Opvallende bezigheden

Maarten Puls: de griffier als olie in een machine van politiek en administratie

Gepubliceerd: 28 september 2021  |  Door: Jef Aerts  |  Onderox editie: 212

HERENTALS – Eind juni legde Maarten Puls (44) de eed af als provinciegriffier. Hij vormt het scharnierpunt tussen het provinciale beleid en de behoorlijk uitgebreide administratie. Op 1 september ging hij officieel aan de slag als opvolger van Danny Toelen, die deze taak ruim twintig jaar vervulde.

Meteen na het afstuderen als master in de Biowetenschappen ben jij beginnen werken binnen je vakgebied, op de Hooibeekhoeve in Geel?
Maarten Puls: “Wel niet meteen op de Hooibeekhoeve. Mijn eerste jaar heb ik gewerkt voor een veevoederfabrikant. Ik moest de baan op. Daarna ben ik beginnen werken op de provinciale dienst voor land- en tuinbouw in Sint-Katelijne-Waver. Toen die opgesplitst werd, kon ik in 2001 starten als projectmedewerker Agrarisch natuurbeheer in de Hooibeekhoeve. Daar liep een tweejarig project van de Koning Boudewijnstichting. In die tijd lagen de verhoudingen tussen natuur en landbouw niet altijd effen geplaveid. De landbouwers waren behoorlijk achterdochtig, dus dat was best een pittige uitdaging. We zetten een project op poten in de omgeving van het Prinsenpark en de Hooibeekhoeve.”

En dat was het begin van een steeds uitgebreider takenpakket?
“Eigenlijk is het me allemaal een beetje aangewaaid. Het kwam er allemaal aan en ik koos er steevast voor om de uitdaging aan te gaan. Zo werd ik in 2003 plattelandscoördinator op de Dienst Landbouw en Plattelandsbeleid. Daar werd ik in 2006 diensthoofd. En van het een kwam altijd het ander. De voorbije 11 jaar leidde ik de Departement Economie, Streekbeleid en Europa.”

Dat maakt dat je binnen het managementteam een bijzonder breed zicht hebt op diverse tak(k)en binnen de organisatie die een provinciebestuur is?
“Zeker! Dat is ook waarom ik, na toch wel een uitvoerige introspectie, de uitdaging aanging om deel te nemen aan het examen van griffier. Ik denk dat iedereen een beetje schrok toen Danny Toelen meldde dat hij het voor bekeken ging houden. Deze zomer heb ik nog even met hem samengewerkt, in een overgangsperiode. Zo kon ik nog even genieten van zijn uitgebreide kennis en kunde. En blijven kijken naar zijn talenten. Gaven die ik al veel langer bij hem opgemerkt had, hoor.”

Wat veel mensen ongetwijfeld moeilijk kunnen inschatten: wat is en wat doet een provinciegriffier nu eigenlijk?
“Voor mezelf zou ik zeggen dat er vier grote opdrachten zijn, los van een meer gedetailleerde invulling. In de eerste plaats moet een griffier de verbindingsfiguur zijn tussen de politici die het beleid bepalen en de uitgebreide administratie die hen in hun functie naar best vermogen moet ondersteunen. Verder ben je als griffier hoofd van het personeel. Zowel op de  als op de diverse, belangrijke ankerpunten verspreid over de provincie. Ten derde moet je heel deze organisatie goed managen. Je moet perfect weten uit te vlooien waar en bij wie je voor eender welke informatie terecht kan. En ten vierde ben je voorzitter van het managementteam en dien je hokjesoverschrijdend te kunnen en durven denken. Pas dan kan je een motivator zijn.”

Heb je voor jezelf al specifieke toekomstdoelen uitgezet?
“Ja! Ik zou dolgraag willen dat de mensen ons niet langer zien als de toezichthoudende overheid. Daar wordt al hard aan gewerkt hoor! Maar ik wil deze invalshoek meer kenbaar maken bij de lokale besturen. Dat we niet louter een tussenstation zijn, maar dat lokale besturen kunnen aankloppen en gebruik maken van de mogelijkheden en middelen die de provincie kan aanreiken. Die lokale besturen krijgen steeds meer opdrachten in hun korfje en wij kunnen hen daar bij helpen. En zullen dat graag doen. Wat ik ook wil uitdragen is dat de provincie best innoverend is. Bepaalde projecten zijn wereldprimeurs en dat wil ik meer in de verf zetten.”

Je hebt het nu al ongelooflijk druk en het zal er niet op beteren. Maar heeft een griffier nog enige tijd voor een hobby of twee?
“Vroeger voetbalde ik wel graag maar enerzijds mijn ‘talent’ en anderzijds mijn leeftijd hebben dat al op een zijspoor gerangeerd. Ik tennis graag en zo heb ik ook padel ontdekt en dat is best leuk. Maar ik ga ook graag lopen, dat is hier in de Herentalse natuur echt geen opgave. Maar weet je… Ik heb ooit met vrienden op café eens een bucketlist opgesteld wat we in onze toekomst nog wilden. Ik schreef daar op dat ik ooit provinciegriffier wilde worden. Dat bierkaartje heb ik nog altijd!”

Meer lezen van Jef Aerts

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.