gaat dus niet om fysieke beperkingen. Geen rolstoelbasketbal dus. Onze leden komen van behoorlijk ver naar hier in Geel om te trainen. Van Zolder, Sint-Niklaas, Diest, Tielt-Winge, Boutersem,… Maar ze doen dat met enorm veel motivatie. We houden onze lidgelden ook bewust laag en onze coaches doen dit onbezoldigd. Voor veel van onze gasten is het een lange zoektocht geweest om de juiste sport te vinden. Of ze voelden zich binnen het reguliere basket niet thuis.”

ZWARTE SNEEUW
“De eerste vijf jaar hebben we hier in Geel echt zwarte sneeuw gezien. We trokken toen om matchen te spelen naar Duitsland, naar Nederland, naar Ierland zelfs. Omdat er nergens anders ploegen waren. Alles is dan organisch gegroeid. We hebben bijvoorbeeld beslist om andere clubs mee te gaan helpen om zelf ploegen op te richten. Die tactiek werkt. Intussen zijn er een 20 à 25 G-ploegen in België.” Al lijkt Vlaanderen iets verder te staan dan Wallonië. “Daar zijn ploegen vaak gelinkt aan opvoedingsinstituten, terwijl wij net de aansluiting zoeken met reguliere ploegen. Naar mijn mening werkt dat beter.” Intussen is Rik ook verantwoordelijke geworden van de G-Basket-cel van Basketbal Vlaanderen. “Tien jaar geleden wist niemand wat G-basket was, nu weten de meesten tenminste al dat het bestaat.” De sport en het aantal teams mag dan wel in stijgende lijn zitten, Rik en Herman moeten blijven pushen om aandacht te krijgen. “Ik geef een voorbeeld: in Zwitserland zijn de Nationale Spelen van Special Olympics één van de hoofdpunten op het nieuws, bij ons hoor je er nauwelijks iets van terwijl daar toch een 3.000 atleten aan deelnemen. Daar is dus wel nog groeimarge. Hier en daar wordt er binnen het reguliere coaches-corps helaas ook nog altijd neergekeken op G-sport. Onterecht, ze moeten hier allemaal maar eens een paar trainingen komen geven.” “Er zijn af en toe BV’s die komen deelnemen en dat werkt wel om extra aandacht te krijgen, maar die BV moet dan wel even zijn ‘B’ laten vallen. Het belangrijkste is altijd de G-sporter. Acteur Ben Rottiers bijvoorbeeld is een fantastisch peter voor de ploeg van Cobras (club uit Schoten, nvdr.), net omdat hij zich helemaal wegcijfert en opkomt voor die gasten. Herman Verbruggen heb ik ooit op een tornooi van Gembo (Antwerpse club, nvdr.) met iedereen apart op de foto zien gaan. Echt met iedereen maakte hij een babbeltje. Dat zijn fantastische ambassadeurs om onze boodschap mee uit te dragen. Verder organiseren we ook inclusiedagen bij bedrijven als Janssen Pharmaceutica en Nike om mensen in contact te laten komen met G-sport. Hoe meer inclusie, hoe beter.”

COMPETITIE SPELEN
Intussen meten de Geelse G-basketters zich ook met andere teams. “Elk jaar spelen we een zevental tornooien. Elke club organiseert om beurt. De hele dag worden er dan matchen gespeeld. Met onze ‘mediums’ spelen we daarnaast een eigen competitie, zes matchen uit en zes matchen thuis. Dat is dan telkens wel verspreid over het hele land met stevige verplaatsingen, maar dat hebben we er zeker voor over.” Binnenkort is het trouwens aan G-Basket BBC Geel om zo’n tornooi te organiseren, op 16 april. “Weet je wat het grote verschil is?”, vertelt Herman afsluitend. “Bij ons zijn de ouders blij dat hun kinderen mógen spelen, bij de traditionele basket zijn ze slecht gezind als hun kind te weinig speelt. Hier zijn geen vedetteallures, geen ouders die hun kinderen al in de NBA en de WNBA zien, dat scheelt ook. (lacht) En de dankbaarheid is immens. Van onze spelers, maar zeker ook van hun ouders.” “En het is voor onze coaches héél belangrijk om te beseffen dat als wij de G-spelers de rug toe keren, het sportverhaal voor hen eindigt”, voegt Rik nog toe. “En dat willen we uiteraard niet!” 

MEER INFO
Op zondag 16 april 2023 organiseert G-Basket BBC Geel hun jaarlijkse tornooi in Zaal Axion in Geel, van 9.30 uur tot 16.30 uur. Na dit tornooi (rond 17 uur) speelt het Unified Team Belgium tegen Unified Team Italy, die speciaal vanuit Treviso naar ons land komen. De toegang is gratis.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
sportmaatschappij

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.