Talent van eigen bodem

Glenn Vanheuckelom - “Als kind liep ik al rond op mama's hoge hakken”

Gepubliceerd: 1 juli 2020  |  Door: Peter Briers  |  Onderox editie: 200

TURNHOUT - Van alle tv-programma’s waarin Glenn Vanheuckelom (30) zijn opwachting heeft gemaakt, leverde ‘Zie je wel!’ (2011)  de meest legendarische scènes op. Aan die deelname dankt de Turnhoutenaar onrechtstreeks ook zijn alter ego, Queen Gina. “De reacties na dat programma hebben er op lange termijn voor gezorgd dat ik als travestiet naar buiten durf te komen.”

‘Zie je wel!’ confronteerde de kandidaten met hun eigen angsten. Kippen, in jouw geval. In welke mate heeft het programma jou geholpen?

Glenn Vanheuckelom: “Helemaal niet. Ik heb nog altijd schrik voor kippen. Het zijn en blijven enge beesten.” (lacht)

De commentaren na afloop van de uitzending waren niet allemaal even lief. Welke zijn jou bijgebleven?

“Ik herinner me vooral de bemoedigende reacties. Veel mensen vonden het geweldig dat ik helemaal mezelf was gebleven. Op sociale media en in de geschreven pers deden ook minder leuke reacties de ronde. Het weekblad Humo maakte er ‘Gillende homo Glenn werkt op de lachspieren’ van… Ach, die commentaren hebben mij niet echt geraakt. Je kan niet iedereen bekoren, denk ik dan maar.”

In datzelfde jaar nam je ook deel aan de VTM-talentenjacht ‘My Name Is…’, waarin kandidaten hun idool moesten imiteren. Wie was jouw idool?

“Britney Spears, waarmee ik de enige mannelijke kandidaat was die koos voor een vrouwelijk personage. Het publiek reageerde toen wel enthousiast.”

En dan moest hét hoogtepunt nog komen: ‘Komen eten’. Tweemaal deelgenomen, tweemaal gewonnen. Je moet het maar doen.

“Ik heb koken altijd al leuk gevonden, ook in mijn kinderjaren. Ik had een sterke band met mijn mama, die van Italiaanse komaf is. Als zij kookte, mocht ik de groentjes schillen en snijden. Daar heb ik de goesting voor het koken te pakken gekregen en die passie is altijd gebleven. Koken is voor mij geen opgave, eerder een vorm van genieten.”

Wat schaft de pot als jij indruk wil maken in de keuken?

“Pasta tricolore, die ik in ‘Komen eten’ als voorgerecht heb gemaakt. Die pasta is min of meer mijn visitekaartje geworden.”

MAAGD MARIA

Als je jouw naam googelt, kom je bijna altijd uit op drie dezelfde typeringen: gelovig, dynamisch en optimistisch. Leg dat eens uit.

“Op mijn appartement in Antwerpen stond vroeger een beeld van de Heilige Maagd Maria. De cameraman vond dat blijkbaar interessant, waardoor het in Komen eten meermaals te zien was. Dat komt zo: mijn grootouders en mama zijn erg katholiek en dat heb ik als kind meegekregen. Momenteel woon ik in Turnhout en dat Mariabeeldje staat nog altijd in mijn woning. Als homo kan je ook katholiek zijn en geloven in God, vind ik. Dat beeldje zal mij dus altijd en overal blijven volgen… Het klopt ook dat ik iemand ben met veel energie. Sommigen vinden me druk, maar dan op een positieve manier. En ja, ik ben een geboren optimist, al is het in mijn leven lang niet altijd rozengeur en maneschijn geweest.”

Ook daar heb je nooit een geheim van gemaakt. Zelfmoordpogingen en manisch depressieve buien: wie er vragen over stelt, krijgt altijd een eerlijk antwoord. Hoe gaat het nu met jou?

“Een pak beter. Ik heb erg geworsteld met wie ik was en wilde zijn. Ik heb altijd beseft dat ik moest leren om mezelf graag te zien, maar daar ben ik lange tijd niet in geslaagd. Achteraf bekeken vind ik het jammer dat heel dat proces mij zoveel energie heeft gekost. Als ik de tijd kon terugdraaien, zou ik het anders aanpakken. Zo erg was het tenslotte allemaal niet.”

Wat bedoel je met ‘dat proces’?

