Opvallende bezigheden

Onze reporter loopt zich de benen vanonder het lijf

Gepubliceerd: 28 oktober 2021  |  Door: Peter Briers  |  Onderox editie: 213

Met tienduizenden deelnemers is de Antwerpse Ten Miles met voorsprong de meest populaire stratenloop van ons land. Een verklaring voor dat succes is de onwaarschijnlijke roes die volgens kenners gepaard gaat met het finishen. Onze reporter — niet bepaald de nieuwe Usain Bolt — trainde zich maandenlang de pleuris en ging vrijwillig in de startblokken. Haalt ie het of haalt ie het niet?

Elke maand neemt onze reporter een atypische, spannende of relaxerende activiteit onder de loep. Kritisch, maar met een kwinkslag rapporteert hij zijn wedervaren. Deze maand: de Ten Miles (slot).

Flashback naar vijf maanden geleden. Omdat Start-to-Run me niet verder heeft gebracht dan acht kilometer en een klets, heb ik noodgedwongen een versnelling hoger geschakeld. Aangepaste schoenen van Runners’ Lab en een eerste reeks trainingen van coach Bjorn Stilten hebben al schot in de zaak gebracht, maar er is nog een lange weg te gaan. Eentje van 16 kilometer, op de kop. Als het lopen langs velden en wegen al iets heeft aangetoond, dan wel dat een hartslag in balans net zo belangrijk is als de uithouding, lenigheid en conditie. Dat ritme van mij swingt meermaals de pan uit. 200 slagen per minuut zijn geen uitzondering. “Hoog tijd voor een smartwatch”, zegt iemand die weet waarover hij spreekt. Een smartwatch? Nooit van gehoord. Dan weet je pas hoe laat het is. Een zoektocht op het internet leert dat de Garmin Forerunner 745 precies is wat ik zoek: een vernuftig ding dat niet alleen mijn hartslag registreert, maar ook zegt hoe ver en snel ik heb gelopen, hoeveel calorieën ik heb verbruikt en — je houdt het niet voor mogelijk — hoeveel rusttijd mij na elke loopsessie wordt gegund. Als het display na mijn eerste training ‘13’ aangeeft, is de luiaard in mij gelukkig. Ik moet pas over een kleine twee weken weer de baan op. Denk ik. Tot een kenner er mij attent op maakt dat het om uren gaat, niet om dagen. Morgen hang ik er dus opnieuw aan. Hoewel ik zero affiniteit heb met apparatuur waarvan de naam begint met ‘smart’, is de Forerunner een echte aanwinst. Straffer: het is niet de goesting om te lopen die mij naar buiten lokt, wel de veelzijdigheid van het horloge. Het maakt van heel dat sportgedoe een wedstrijd tegen mezelf. Kan ik nóg sneller? Nóg verder? Lopen is verslavend, wordt gezegd. Vroeger moest ik daar eens hard om lachen, maar vandaag kan ik niet anders dan toegeven dat maar weinig kan tippen aan het opwindende effect van de zogeheten loopdrug. Het moet niet altijd cannabis zijn.

TWEE ZAKKEN CEMENT
Is het lopen keihard werken, dan zijn de trainingen op maandagavond dat des te meer. Vier weken lang wordt door Stilten gesleuteld aan het verstevigen van mijn core en van de enkelen kniegewrichten. Niet met oefeningen die het kleinste kind kan, maar wel die de fysieke grenzen van mijn lijf onder druk zetten. Als het lichaam voor bijna zestig procent uit water (lees: zweet) bestaat, ben ik daar tijdens de eerste training al minstens de helft van kwijt. De back squat — ook mijn Engels gaat erop vooruit — blijkt al snel een succes. Tijdens de laatste work-out tors ik 40 kilogram op mijn schouders. Bij de deadlift klok ik af op net geen 50 kilo, het equivalent van twee zakken cement. Of — voor de vrouwen — tien dozen Dash voor de kookwas. Ook mijn evenwicht boekt winst. Balanceren op een Bosu ball en gelijktijdig een voorwerp van vijf kilogram opvangen: het gaat van belabberd tijdens de eerste week naar bijna foutloos in de slotsessie. Dat geldt ook voor de Pavlov-oefening en de rotatie-opdrachten. “Deze oefeningen leren hoe je jouw krachten moet doseren, met het oog op de twee lange tunnels tijdens de Ten Miles”, legt Bjorn uit. “Hoe meer je traint, hoe makkelijker het straks zal worden.” Eén discipline wil maar niet lukken: het planken, enorm populair onder Amerikaanse celebrities. Voorwaarts of op de linker- en rechterzijde: ik bak er niets van. Voorwaarts houd ik het 53 seconden uit, zijwaarts amper 38 seconden. Zelfs gewezen supermodel Claudia Schiffer — intussen al een aardig stuk in de vijftig — doet beter, beweert ze die week op haar Instagrampagina. “Anderhalve tot twee minuten. Joehoe.” De pretentie!

