Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
GROBBENDONK — Covid-19 of niet, de wedstrijdcampagne van Jana Jacops (20) uit Grobbendonk, de enige Kempense afgevaardig- de in de finale van ‘Queen of the Models’, draait op volle toeren. Eind oktober beoordeelt de jury naast haar competenties als model ook de maatschappelijke inbreng van Jana in coronatijden. “Om de quarantaine van rusthuisbewoners draaglijker te maken, bezorg ik hen plantjes die we voor deze gelegenheid tot ‘Kamergeluk’ hebben gedoopt.”
Jana Jacops heeft er — ondanks haar jonge leeftijd — al een heuse carrière opzitten als danseres en fitnesscoach. “Ik heb jarenlang verschillende stijlen gedanst, maar het meest van al nog de disco freestyle, een intensieve discipline”, vertelt ze. “Als veelvoudig Belgisch kampioene heb ik ook deelgenomen aan de wereldkampioenschappen in Zweden, Duitsland en Denemarken. In totaal heb ik net iets meer dan zestig trofeeën verzameld. Ik heb niet te klagen.”
Zo’n palmares voor iemand van jouw leeftijd: dat lukt doorgaans alleen kindsterren.
Jana Jacops: “Ik was negen toen ik met dansen ben begonnen. Een jaar later heb ik bij een ongeval derdegraads brandwonden opgelopen, met een lange revalidatie tot gevolg. Ondanks de helse pijn stond ik twee maanden na dat voorval terug op de planken. Vanaf dan is het verrassend snel gegaan, tot ik na mijn middelbare opleiding aan de slag ben gegaan als fitnesscoach. Door die job bleef er helaas geen tijd meer over om met dansen bezig te zijn.”
Intussen zijn we twee jaar verder en lijkt het podium opnieuw te lonken.
“Klopt, al is dat puur toeval. Het was een vriend die mij in contact bracht met ‘Queen of the Models’. Ik twijfelde nog, maar onder aanmoediging van mijn familie heb ik me uiteindelijk toch ingeschreven.”
De naam van de wedstrijd doet vermoeden dat het om de zoveelste missverkiezing gaat.
“Dat is het zeker niet. Bij een verkiezing hangt alles af van wat je op de gala-avond presteert. Erop of eronder, als het ware. ‘Queen of the Models’ geeft mij als kandidaat de kans om gedurende een half jaar punten te verzamelen, op basis van mijn eigen inspiratie, inzet en motivatie. Het is een langgerekt avontuur dat gepaard gaat met een professionele opleiding, iets wat een klassieke missverkiezing niet te bieden heeft.”
Toch is de nieuwe kandidatenlijst een bloemlezing van knappe snoeten. Toeval?
“Het uiterlijk speelt natuurlijk een belangrijke rol, dat kan moeilijk anders als je op zoek gaat naar de koningin onder de Vlaamse modellen. Hoe je er uitziet speelt vooral mee tijdens de fotoshoots, die mij als finaliste de kans geven om ervaring op te doen.”
Plankenkoorts hoef jij als gewezen danseres alvast niet te hebben. Hoe geruststellend is dat?
“Behoorlijk. En toch, als danseres heb ik vaak op een podium gestaan, maar aantreden als kandidaat-model is een ander paar mouwen. Dan tellen vooral de looks, de manier waarop je loopt en de poses die je aanneemt. Die wereld is nieuw voor mij en daar komen toch weer wat zenuwen bij kijken.”
Welk onderdeel vraagt in jouw geval de meeste aandacht?
“De fotoshoots. Elke sessie staat in het teken van een ander thema: bruidsjurken, lingerie, bikini en rokken, bijvoorbeeld. Met lingerie- en bikinishoots ben ik al langer vertrouwd, maar de andere thema’s zijn nieuw. Dat maakt het spannend.”
PESTKOPPEN
Het was Naomi Campbell die ooit zei dat je voor modellenwerk in de wieg gelegd moet zijn. Je bent het of je bent het niet, volgens haar. Wat denk jij?
“Moeilijk te zeggen. Als 20-jarige ben ik niet langer verlegen, maar dat was vroeger wel anders. Als kind had ik flaporen, waardoor ik lange tijd het mikpunt ben geweest van pestkoppen. Dat waren moeilijke jaren. Het is de warmte van het gezin waarin ik ben opgegroeid, die me gered heeft. Door mijn familie ben ik anders naar mezelf gaan kijken en heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Mijn deelname aan de wedstrijd is een opgestoken middelvinger naar al diegenen die me ooit gepest hebben, al was ik als kind wel de laatste die had gedacht dat het ooit zover zou komen.”
