Talent van eigen bodem

Jago Geerts: de nieuwe vaandeldrager van de Belgische motorcross

Gepubliceerd: 25 november 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 214

BALEN — Jago Geerts kroonde zich voor het tweede jaar op rij tot vice-wereldkampioen in de MX2 motorcross. Ondanks een jaar met blessures en pech kan hij dus toch tevreden terugblikken op zijn seizoen. En door zijn sterke seizoenseinde trekt hij met vertrouwen de winterbreak in. Met als ultieme doel: de wereldtitel.

Het is van 2007 geleden dat er nog eens een Belg een wereldtitel motorcross in de MX1 (nu MXGP) of MX2 binnenhaalde. Terwijl de veertig jaar daarvoor met de regelmatig van de klok de Brabançonne moest bovengehaald worden. De hoop op een nieuwe wereldtitel rust momenteel op de schouders van Jago Geerts (21). De jonge Balenaar mikt het komende jaar resoluut op het hoogste schavotje in de MX2.

Vice-wereldkampioen. Ben je daar blij mee? Of is het een gemiste kans om wereldkampioen te worden?
Jago Geerts: “Voor het seizoen was het wel mijn ambitie om mee te strijden voor de wereldtitel. Maar een verrekte mediale band (knie, nvdr.) en een operatie aan mijn arm zorgden ervoor dat ik de strijd nooit ten volle ben kunnen aangaan. Gezien de omstandigheden kan ik tevreden zijn met die tweede plaats.”

Je eindigde het seizoen wel sterk, o.a. door de twee laatste GP’s te winnen. Vind je het jammer dat het seizoen afgelopen is?
(glimlacht) “Voor mij mocht het nog wat langer duren ja. Maar die goede vorm zorgt er natuurlijk wel voor dat ik met vertrouwen de winter in ga.”

Begin maart start het seizoen terug. Hoe ziet zo’n winterbreak eruit?
“Ik heb nu vier weken rust. Nu ja, ik ga wel fysieke trainingen doen, maar dan eerder voor het plezier. Wat lopen en fietsen, een beetje fitness. Maar van de motor blijf ik vier weken af. Dat zorgt er ook voor dat je extra veel honger hebt om er terug aan te beginnen.”

Waar train je dan, eens je voorbereiding terug begonnen is?
“Meestal in het buitenland omdat hier minder circuits zijn, die vaak ook nog eens gesloten zijn tijdens de winterperiode. In Italië en Frankrijk zijn veel meer omlopen om op te trainen. Daar ga ik regelmatig naartoe.”

Corona heeft ook bij jullie een grote invloed gehad op het seizoen.
“Klopt. Er zijn meer GP’s in Europa ingepland geweest, soms meerdere GP’s op één locatie. En al die wedstrijden moesten op een veel kortere tijd afgewerkt worden. Het seizoen werd dus een stuk intensiever. Niet eenvoudig als je met blessures kampt, zoals bij mij het geval was. Dan heb je liever meer rust tussenin.”

ONVOORSPELBAARHEID

Hoe ben je ooit begonnen met motorcross?
“Mijn vader was vroeger zelf rijder. Hij is ook nog mechanieker geweest, onder meer van Marnicq Bervoets, tijdens zijn topjaren. Dat was nog voor ik geboren ben. Maar later nam hij me wel eens mee naar wedstrijden. Volgens mijn moeder vond ik het daar eerst niet leuk en wou ik altijd snel naar huis. Pas toen ik zelf mocht crossen, veranderde dat.”

Had je de smaak meteen te pakken?
“Ik heb het altijd wel leuk gevonden ja. Ik geloof dat ik op mijn vijf jaar al wedstrijden reed. Maar als je zo jong bent, dan sta je er uiteraard niet bij stil of je daar talent voor hebt. Ik heb in het begin eigenlijk vrij weinig wedstrijden gereden. Pas vanaf mijn elfde ben ik het Nederlands Kampioenschap gaan rijden, daar lag het niveau een stuk hoger. Daar ben ik dan een tijdje blijven rijden. Vanaf 2014 reed ik dan het Europees Kampioenschap en zo is het altijd verdergegaan.”