BOBBEJAANLAND
Begin oktober volgt de ultieme test: een deelname aan de Bobbejaanland Trail, 12 kilometer door park en naburig groen. Net dat weekend valt de regen met bakken uit de lucht, al heeft die zondvloed nauwelijks een effect op de sfeer aan de startstreep. Als de deelnemer naast mij — overduidelijk een professional — plots vreemde bewegingen maakt, denk ik dat het opwarmoefeningen zijn en besluit ik hem te imiteren. Alles voor het imago. Hij krijgt het in de gaten en lacht groen. “Ik heb buikkrampen”, fluistert hij. “Gisteren slecht gegeten.” Waarop ik de oefening wijselijk staak. De trail draait uit op een uitputtingsslag. Door de zware regenval moeten we constant uitwijken voor plassen en modderkuilen. Het is nefast voor mijn prestatietijd én het eindklassement. Ik strand op de 111de plaats, na 1 uur 22 minuten. Positief is wel dat de begeleiding van Stilten me duidelijk sterker heeft gemaakt: ondanks het grillige parcours is er van spierpijn of vermoeidheid geen spoor. Bij aankomst is mijn loopshirt een halve kilogram zwaarder van het zweet. Dat ik niet heb geïnvesteerd in een gepaste sportuitrusting is een blunder die ik me in de aanloop naar de Ten Miles niet kan permitteren. Het is T-shirtskempen.be, leverancier van bedrukt textiel, dat mij ter hulp snelt. “Een katoenen shirt houdt het zweet vast, waardoor je sneller afkoelt”, zegt zaakvoerder Jimmy Van Gael. “Polyester trekt geen zweet aan en onttrekt dus ook geen warmte aan het lichaam. Het kleeft minder snel aan de huid en loopt comfortabeler.” De keuze is snel gemaakt: het wordt een sneldrogend shirt van polyester, met daarop — in koeien van letters — ‘Peter Briers goes Ten Miles’. Als ik dan toch ga lopen, mag iedereen het weten.

OPWINDING
Op de dag van de Ten Miles staan alle sterren goed: ik heb goed geslapen en de ontbijtmix van vezels en koolhydraten smaakt beter dan verwacht. En nog meer goed nieuws, want mijn urine oogt opvallend helder. Dat is geen gezeik, volgens organisator Golazo is de kleur van het ochtendplasje écht relevant en bevestigt de helderheid ervan dat ik klaar ben voor de challenge. Na het startschot op Linkeroever is er geen houden meer aan. Ik loop alsof mijn leven ervan afhangt. Als na een kwartier de Kennedytunnel opdoemt - de eerste kuitenbijter - steek ik nog een tandje bij. We passeren de Bolivardtunnel en de Meir, waar duizenden supporters samentroepen. Telkens ik een omroeper passeer, wijs ik hem op de tekst op mijn shirt en galmt enkele seconden later mijn naam door de boxen. Ik waan me een ster en wuif naar de omstaanders, die geen moeite doen om te verbergen dat ze mij van haar noch pluim kennen. Bekend worden heeft nu eenmaal tijd nodig. Ik loop als een speer, zelfs met de gevreesde Waaslandtunnel in zicht. Als de deelnemers elkaar daar luidkeels beginnen aan te moedigen, ben ik fameus ontroerd en voel ik plots een grote dankbaarheid tegenover alles en iedereen die mee gezorgd heeft voor de ultieme loopomstandigheden van vandaag: mijn sponsors, mijn coach en de heldere conditie van mijn ochtendurine. Finishen doe ik na een niet onaardige 1 uur 41 minuten, niet veel later dan Wout van Aert. De kenners hebben niet gelogen: de roes aan de eindstreep is on-waar-schijn-lijk! Iedereen krijgt dezelfde ijzeren medaille, maar die van mij voelt aan als puur goud. Ik draag ze met trots, meer dan een week lang, tot mijn entourage vindt dat het welletjes is geweest en het kinderachtig dreigt te worden. Zo zie je maar: alle roem, hoe zuurverdiend ook, is vergankelijk.

MEER INFO
www.t-shirtskempen.be
www.bjornstilten.com

Meer lezen van Peter Briers
Meer lezen over
sportonder de loep

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.