Talent van eigen bodem

Pieter Geerts: "Tafeltennis is echt een sport voor iedereen"

Gepubliceerd: 24 november 2020  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 203

TURNHOUT/MERKSPLAS – Een fulltime tafeltennnistrainer, het bestaat! Ik heb met Pieter Geerts (33) afgesproken bij TTK Turnhout, de tafeltennisclub waar hij lesgeeft aan een brede waaier van spelers en speelsters. Jong, oud, man, vrouw, beginnend of toptalent, iedereen is welkom. En dat merk je ook aan de drukte. De clubs in onze regio horen bij de grootste van het land en de behaalde resultaten ogen fantastisch. Maar er is nood aan ruimte. De huidige oefenruimte van de vereniging zit aan haar limiet en uitbreiding is noodzakelijk. Maar in tijden van corona is het niet evident om zware investeringen aan te gaan. Al is de hoop om snel te kunnen schakelen springlevend.

Pieter Geerts is in Vlaanderen de enige fulltime trainer in het tafeltennis. Tijdens de zomer is hij daarnaast ook tennistrainer maar het merendeel van de trainingen werkt hij af achter een pingpongtafel. “Ik ben leraar van opleiding en heb vele jaren les gegeven”, stelt Pieter zichzelf voor. “Ik deed dat echt graag. Daarnaast ben ik al van kindsbeen af geïnteresseerd in tennis en tafeltennis. Het feit dat ik deze twee nu kan combineren maakt me erg gelukkig. En hoewel ik zelf nog heel erg graag speel, haal ik toch meer voldoening uit jonge talentjes te laten groeien in de sport. Ik merk ook dat het soms snel kan gaan als ze goed begeleid worden. Dat is vaak belangrijker dan intrinsiek talent.” Zelf startte Pieter zijn sportcarrière in het badminton maar op zijn elfde begon hij toch te tafeltennissen. “Ik ben van Merksplas afkomstig en startte daar in de club. Ik had wel talent en heb ongeveer vijftien jaar in nationale reeksen gespeeld, zowel bij Merksplas, Gierle als bij Ekeren. Door het geven van training heb ik mijn eigen ambitie wel teruggeschroefd, al spelen we met onze ploeg van Merksplas opnieuw in 2de Nationale.”

TOP TEAM KEMPEN
Bij velen heeft tafeltennis nog het imago van leuk tijdverdrijf, bijvoorbeeld op een camping, maar op hoger niveau vergt het veel van de atleet, zowel fysiek als mentaal. “Ik kan na een wedstrijd soms mentaal echt moe zijn”, gaat Pieter verder. “Tafeltennis is niet alleen een heel technische sport, maar bovendien is de snelheid erg belangrijk. Je moet supergeconcentreerd blijven. Er is dus geen mogelijkheid om je eens even weg te steken. Uiteraard is het allemaal afhankelijk van het niveau waarop je speelt. Op die camping is het echt wel de bedoeling dat het ontspannend blijft.” (lacht)

“Het grote voordeel van tafeltennis is dat het zeer toegankelijk is en echt door iedereen kan gespeeld worden. Mijn zoon van vijf speelt het, maar we hebben ook leden van zeventig jaar”, aldus Pieter. “Leeftijd vormt geen enkel obstakel. Man of vrouw maakt ook niets uit. Zelfs het niveau speelt geen enkele rol. Voor velen is het louter ontspanning. Eventjes het hoofd leegmaken en fysiek bezig zijn. Maar we hebben ook een Top Team Kempen, dit is wél topsport. Dat zijn jongens en meisjes tussen tien en achttien jaar die een tiental uur per week trainen. Dat is dus best intensief. Zes uur trainen we in groep, want vergeet niet, tafeltennis is een ploegsport. Je speelt het uiteraard alleen, maar je maakt altijd deel uit van een team van vier personen. Je wint samen en je verliest samen. Daarnaast hebben zij twee uur privéles, dus individueel. En dan is er nog één uur conditietraining en één uur mentale training. Zoals gezegd, dat laatste is erg belangrijk bij pingpong.”

NIEUWE JEAN-MICHEL SAIVE
Tafeltennis is momenteel erg hot in de regio. De clubs zien hun leden jaar na jaar groeien en dat biedt ook meer mogelijkheden. “We kunnen uiteraard niet de concurrentie aan met bijvoorbeeld voetbal maar we hebben in de regio met Merksplas, Turnhout, Gierle en Geel toch vier clubs met meer dan honderd leden. Het leeft dus wel in de regio. En dat merk je ook aan de resultaten. We zijn belangrijk binnen Vlaanderen. Ik weet niet of er een nieuwe Jean-Michel Saive tussen loopt, maar we hebben alleszins veel goeie jeugdspelers. Bovendien is de basis breder aan het worden en dat is de beste garantie voor de toekomst.”

Nochtans blijft de tafeltennissport gedomineerd door Aziaten en in het bijzonder Chinezen. “Ik denk dat zes van de beste tien spelers ter wereld Chinezen zijn”, aldus Pieter. “Duitsland, Zweden en Frankrijk doen hun best om aan te klampen maar dat is niet meteen voor de podiumplaatsen. In China vind je dan ook echt op elke hoek van de straat een pingpongtafel. De marketing daarrond is indrukwekkend. Bovendien is het daar op school sport nummer één. Daar is bij ons dus nog een hele weg af te leggen voor de federatie. Al werken die mensen hier, met beperkte middelen, erg hard. Zelf probeer ik via clinics voor bedrijven en scholen de sport nog meer erkenning te geven.”

MEER INFO
www.ttkempen.be

Meer lezen van Peter Meulemans
Meer lezen over
sport

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.