Vind je het nu nog leuk, nu het allemaal een stuk serieuzer is?
“Ik vind het nog altijd leuk, absoluut. Het voelt alleszins niet aan als een job voor mij. Trainen vind ik heel plezant en ook van wedstrijden kan ik best genieten. Al is er dan wat extra stress natuurlijk. Maar ik presteer meestal op mijn best tijdens de wedstrijden, dus dat geeft wel nog een extra boost van vertrouwen.”

Wat zijn de leukste elementen aan de sport, voor jou?
(denkt na) “Het wordt nooit saai. Het parcours ligt altijd anders, er is veel variatie. Die onvoorspelbaarheid spreekt mij wel aan. Bij andere sporten heb ik heel snel het gevoel dat het plezier na een korte tijd al afneemt.”

Is motorcross een onderschatte sport?
“Het is alleszins een zware sport. Fysiek en mentaal. Ik denk wel dat het een sport is die niet voor iedereen is weggelegd, dat veel mensen niet weten hoe zwaar het is. Iedereen zou het eens moeten proberen. Er zijn wel mensen hoor, die zeggen dat het makkelijk is als ze ons op televisie zien. Tot ze het zelf een keer proberen…”

Een sport die te weinig media-aandacht krijgt?
“Er mag wel terug iets meer aandacht voor komen ja. De laatste jaren gaat het aantal circuits en de mogelijkheden in ons land daardoor toch wel zichtbaar achteruit. We zijn veel minder een crossnatie dan pakweg 15 jaar geleden. Dat is jammer. Maar daar heb je natuurlijk ook enkele toppers voor nodig. Dat hangt allemaal samen met elkaar. Nu moet de nieuwe generatie er dus aan komen. Er zijn wel talenten in ons land, maar misschien niet genoeg.”

RIJLIJNEN KIEZEN

Je wordt meer en meer bekeken als de nieuwe vaandeldrager van de Belgische motorcross. Hoe ga je daar mee om?
“Ik voel er alleszins geen extra druk door. Ik bekijk het als een eer om een nieuwe topper genoemd te worden. Maar zoals ik al zei, het zou fijn zijn als er nog goede rijders uit ons land bijkomen. Ik denk aan Sacha en Lucas Coenen bijvoorbeeld en aan Liam Everts (de zoon van tienvoudig wereldkampioen Stefan Everts, nvdr.). Liam komt volgend jaar over naar de MX2. Ik hoop dat zij het allemaal goed gaan doen, zodat we samen een nieuwe sterke generatie kunnen vormen.”

De laatste Belgische wereldkampioen was Steve Ramon. Hij is jouw persoonlijke trainer geworden. Marnicq Bervoets was de voorbije jaren jouw teammanager. Wat leren zo’n ex-rijders jou?
“Heel veel. Ze delen in de eerste plaats hun ervaring met mij. Over hoe je moet omgaan met bepaalde wedstrijdsituaties, maar ook hoe je inzicht krijgt op een bepaald circuit. Welke lijnen je best volgt. Steve reed bijvoorbeeld altijd op techniek. Hij koos vaak zijn eigen lijnen. Met hem werken is heel leerrijk voor mij.”

Wie waren zelf je jeugdhelden in de sport?
“Ken Roczen is wel iemand naar wie ik altijd heb opgekeken, een Duitse motorcrosser. Hij rijdt nog altijd, in Amerika. Hij werd al op heel jonge leeftijd wereldkampioen in de MX2 (op zijn 17de, nvdr.). Hij heeft een leuke persoonlijkheid en een rijstijl die mij wel aansprak.”