“Als kind had ik het gevoel dat ik een meisje wilde zijn. Ik vroeg aan Sinterklaas geen typische jongensspullen, maar Barbiepoppen. Ik vond het stom dat ik geboren was in een mannenlichaam. Brandweerman of politie worden, is dus nooit een tienerdroom geweest. Na ‘Zie je wel!’ kreeg ik meer zelfvertrouwen, durfde ik meer mezelf te zijn en besloot ik om me te outen als homo. De schaamte was weg, zeg maar. Anno 2020 kunnen we gelukkig in het openbaar van elkaar houden, los van wie je graag ziet, mannen of vrouwen. Dat is maar goed ook.”

QUEEN GINA

Heeft jouw coming out mee de basis gelegd van Queen Gina, jouw excentrieke alter ego?

“Die basis werd al veel vroeger gelegd. Mensen aan het lachen brengen, is altijd al mijn ding geweest. Als Glenn, maar ook als travestiet. Ook dat laatste zat er al van kindsbeen af in. Ik vond het leuk om de schmink van mijn mama te gebruiken en rond te lopen op haar hoge hakken. Op een bepaalde leeftijd vond mijn omgeving dat niet meer aanvaardbaar en moest ik uitkijken wat ik zei of deed. Toen ik het ouderlijke huis verliet en alleen ging wonen, kon ik opnieuw en ongelimiteerd experimenteren. Op een avond ben ik naar een feestje gegaan, verkleed als Pamela Anderson uit Baywatch. De reacties waren geweldig. Op die manier werd Queen Gina geboren.”

Elke travestiet heeft zijn eigen sterktes, zijn eigen handelsmerk. Hoe zit dat met Gina?

“Queen Gina moet vooral improviseren. Ik heb ontdekt dat ik daar goed in ben, al zeg ik het zelf.”

Gina is op en top vrouw…

“Plus, ze is in haar vrouw-zijn ook erg uitgesproken: kortgerokt, een grote cupmaat, niet per se blond, maar wel flirterig en uitdagend. Een stoeipoes, maar niet sletterig, niet overdreven. Mijn personage moet ten allen tijde stijlvol blijven.”

Mannen raken soms opgewonden van een travestiet. Heb je dat al meegemaakt?

“Absoluut. Het gebeurt dat mannen tijdens of na de show met mij flirten of vragen of ze persoonlijk kunnen afspreken met Queen Gina. Ik maak hen dan onmiddellijk duidelijk dat het een gelegenheidspersonage is en dat ze met Glenn te maken hebben, een man van vlees en bloed. Het is niet de bedoeling dat ik nadien nog met mannen ga afspreken in de huid van Gina.”

Waarin schuilt het geheim van de populariteit van Gina?

“Ze past zich snel aan. Als mensen haar inhuren, probeer ik via de keuze van de liedjes in te spelen op wat de gastvrouw of -heer leuk vindt. Is dat bijvoorbeeld Cher, dan playback ik enkele liedjes van haar. Naast Queen Gina speel ik ook andere personages, die eerder komisch bedoeld zijn. Een travestiet moet van meerdere markten thuis zijn.”

Opvallend in jouw act is de metamorfose waarin je uiteindelijk als Glenn op het podium achterblijft. Zelden een travestiet gezien die zich daar aan waagt.

“Dat is elke keer opnieuw een echte uitdaging. Anderzijds is dat moment ook belangrijk. Ik wil de mensen tonen wie achter Gina schuilgaat. Ik schaam me daar niet voor. Het publiek mag gerust weten wie Glenn Vanheuckelom is.”

In dat geval: wie is Glenn Vanheuckelom, anno 2020?

“Iemand die graag doet wat hij doet. En die daardoor ook de ware liefde heeft gevonden. Drie jaar geleden werd ik gevraagd om aan te treden op een trouwfeest. Daar heb ik Robby leren kennen, mijn huidige partner. Sindsdien treden we samen op als het duo Queen Gina en Robby Lathé. Robby speelt enerzijds een travestiet, maar zingt tegelijk ook zijn eigen liedjes. Vorig jaar traden we samen op in Mask’ara in Borsbeek. Dat was ons eerste gezamenlijke project. De show die we in maart van dit jaar hadden gepland, werd afgelast vanwege corona, maar het is wel de bedoeling dat we straks een nieuwe datum prikken, eenmaal de crisis is overgewaaid.”

Meer lezen van Peter Briers
Meer lezen over
interview

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.