Opvallende bezigheden

Kato Smets geeft kleur aan het leven

Gepubliceerd: 22 september 2022  |  Door: Rune Smets  |  Onderox editie: 223

OUD-TURNHOUT – Kleurrijk door het leven gaan, dat is Kato Smets (41) uit Oud-Turnhout op het lijf geschreven. Als interieur vormgever en kleurstyliste is ze dag in dag uit bezig met het toepassen van kleur. Ze volgde een kunstopleiding Decor en Standenbouw en schoolde zich daarnaast ook bij tot kleurstyliste. Sinds twee jaar is ze aan de slag bij een keuken- en meubelatelier in Geel. Maar ook buiten haar job is kleur niet weg te denken uit haar leven.

Kato, waarvoor kunnen mensen exact bij jou terecht?
Kato Smets: “Voor alles wat met interieur te maken heeft. Het gaat hierbij wel over het totaalinterieur, de samenkomst van de ruimtes met de aankleding en decoratie. Dat houdt in dat ik mij o.a. bezighoud met ruimtelijke indeling. Zo help ik mensen mee nadenken of het een slim idee zou zijn om bijvoorbeeld hun keuken te betrekken bij hun eetkamer. Uiteraard gaat zoiets ook altijd gepaard met een architect, maar ik kan daarbij wel advies geven. Daarnaast ben ik ook veel bezig met kleur. Ik heb me bijgeschoold tot kleurstyliste en geef advies over het kleurgebruik, de inrichting en decoratie van ruimtes.”

Op welke basis geef je advies in verband met kleur en vormgeving?
“De basiselementen van een ruimte zijn daarbij enorm belangrijk. Zaken zoals de vloer, het plafond, de kleur van de ramen, de verlichting, de deurklinken, het daglicht… Uiteraard wil dat niet zeggen dat ik nooit elementen zou durven veranderen. Daarnaast houd ik uiteraard ook rekening met wat mijn klant zelf wil behouden en veranderen.”

Waar haal je je inspiratie en ideeën vandaan?
“Ik ben een voorstander van sociale media, maar ik probeer de invloed ervan voor mijn persoonlijke inspiratie te beperken. Ik haal mijn inspiratie vooral uit musea. Ik probeer zoveel mogelijk bezichtigingen te doen omdat ik daar altijd nieuwe, verfrissende kleurenspectra weet uit te putten. Ook de inrichting van musea, die steeds meer gebruik maken van kleur, en de manier waarop ze kunstwerken tot hun recht laten komen, vormen grote inspiratiebronnen. Even goed haal ik inspiratie uit de natuur die me altijd weet te verrassen wanneer het op kleur aankomt. Ik probeer in mijn vormgeving dan ook vaak de elementen van buiten door te trekken naar binnen. Tot slot geraak ik enorm geïnspireerd door een wandeling door de stad en het bekijken van etalages. Een stad straalt veel energie uit, waar ik veel inspiratie uit kan halen.”

Welke betekenis heeft kleur in jouw leven?
“Kleur is voor negentig procent aanwezig in mijn leven, ik ben daar continu mee bezig. Sowieso kan je in mijn kledij veel kleur terugvinden. Ik zal er altijd voor zorgen dat bijvoorbeeld mijn nagels of lippen in een fel kleurtje opgemaakt zijn. Het zit vaak in de details, maar de vrolijkheid die kleur brengt, heb ik echt nodig in mijn leven.”

Heeft je job ook invloed op je vrije tijd?
“Absoluut! Als ik bijvoorbeeld op hotel ga, zal ik er altijd één zoeken waarvan ik denk dat ik er inspiratie uit ga kunnen halen. Ik ben op zo’n momenten ook op zoek naar elementen die mijn creativiteit stimuleren. Ik ben vaak meer gefocust op het interieur dan op andere elementen van het hotel. Mijn vriend weet dat ondertussen ook en let daar zelfs al mee op bij het boeken. Mijn vrije tijd wordt dus wel degelijk enorm beïnvloed door mijn job.”

Kan je als kleurstyliste een favoriete kleur hebben?
“Ik neig zelf heel snel naar rood en alle varianten daarvan. Dat wil daarom niet meteen zeggen dat dat mijn lievelingskleur is, het betekent vooral dat ik graag met die kleur werk. Toch zal je niet per se veel roodtinten terugvinden in mijn ontwerpen, ik ben eerder op persoonlijk vlak fan van tinten uit het spectrum van rood.”

Zijn er ‘gouden regels’ binnen het vak die iedereen zou moeten weten?
“Wat ik graag meegeef aan mensen is om de grens tussen ‘kitsch’ en stijlvol goed te bewaren. Vaak is dat een dunne grens die nogal eens overschreden wordt. Als ik mensen vrij laat in het vormgeven van hun interieur gebeuren daarbij de meeste ‘fouten’. Maar op zich kan alles, iedereen heeft zijn eigen smaak. Wie ben ik om te zeggen ‘dat is goed’ en ‘dat is niet goed’.”

Wat is het uitdagendste aan je job?
“Ik kom met veel verschillende ruimtes en woningen in contact. Sommige hebben mooie elementen die als basis kunnen dienen waarop we verder kunnen bouwen met de styling. Ik vind het het uitdagendste wanneer ik die bestaande, en soms ook persoonlijke, elementen zoals bijvoorbeeld een erfstuk moet integreren in het nieuwe ontwerp van de ruimte. Andere ruimtes moeten dan weer helemaal vanaf nul onder handen genomen worden. Daarbij vind ik het uitdagend om ze een wending te geven en de bestaande indeling ervan volledig te verwerpen.”

Wanneer ben je zelf tevreden en is de styling in jouw ogen een succes?
“Vanaf het moment dat ik mijn klanten binnenroep in hun vernieuwde ruimte of huis, weet ik of mijn vormgeving en styling geslaagd is of niet. Hun gezicht bij de onthulling is alleszeggend. Mijn emoties hangen op dat moment af van hun emoties. Als zij met een ‘big smile’ binnenwandelen, weet ik dat ik mijn job goed heb gedaan.”

Meer lezen van Rune Smets
Meer lezen over
wonen

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.