Daarmee ben je wellicht één van de weinige meisjes die nooit gedroomd heeft van een schoonheidswedstrijd.
“Misschien wel. Mensen in mijn omgeving maakten er mij vroeger wel attent op dat ik mijn kans moest wagen, maar ik was er gewoon niet mee bezig. Het dansen hield me weg van andere zaken.”
Je werd meteen geselecteerd. Moet je jezelf dan niet even in de arm knijpen?
“Toen ik mijn naam hoorde, was ik inderdaad verrast. En dan te weten dat ik lang getwijfeld heb. Als het over dansen gaat, heb ik zelfvertrouwen zat. Gaat het over mijn uiterlijk, dan is dat niet het geval.”
De maximale score bedraagt vierhonderd punten, waarvan er zeventig verdiend kunnen worden tijdens de slotshow. Hoe liggen de kaarten nu, bijna halfweg de race?
“Als kandidate krijg je nooit een tussenstand te zien, helaas. Het is pas tijdens de gala-avond dat de scores worden bekendgemaakt.”
WODKA
Er vallen ook punten te rapen in de categorie ‘goede doelen’. Wat betekent dat?
“Het komt erop neer dat we ons beste maatschappelijke beentje moeten voorzetten. Door te klussen in een rusthuis, bijvoorbeeld, of door het lanceren van eigen initiatieven. Verder is er ook nog de Queen-factor, waarbij het erop aankomt iedereen te overtuigen van mijn capaciteiten als potentiële queen.”
In welke mate dwarsboomt de coronacrisis jouw voorbereiding?
“Leuk is het niet, maar tegelijk heeft de lockdown wel opportuniteiten gecreëerd om een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Dat doe ik in de vorm van plantjes die ik heb bezorgd aan de bewoners van het Grobbendonkse woonzorgcentrum De Wijngaard, bij wijze van steun in deze vreemde tijden.”
Plantjes?
“Niet zomaar plantjes, maar plantjes met de naam ‘Kamergeluk’. Ik denk dat de bewoners daar nu wel aan toe zijn. Later volgen ook nog een eigen handgel en wodka. Die worden verkocht als sponsorattributen. Beide producten dragen mijn initialen, J.J. Ik heb de drank zelf mogen bepalen. Waarom wodka? Gewoon omdat ik dat lekker vind.” (lacht)
Terug naar de plantjes: is die maatschappelijke geste een gevolg van de crisis of zegt die actie meer iets over wie jij bent en waar jij voor staat?
“Het zegt veel over mezelf. Zorgen voor anderen en bekommerd zijn over het welzijn van naasten, dat is mijn mama ten voeten uit. Ze heeft het op haar beurt doorgegeven aan mij. Na de crisis ga ik ook vrijwillig aan de slag in een dierenasiel, als verzorgster. Ik ben gek op dieren.”
TANKSTATION
Jouw campagne loopt nog tot eind oktober. Hoe groot is de concurrentie?
“Groot. Van alle kandidaten die zich hebben gemeld, zijn er na de selecties maar tweeëntwintig overgebleven. Toevallig ben ik de enige laureaat uit de Kempen en bij uitbreiding ook uit de provincie Antwerpen. Alle anderen zijn afkomstig uit Oost- en West-Vlaanderen en Limburg.”
Waarmee onderscheid jij jezelf van de andere kandidates?
“Sommigen zijn erg verlegen, heb ik gemerkt. Dat zou in mijn voordeel kunnen spelen, vooral tijdens de geplande interviews en de slotshow. Op dat vlak heb ik een voorsprong, denk ik.”
Momenteel ben je aan de slag in een tankstation. Dat zou eind oktober wel eens kunnen veranderen.
“Als het al zover zou komen, wil ik mijn huidige job graag combineren met een carrière als model. Ik hou ontzettend van wat ik nu doe, vandaar. Maar als ze me ooit een internationale modellencarrière zouden aanbieden, dan zou ik geen seconde twijfelen.”
MEER INFO: De finale van Queen of the Models vindt op 24 oktober plaats in Den Egger in Scherpenheuvel. www.queenofthemodels.be
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.