Op welke vlakken kan jij nog groeien als rijder?
“Ik denk dat ik op alle vlakken nog kan bijleren. Mijn start kan bijvoorbeeld nog beter. En die is wel belangrijker geworden de laatste jaren. Net omdat het niveau heel hoog ligt en de rijders dicht bij elkaar aanleunen. Het komt er vaak op aan om zo weinig mogelijk fouten te maken. Daardoor is het mentale ook erg belangrijk… En ik moet natuurlijk ook nog meer ervaring krijgen, maar dat komt wel met de jaren.”

Wanneer hoop je de overstap te maken naar de MXGP?
“Dat ligt nog niet vast. Tot je 23 jaar mag je in de MX2 blijven, daarna moet je overgaan. Veel zal afhangen van het komende seizoen.”

Is die overgang groot?
“Toch wel ja. De top is daar heel breed. Maar ik denk dat een 450 cc mij moet liggen, dus ik heb er wel vertrouwen in.”

Waarom moet die jou wel liggen?
“Omdat ik van nature een vrij rustige rijder ben. Met een 250 cc, waar ik nu mee rijd, moet je heel agressief rijden. Dat is als het ware tegen mijn natuurlijke rijstijl in. Terwijl je in de MXGP met een 450 cc net rustiger moet proberen te rijden omdat die zoveel krachtiger is. Ik heb er ook al mee gereden en dat ging mij eigenlijk vrij goed af.”

Waar liggen jouw ambities in die hoogste klasse, op termijn?
“Dat is nog veel te ver weg om over te spreken. Daar ben ik nog niet mee bezig. Uiteraard droomt elke rijder van een wereldtitel, dat is bij mij niet anders, maar laat ons de komende jaren eerst maar rustig naar mijn resultaten kijken. We zien wel wat er volgt.”

Jij lijkt mij inderdaad een rustige jongen. Klopt dat ook?
“Ik denk het wel ja. Al wordt er wel eens gezegd van mij dat als ik mijn helm opzet, ik een andere mens word. Ik weet niet of dat waar is. Ik probeer alleszins wel volledig gefocust te zijn als er een wedstrijd aankomt.”

FRIETEN EN ALCOHOL

In hoeverre heb jij een ander leven dan een gemiddelde 21-jarige?
“Ik ga in tegenstelling tot mijn leeftijdsgenoten altijd op tijd slapen en sta op tijd op. Bedoel je dat? (lacht) Ik vind het eigenlijk niet zo leuk om laat op te blijven. Geef mij dan maar een fijne trainingsdag waarna ik op tijd mijn bed in kan. Ik let verder wel op mijn eten en drinken, maar niet maniakaal. Ik heb nog nooit alcohol gedronken. Dat hoeft niet voor mij. Maar een frietje na de wedstrijd, dat gebeurt al wel eens. En nu in de winterperiode heb ik wat meer tijd voor mijn vrienden. Tijdens het seizoen zit ik natuurlijk vaak in het buitenland. Dan is het niet evident om af te spreken. Maar uitgaan en dergelijke, ik mis dat eerlijk gezegd niet.”

Ben je iemand die tussen de wedstrijden door ook altijd met motorcross bezig is? Of sluit je je eerder af?
“Ik ben er wel vaak mee bezig. Ik kijk veel wedstrijden. Maar ik kan er zeker van genieten om eens te gaan karten met vrienden. Dan kan ik het perfect loslaten.”

Ben je als motorcrosser automatisch meer fan van motorsporten?
“Ik wel ja. Voetbal heeft me bijvoorbeeld nooit veel gezegd. Als het met wielen is, dan gaat het me een pak beter af.” (glimlacht)

Het eindejaar komt stilaan in zicht. Wat mag ik je wensen voor 2022?
“Een jaar zonder pech en blessures. Dat ik mijn kansen op een wereldtitel ten volle kan verdedigen. Dat zou fijn zijn.”

MEER INFO
www.facebook.com/Jagogeerts93official
www.instagram.com/jagogeerts93

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Bart Van der Moeren
Meer lezen over
sport

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.